Κάθειρξη χωρίς αναστολή ο Τσοχατζόπουλος και πέντε συγκατηρογούμενοί του - Eλεύθεροι οι υπόλοιποι ένδεκα.-

Στη φυλακή θα παραμείνουν ο πρώην Υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, αλλά και οι συγκατηγορούμενοί τους, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γεώργιος Σαχπατζίδης και Γιάννης Σμπώκος, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε η ποινή τους να μην έχει δυνατότητα αναστολής.

Με βάση την απόφαση για τις ποινές, ο κ. Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης κρινόμενος ένοχος για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» που σχετίζεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας κατά την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Άμυνας. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, σε 16 χρόνια κάθειρξη ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην ΓΓ του υπουργείου, σε 13 χρόνια ο Γιώργος Σαχπατζίδης, και σε 12 χρόνια η σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη καθώς και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Ο Αστέριος Οικονομίδης, που βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση, θα αφεθεί ελεύθερος αφού του αναγνωρίστηκε το δικαίωμα αναστολής με την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ. Επίσης του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα. Αναστολή χορηγήθηκε και στον Νίκο Ζήγρα, ξάδελφο του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Αναστολή δόθηκε και σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι. Πρόκειται για τους Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Μαρία – Ταλλίτα Τσεκούρα, Νίκο Γεωργουλάκη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Γιώργο Κωνσταντάτο, Παναγιώτη Σταμάτη, Φώτη Αρβανίτη, Νίκο Καρατζά.
Το δικαστήριο, επίσης, επέβαλε σε όλους τους καταδικασθέντες πενταετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων ενώ διετάχθη και η δήμευση των ακινήτων και κινητών περιουσιών τους όπως έχει, ήδη, οριστεί από τις κατασχέσεις τις οποίες είχε αποφασίσει ο ανακριτής της υπόθεσης. Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Επιβλήθηκαν δε και χρηματικά πρόστιμα ως εξής: στον πρώην Υπουργό επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, στον Γιάννη Σμπώκο 500.000 ευρώ και στους υπολοίπους καταδικασθέντες 100.000 στον καθένα. Μόνο 50.000 ευρώ θα πληρώσουν οι Παναγιώτης Σταμάτης , Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου (η πρώην σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου), Φώτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς οι οποίοι το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ` επάγγελμα και κατ` εξακολούθηση, κρίθηκαν όλοι όσοι έκατσαν στο εδώλιο με
εξαίρεση τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου, που απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.
Ο πρώην Υπουργός, με δήλωσή του, διαμαρτυρήθηκε για τη μη χορήγηση αναστολής στη σύζυγο και στην κόρη του τονίζοντας ότι οι συνέπειες για τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους θα είναι τραγικές και υπέβαλε σχετικό αίτημα για τις δύο γυναίκες. Χαρακτήρισε επίσης και πάλι ψευδέστατο «το κείμενο», όπως ανέφερε, με βάση το οποίο λήφθηκε η απόφαση για καταδίκη για δωροδοκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: