Παρέμβαση Ουάσιγκτον για επίσπευση της διαδικασίας στο Κυπριακό.- Συναντήσεις Έρικ Ρούμπιν με Αναστασιάδη, Ερογλου, Μαυρογιάννη και Ερτούγ.- Δείπνο Ντάουνερ με τους δύο διαπραγματευτές.-

Mιχάλης Ιγνατίου: Παρέμβαση με υπονοούμενα της Ουάσιγκτον στο κυπριακό «κούρεμα»Στο πλαίσιο των προσπαθειών για γεφύρωση των διαφορών σ’ ό,τι αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ και το βράδυ οι τρεις παρακάθησαν σε κοινό δείπνο.


Πιέσεις για γεφύρωση των διαφορών , όπως αναφέρουν διπλωματικές πληροφορίες , ασκεί και η Ουάσιγκτον, η οποία έχει στείλει στη Λευκωσία τον υφυπουργό εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος χθες είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, καθώς και με τους διαπραγματευτές Μαυρογιάννη και Ερτούγ.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Έρικ Ρούμπιν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αναδεικνύει και το αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό». Ερωτηθείς για τη συνάντησή του χθες το πρωί στο Προεδρικό με τον κ. Ρούμπιν, στην οποία παρίστατο και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζον Κένιγκ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "αποτελεί συνέχεια της τελευταίας συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Μπάιντεν".
"Και βεβαίως", πρόσθεσε, "αναδεικνύει και το αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επανέναρξη του νέου γύρου συνομιλιών".

Για μήνυμα Μπαν Κι Μουν γράφει η Μιλλιέτ
Το μήνυμα που πήραν οι Αναστασιάδης και Έρογλου στη Νέα Υόρκη από τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι πως «ο κόσμος βαρέθηκε το Κυπριακό», γράφει η Μιλλιέτ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, που επικαλείται πληροφορίες που έφτασαν κοντά της, ο Μπαν Γκι μουν θα βάλει όλο του το βάρος στη διαδικασία με μια τελευταία εφόρμηση και θα αναλώσει έντονη προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που το Μάριο του 2014 θα εισέλθει στο 50ο έτος του.
Όπως αναφέρεται, ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις συναντήσεις που είχαν στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ πήραν το μήνυμα ότι «ο κόσμος έχει βαρεθεί το κυπριακό πρόβλημα». Έγινε γνωστό, συνεχίζει η Μιλλιέτ, ότι ο κ. Μπαν, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, στη συνάντησή του με τους ηγέτες, τους είπε «φτάνει, λύστε επιτέλους αυτό το πρόβλημα».
Σημειώνεται επίσης ότι ο Μπαν Γκι μουν κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια θέλει να αφήσει στην ιστορία το Κυπριακό και μετέφερε στους Έρογλου και Αναστασιάδη το μήνυμα: «δείξτε ζήλο στη διαδικασία. Επιθυμώ η διαδικασία να καταλήξει σε αποτέλεσμα άμεσα».
Σε δηλώσεις στη Μιλλιέτ, ο «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί είπε ότι «με στόχο να κλείσει το Κυπριακό υπάρχουν επαρκή εφόδια». Η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει αρχίσει η διπλωματική ενεργοποίηση για να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες και κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ, Έρικ Ρούμπιν στην Κύπρο και στις επαφές που αναμένεται να έχει με τους δύο ηγέτες,
Διπλωματική πηγή, προστίθεται, ανέφερε στη Μιλλιέτ ότι «ο Αναστασιάδης δεν είναι ο παλιός Αναστασιάδης. Ο ηγέτης που ήθελε τη λύση έφυγε και ήρθε αυτός που δεν θέλει την λύση, ένας περίπου όπως τον Τάσσο Παπαδόπουλο που ήταν γνωστός ως ο κύριος Όχι (Mr. No)».
Στο δημοσίευμα κωδικοποιούνται οι θέσεις των δύο πλευρών και όπως γράφει η Μιλλιέτ, η τουρκική πλευρά θέλει μια εντατικοποιημένη διαδικασία με χρονοδιάγραμμα και η ε/κ αντιτίθεται. Η τουρκική πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν ενώ οι Ε/κ θεωρούν ότι τις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ 2008 και 2012 ως μη γενόμενες. Η τουρκική πλευρά, συνεχίζει η Μιλλιέτ, υποστηρίζει ότι τα Βαρώσια και τα θέματα εδαφικού είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης, ενώ οι Ε/κ θέλουν ως κίνηση καλής χειρονομίας την επιστροφή των Βαρωσίων. Οι Τ/κ, προστίθεται, θέλουν μια διεθνή διάσκεψη ενώ οι Ε/κ είναι αντίθετοι. Τέλος, οι Ε/κ γράφει η Μιλλιέτ, προτείνουν την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στις συνομιλίες και οι Τ/κ είναι αντίθετοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: