Δοκιμασία ειλικρίνειας για όλους η νέα διαδικασία για το Κυπριακό, λέει η Αγκυρα.-

Αναφορά και στο Κυπριακό έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ μιλώντας στη μεγάλη εθνοσυνέλευση κατά την τελετή έναρξης του νέου νομοθετικού έτους.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, όπου δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γκιουλ, φέρεται να δήλωσε ότι το Κυπριακό συνεχίζεται για σχεδόν 50 χρόνια και θα πρέπει να επιλυθεί και πως οι παράμετροι για την επίλυση είναι γνωστοί.

«Είναι σημαντικό να μην υπάρχει καθυστέρηση στη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση με βάση αυτές τις παραμέτρους. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε εκ πείρας ότι συνομιλίες ανοικτού τέλους δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα. Η έναρξη της διαδικασίας θα είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για όλους τους εμπλεκόμενους».
Η Τουρκία, πρόσθεσε, όπως έκανε πάντα, θα υποστηρίξει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στο νησί και θα διατηρήσει την απόλυτη αλληλεγγύη με τον αδελφικό τουρκικό «λαό» του ψευδοκράτους, όπως είπε.
«Κύριος συνομιλητής των Ε/κ είναι οι Τ/κ»

Οι επισκέψεις των «ειδικών απεσταλμένων» των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην Αθήνα και την Αγκυρα, συνιστά στοιχείο που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος συνομιλιών, που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση", δήλωσε ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, ερωτηθείς για το Κυπριακό κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου στους εκπροσώπους του Τύπου. Είχε ερωτηθεί συγκεκριμένα αν η Τουρκία έχει κάποιον οδικό χάρτη σχετικά με τη νέα διαδικασία συνομιλιών στο Κυπριακό.
Απάντησε ότι κατά την πρόσφατη συνομιλία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη "τέθηκε θέμα επισκέψεων των ειδικών απεσταλμένων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην Αθήνα και την Αγκυρα, πράγμα που συνιστά στοιχείο που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα".
Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι ημερομηνίες των εν λόγω επισκέψεων. "Δεν υπάρχει λόγος για να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, αν μετά την έναρξη των συνομιλιών, παρουσιαστεί η αναγκαία πολιτική βούληση" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Λ. Γκιουμρουκτσού, η εξέλιξη αυτή "δεν αλλάζει την πάγια θέση της Τουρκίας ότι κύριος συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι".
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα τις προσεχείς μέρες για την προετοιμασία τις επόμενης συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: