Η Κύπρος θα τα καταφέρει, διαμηνύουν Αναστασιάδης – Ρομπέι

Την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και την βεβαιότητα ότι μέσω των προσπαθειών που καταβάλλονται και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, η Κύπρος θα οικοδομήσει σταθερά το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό.
Σε αναφορά στον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι «η ΕΕ είναι ξεκάθαρη στο θέμα της διεξαγωγής ερευνών και της αξιοποίησης (από την Κύπρο) των φυσικών της πόρων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησαν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπερισχύσει το πνεύμα της ενότητας μεταξύ πολιτών, θεσμών και πολιτικών κομμάτων.

«Ο δρόμος προς τα μπρος δεν είναι εύκολος», ανέφερε,  προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το πνεύμα της ενότητας και της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των ανθρώπων – οι οποίοι έχουν ήδη δείξει το κουράγιο τους, την αποφασιστικότητα τους να επιτύχουν και την περηφάνια τους – όπως και από τους θεσμούς και τα πολιτικά κόμματα, θα υπερισχύσουν κάτι που θα καταστήσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές δυνατές έτσι ώστε να οδηγηθεί η χώρα και πάλι στην ευημερία».

Στη εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. βαν Ρομπέι είπε ότι κατανοεί πλήρως, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και τη δυστυχία των Κυπρίων.

Μια τέτοια κρίση, πρόσθεσε, «αναπόφευκτα έρχεται μαζί με κοινωνική και προσωπική στέρηση και αναγνωρίζω τις θυσίες που πολλοί από εσάς αναγκαστήκατε να κάνετε έτσι ώστε να γίνει μια οικονομία που θα στέκει σε πιο γερή και βιώσιμη βάση απ’ ότι στο παρελθόν».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχω ψευδαισθήσεις για την αβεβαιότητα, το φόβο και το θυμό που νοιώθουν πολλοί, οι οποίοι είτε έχασαν ή φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους».

Ωστόσο, σημείωσε, «όταν βλέπω την αξιοπρέπεια, την επιμονή, την απόλυτη αποφασιστικότητα των Κυπρίων, είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση».

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι θα πρέπει να κτιστούν γερά και διαρκή θεμέλια για την οικονομία, την κοινωνική προστασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, χαιρετίζω την θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης για το πρόγραμμα αναπροσαρμογής και επαινώ την σκληρή δουλειά των κυπριακών αρχών.

Στο δρόμο της ανάκαμψης, προειδοποίησε, ας μην ξεχνάμε ότι οι σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και οι τραπεζικές και διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο τρόπος και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και καλών επιπέδων ζωής σε διαρκή βάση.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρείτε φιλόδοξα θα έχουν αποτέλεσμα, είπε.

«Δεν είσαστε μόνοι σας στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλετε προς την ανάκαμψη», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι «όλες οι χώρες της ΕΕ είναι στο πλευρό σας: Θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Αναφορά έκανε επίσης στα επιπρόσθετα 200 εκ. ευρώ που αποφασίστηκε να δοθούν στην Κύπρο το 2014 και 2015.

Γνωρίζω ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι εύκολη και ότι δεν έχει να κάνει απλώς με οικονομική βοήθεια, ανέφερε, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μέσω όλων αυτών των προσπαθειών και την υποστήριξη των εταίρων σας στην Ευρώπη, η Κύπρος θα οικοδομήσει σταθερά το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Σε αναφορά του στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συζητήσει θέματα οικονομικής και νομισματικής ένωσης και ανάπτυξης ο κ. βαν Ρομπέι είπε: «Οπως και η Κύπρος όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εργαστούν για διαρκείς λύσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας».

Εξέφρασε, τέλος την πεποίθηση ότι «θα πετύχετε, όπως πέτυχαν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν την υπαρξιακή πρόκληση του ευρώ που τώρα βρίσκεται πίσω μας».

Καταφέραμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα και το ίδιο θα πράξει και η Κύπρος, είπε.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε την πλήρη αφοσίωση της Κυβέρνησης όπως έχει ήδη διαφανεί, στην αποφασιστική εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, χωρίς καθυστερήσεις.

 Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του γιατί η πρόοδος που επιτεύχθηκε από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης αναγνωρίστηκε από την Τρόικα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός τομέας, μέσα από την αναδιάρθρωσή του και την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου δράσης αναδύεται πιο ισχυρός, καλά κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος, κάτι που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ενισχύει την ικανότητά του να συνεχίσει την συνεισφορά του στην οικονομική ανάπτυξης».

Αναφορά έκανε και στα μέτρα που έχουν παρθεί για αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση της οικονομίας έτσι ώστε, όπως είπε, να μετριαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τη μια και να δοθούν κίνητρα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και υποστηρίζουν την ανάπτυξη από την άλλη.


Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, με ειδικές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη βοήθεια του προς την Κύπρο, για τη συμφωνία του επιπρόσθετου ποσού ύψους 200 εκ. ευρώ που θα δοθούν στην Κύπρο, εκτός από τα ήδη συμφωνηθέντα 500 εκ. ευρώ από το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020.

Σε αναφορά του για το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της ενίσχυσης του συντονισμού οικονομικών πολιτικών, όπως και της κοινωνικής διάστασης του θέματος, η οποία για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε, είναι μεγάλης σημασίας.


Ο κ. Ρομπέι, δήλωσε, ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία των συνομιλιών «πολύ στενά».

Απαντώντας σε ερώτηση μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν την πιθανότητα να υπάρξει πιο μεγάλη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τρόπους να γίνει αυτή πιο απτή.

Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας πάνω σ’ αυτό το θέμα σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της οικονομίας διαβεβαιώνοντας ότι γνωρίζει τις θυσίες που πολλοί Κύπριοι χρειάστηκε να κάνουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Έκανε αναφορά στα επιπρόσθετα 200 εκ. ευρώ που δόθηκαν από τα κονδύλια της ΕΕ εκτός από τα 500 εκ. ευρώ που είχαν ήδη συμφωνηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα προς την Κύπρο.

Πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση

Η Κύπρος περνά πολύ δύσκολη περίοδο και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν διαρκείς λύσεις στα οικονομικά προβλήματα και να εφαρμοστούν μέτρα με άμεση επίδραση, δήλωσε εξάλλου ο κ. Ρομπέι.

Ο κ. Ρομπέι ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πήρε τις αναπόφευκτες και σωστές αποφάσεις, και εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση από το 2015.

"Το κύριο ζήτημα είναι ότι ήρθα εδώ για να ακούσω, να ακούσω τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες των νέων, των καθηγητών, του Πανεπιστημίου, να αποκτήσω καλύτερη γνώση του τί συμβαίνει εδώ στην Κύπρο, και ήρθα όχι για να δώσω διάλεξη, όχι για να διδάξω. Ο πρωταρχικός μου στόχος είναι να ακούσω", είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα ψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους, ο κ. Βαν Ρομπέι επισήμανε ότι "αναζητούμε διαρκείς λύσεις μαζί με τις κυπριακές αρχές".
"Γνωρίζουμε ότι διανύουμε μιαν πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά πρέπει να διορθώσουμε κάποια λάθη του παρελθόντος. Όμως, στο μεσοδιάστημα η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει και τους νέους. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε ένα νέο προϋπολογισμό €200 εκατομμυρίων για το 2014 και το 2015, και πέραν αυτού ελπίζω ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων που εγκαινιάσαμε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και παρέχουμε €8 δισεκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη για προγράμματα για να βοηθηθούν οι νέοι να ξαναρχίσουν δουλειά το συντομότερο δυνατό", είπε ο κ. βαν Ρομπέι.

Πρόσθεσε ότι "δουλεύουμε πάνω σε διαρκείς λύσεις ώστε η οικονομία να είναι πάνω σε πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον και στο μεταξύ δουλεύουμε πάνω σε μέτρα με άμεση επίδραση".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. βαν Ρόμπει είπε ότι "η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πήρε τις αναπόφευκτες και τις σωστές αποφάσεις".

"Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2015 και η απασχόληση θα αυξηθεί επίσης από το 2015, και γνωρίζουμε καλά τη δραματική κατάσταση της χώρας τώρα, αλλά για να υπάρξει μια διαρκής λύση και μια αειφόρος οικονομία και υγιή δημόσια οικονομικά, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες τώρα, ώστε να πετύχουμε καλύτερο μέλλον για τη νεότερη γενιά", σημείωσε.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι έφθασε στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ και αναχώρησε το απόγευμα της Τρίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: