Διαφωνίες ΣΥΡΥΖΑ για την επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ - Επικρίνει και την κοινή στρατιωτική άσκηση.-

«Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για μικροκομματικές προσεγγίσεις», αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, σε απάντηση ανακοίνωσης του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Ισραήλ, για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, «εκφράζει τη λύπη του διότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί παντελώς ή παραποιεί σκόπιμα όχι εκτιμήσεις αλλά γεγονότα και πληροφορίες σχετικές με την εξωτερική πολιτική. Γεγονότα στα οποία αναφέρθηκε πολύ πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, τόσο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όσο και σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από τη ΓΣ του ΟΗΕ».
Σύμφωνα με το Ελληνικό ΥΠΕΞ βάση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εσφαλμένη εντύπωση των συντακτών της ότι η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδος-Ισραήλ, στις 8/10, δεν συνοδεύεται από συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όπως αναφέρεται «το ακριβές είναι ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Ραμάλα στις 9/10, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπάς και τον Πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής».
Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τις ημέρες που ο κ. Σαμαράς, θα βρίσκεται στο Ισραήλ, «οι δυο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις», ενώ ομάδα υπουργών και ο ειδικός σύμβουλος, Ανδρέας Ταπραντζής, από το ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους, για να εντατικοποιηθεί – όπως αναφέρει η ανακοίνωση - η στρατηγική συνεργασία των δυο χώρων, η οποία όπως εκτιμά η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα είναι «μια στρατιωτική συνεργασία που εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα μας».
Επίσης στην επίμαχη ανακοίνωση που προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας μας θα βρίσκεται στο Ισραήλ και δεν θα έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή αρχή στη Ραμάλα, πρακτική που ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία αρχηγών κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα», ενώ προστίθεται ότι «το παλαιστινιακό ζήτημα ήταν πάντα σημαντικό στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο Πρωθυπουργός, με την ενέργειά του αυτή, υποβαθμίζει τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο».
Το ΚΚΕ αναφερόμενο επίσης στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ αναφέρει ότι «από τα απανωτά ταξίδια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τώρα στο Ισραήλ και τις επιχειρηματικές συμφωνίες, ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και διεθνείς, και όχι ο ελληνικός λαός ο οποίος θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπος με το βραχνά των αντιλαϊκών μέτρων και του χρέους, όπως
επίσης και με τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας στους ανταγωνισμούς στην περιοχή, με φόντο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: