Πέθανε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μαρτένς.-

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς πέθανε τη νύκτα της Τετάρτης σε ηλικία 77 ετών.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Φλαμανδικό Κόμμα και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Βίλφριντ Μαρτένς γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1936. Διετέλεσε πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1979 μέχρι το 1992. Ηταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 1990. Επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού χριστιανοκοινωνιστών και φιλελεύθερων, συμμετείχε στην εξέλιξη του Βελγίου ως ομοσπονδιακού κράτους εδραιώνοντας την νομοθετική αυτονομία της Βαλλονίας και της Φλάνδρας.
Την Τρίτη είχε ανακοινώσει ότι «εγκαταλείπει προσωρινά» τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του.
Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει τη μεγάλη θλίψη τους για το θάνατο του Wilfried Martens, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενός μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη και ουσιαστικού φίλου της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Martens υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εργάστηκε άοκνα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αταλάντευτα αφοσιωμένος στο όραμα μια ενωμένη Ευρώπη αξιών. Ο Wilfried Martens ήταν από τους σημαντικότερους και πιο σταθερούς φίλους της Κύπρου. Με αναρίθμητες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, υποστήριζε με αποτελεσματικότητα τις διαχρονικές θέσεις της Κύπρου σε όλα τα Ευρωπαϊκά φόρα. Αξιοσημείωτη ήταν η συνεισφορά του στην ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, όπως και η σταθερή πεποίθηση του ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή και ισχυρό ρόλο να διαδραματίσει προς την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Η τεράστια εμπειρία του στο τιμόνι της βελγικής κυβέρνησης (1979-1992), στο ΕΛΚ (1990-2013), και στην Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1994-1999), τον καθιστά ως μία από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το έργο του στην προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Κύπρο και την Μάλτα, τον έκανε γνωστό ως «ταξιδιώτη για τη δημοκρατία». Το ΕΛΚ δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο χωρίς αυτόν.
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη διαχρονική φιλία και υποστήριξη προς τον ΔΗΣΥ και πολύ σημαντικότερα προς την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό όραμα. Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Wilfried Martens.

Δεν υπάρχουν σχόλια: