Υπ. Εργασίας: «Θετική αποτίμηση του νέου ωραρίου καταστημάτων».-

Η ενδεχόμενη επέκταση του διατάγματος για το ωράριο των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές θα αποφασιστεί πριν τις 13 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η ισχύς του, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει μια «θετική αποτίμηση» του μέτρου, ενώ πρόσθεσε ότι 1.461 άτομα έχουν εργοδοτηθεί, πλήρως ή μερικώς.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ιδρύματος Χρίστους Στέλιου Ιωάννου, στη Λευκωσία, η κ. Αιμιλιανίδου είπε εξάλλου ότι οι ρυθμοί της ανεργίας ανεβαίνουν, αλλά με πολύ μικρότερη ποσοστιαία αναλογία από ό,τι προηγουμένως.
Για το ωράριο, η Υπουργός ανέφερε ότι «στις 13 Οκτωβρίου λήγει το διάταγμα, έχουμε αξιολογήσει όλα τα στοιχεία, βλέπουμε μια θετική αποτίμηση και ανάλογα, σίγουρα πριν από τις 13 Οκτωβρίου, θα αποφασιστεί κατά πόσο θα επεκταθεί ή όχι».
Ερωτηθείσα για το ωράριο των καταστημάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «για τα Χριστούγεννα, με βάση το Νόμο, από την 1η μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα».
Συμπλήρωσε ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα, «1.461 έχουν εργοδοτηθεί, είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι ρυθμοί της ανεργίας αυξάνονται, η Υπουργός είπε ότι «ανεβαίνουν πράγματι, αλλά ανεβαίνουν με πολύ μικρότερη ποσοστιαία αναλογία από ό,τι προηγουμένως».
Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα, όπως υπάρχουν σήμερα, «δείχνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να μην αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγαλύτερο βαθμό η ανεργία».
Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη της ΠΟΒΕΚ ότι το νέο ωράριο θα βοηθήσει μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «πράγματι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο, όμως, είχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Ανέφερε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, συμπλήρωσε όμως ότι η επέκταση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές έδειξε ότι οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει αυτή τη ρύθμιση. «Δεν νομίζω ότι είναι η αιτία για περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε και ανέφερε ότι με βάση το διάταγμα η κάθε επιχείρηση επιλέγει αν θα μείνει ανοιχτή.
Ερωτηθείσα, τέλος, για τα σχέδια της Κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις και αξιολογούνται» ενώ πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, καθώς «η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: