Στο στόχαστρο του ΤΕΠ και ΤΦΕ όσοι απέσυραν καταθέσεις.-

Tην εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων θα διερευνήσει τις 6.000 συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων που προέβησαν σε αποσύρσεις καταθέσεων πριν και κατά την περίοδο των αποφάσεων για το Eurorgoup, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης,

Η Επιτροπή θα ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που προέβησαν σε συνολικά 6.000 συναλλαγές πριν και κατά την περίοδο των αποφάσεων του Eurogroup προκειμένου να βοηθήσει στο έργο του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), που δεν κατάφερε να παραλάβει τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα λόγω προσωπικών δεδομένων.
Η Επιτροπή Θεσμών θεωρεί ότι πριν από τα Χριστούγεννα, το Τμήμα του Φόρου Εισοδήματος και το Τμήμα ΦΠΑ θα είναι σε θέση να δώσουν αξιολόγηση των 6.000 περιπτώσεων, που αντιστοιχούν σε περίπου 1.200 νομικά και φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα μεταξύ 1-15 Μαρτίου, δήλωσε ο κ. Συλλούρης.
«Πρέπει να διερευνηθεί αν ένας ο οποίος ενώ έβγαλε 10 εκατομμύρια στο εξωτερικό, δήλωνε ότι τα εισοδήματα του ήταν εκατό ευρώ,» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, στην Επιτροπή έχει επίσης συζητηθεί το θέμα της κρατικής μηχανής, λέγοντας ότι «σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι μέσα από τη συζήτηση που έχει διεξαχθεί για τις εκροές κεφαλαίων μεταξύ 1-15 Μαρτίου φαίνεται ότι μέσα από ένα ορθότερο συντονισμό και μέσα από μια αποσαφήνιση κάποια εμπόδια που υπήρχαν φαίνεται ότι έχουν αρθεί.
«Δεν υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων για τις εταιρείες. Άρα το 55% των εκροών σε αριθμό πράξεων μπορεί κάλλιστα αυτόματα να αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες διαδικασίες που αφορούν το ΤΕΠ το ΦΠΑ και άλλες υπηρεσίες του κράτους», είπε.
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο Φειδίας Σαρίκας είπε πως για τον ίδιο «το θέμα των προσωπικών δεδομένων είναι μια δικαιολογία και του ΤΕΠ και άλλων υπηρεσιών οι οποίες έχουν ευθύνη να διερευνήσουν κατά πόσον από τις 6.000 εκροές χρημάτων στο εξωτερικό υπάρχει παράνομο χρήμα» και έφερε το παράδειγμα της Pimco όπου με μια ένορκη δήλωση εμπιστευτικότητας της είχαν δοθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα να κατατεθούν σε ηλεκτρονική μορφή οι ταυτότητες των φυσικών προσώπων και οι ιδιότητες των νομικών προσώπων για να αποφασίσει στη συνέχεια τι θα κάνει αυτά τα στοιχεία. Είναι τα στοιχεία που ζητά το ΤΕΠ για να διεκπεραιώσει με ταχύτητα και επάρκεια τον φορολογικό έλεγχο των φυσικών και νομικών προσώπων.
Πρόσθεσε όμως ότι αυτή αποτελεί την μισή απόφαση, καθώς τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να δοθούν στο ΤΕΠ από τη Βουλή χωρίς καμία καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν λήφθηκε τέτοια απόφαση.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει περίπτωση νομικού προσώπου το οποίο μετέφερε 4 εκ. στο εξωτερικό και δεν έχει φορολογικό φάκελο. «Είναι στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η ιστορία βρωμά», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: