Σήμερα, ο Αναστασιάδης στο Κουβέϊτ και ο Σαμαράς στο Ισραήλ.-

Στο Κουβέιτ για διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και με επιχειρηματικούς παράγοντες, μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
Στο Κουβέιτ θα μεταβεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μεγάλη αντιπροσωπεία Κυπρίων επιχειρηματιών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο στις 7.30 το πρωί, θα τύχει επίσημης υποδοχής στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, θα έχει συνομιλίες με τον Αναπληρωτή Εμίρη, Πρίγκιπα του Κράτους του Κουβέιτ Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Ssabah και στη συνέχεια θα υπογραφτούν συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, κατά την πρώτη μέρα των επαφών του, χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Jaber Al- Mubarak Al- Hamad Al –Sabah και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής του κράτους Benya Al-Khurainij. Επίσης, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Kuwait Finance House.
Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει το επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κουβέιτ και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιτ (Kuwait Investment Authority), καθώς και με την εταιρεία KIPCO (Kuwait Project Company Holding).
Σε ειδική τελετή, στις 9 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρασημοφορήσει τον Πρόξενο της Δημοκρατίας στο κράτος του Κουβέιτ κ. Fahad Al Monjil.
Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί που τον συνοδεύουν θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με μέλη της Κυβέρνησης του Κουβέιτ και θα δώσουν συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, ο Υπουργός Ενέργειας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Πετρελαίων καθώς και με τον Υπουργό Εμπορίου, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος αναπληροί τον Υπουργό Οικονομικών του Κουβέιτ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ ο Αντώνης Σαμαράς
Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να λάβει μέρος στο Διυπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Σήμερα το πρωί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Βενιαμίν Νετανιάχου , και θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνιών και κοινής Διακήρυξης.
Επίσης ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο και τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum.
Επίκεντρο του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού αναμένεται να είναι τα ενεργειακά θέματα και στόχος η περαιτέρω οικοδόμηση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο. Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: