Κυβέρνηση και συγκυβερνώντα κόμματα απορρίπτουν τις καταγγελίες ΑΚΕΛ.-

«Η μηδενική ανοχή όλων μας στη διαφθορά είναι το καθολικό αίτημα των πολιτών», ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Σε γραπτή απάντηση του στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «για την Κυβέρνηση πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στο εθνικό μας θέμα».

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα η Κυβέρνηση θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενότητα είναι, επίσης, η αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής και των πολιτικών στην κοινή γνώμη, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ απορρίπτουν τις καταγγελίες ΑΚΕΛ περί πολιτικής σκευωρίας.-
ΔΗΣΥ,ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ απέρριψαν τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ περί πολιτικής σκευωρίας των συγκυβερνώντων κομμάτων για αποδυνάμωση του κόμματος και απαξίωση του στη συνείδηση του κυπριακού λαού.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική θέση –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- όλων των πολιτικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι στην κοινωνία υπάρχει όχι απλώς ένα αίτημα, αλλά μια απαίτηση για κάθαρση και πάταξη φαινομένων διαφθοράς και καταδολίευσης, ‘γιατί η Κύπρος έχει ζήσει πολλά’.
«Αυτές τις ώρες υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, λειτουργούν οι νομικές αρχές της χώρας, λειτουργεί η ανακριτική διαδικασία, η νομική υπηρεσία έχει το πρόσταγμα και το ζήτημα δεν είναι πολιτικό», συνέχισε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να εξιχνιαστούν οι υποθέσεις, λέγοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι πολύ έντονη, «όσοι τυχόν ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στο δικαστήριο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Είπε ακόμη ότι προωθείται νομοθεσία που θα προβλέπει τη δήμευση περιουσίας εκεί όπου υπάρχει κατάχρηση δημοσίου χρήματος, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να ακουστεί αυτή την ώρα είναι `μηδενική ανοχή’.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει σε κάποιους η ανάγκη να πολιτικοποιήσουν τη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Προδρόμου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αναφορές του κ. Κυπριανού στα συγκυβερνώντα κόμματα, ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είπε ότι τα κόμματα που συνεργάζονται από την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεργάζονται στην εφαρμογή του Κυβερνητικού προγράμματος και «η αντίληψη ότι ορισμένα κόμματα ελέγχουν και κινούν τα νήματα του κράτους είναι μια πολύ λανθασμένη αντίληψη, μπορεί να συνέβαινε στο παρελθόν, δεν επιτρέπεται να συμβεί ξανά και σίγουρα εμείς δεν κάνουμε αυτή τη δουλειά».
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, χαρακτήρισε τη δήλωση Κυπριανού «εκπληκτική και ατυχέστατη».
«Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, αντίθετα, έχει δείξει και με τη συμπεριφορά του και στα πλαίσια της λειτουργίας της επιτροπής θεσμών, ότι είναι με αντικειμενικότητα που αντιμετωπίζει τα θέματα της δικαιοσύνης, απαιτεί δικαιοσύνη, δεν θέλουμε να δικαστεί κανείς απλώς και μόνο για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα, αλλά και δεν μπορεί να γλιτώσει κανένας, σε όποιο κόμμα και αν ανήκει, όσο πιο ψηλά και αν είναι στην πολιτική ιεραρχία», ανέφερε.
Απάντηση ΔΗΚΟ
Να αναζητήσει αίτια και αιτιατά αλλού, κάλεσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, απαντώντας στις αναφορές του Άντρου Κυπριανού περί οργανωμένης προσπάθειας από την πλευρά των κομμάτων της συγκυβέρνησης εδώ και μήνες να αποδυναμωθεί το ΑΚΕΛ.
«Το ΔΗΚΟ θεωρεί ακατανόητες κάποιες δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ‘υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά των κομμάτων της συγκυβέρνησης εδώ και μήνες να αποδυναμωθεί το ΑΚΕΛ’» ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ύστερα από τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο κ. Βότσης.
«Διαβεβαιώνουμε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει τέτοιες έγνοιες. Άλλα θέματα, τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και του λαού, είναι που απασχολούν το ΔΗΚΟ», είπε και πρόσθεσε «αλλού ας αναζητήσει αιτίες και αιτιατά ο κ. Κυπριανού».
ΕΔΕΚ: Κάθαρση και όχι πόλωση
Αυτή την ώρα πρέπει να αποφευχθεί η όποια πόλωση της κοινωνίας και η δημιουργία εθνικού διχασμού και ευθύνη της κυπριακής πολιτείας είναι να τερματίσει τα φαινόμενα ατιμωρησίας, διαφθοράς και διαπλοκής, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου είπε πως "χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, χρειάζεται αποφασιστικότητα της πολιτείας, των συντεταγμένων της οργάνων, για να διερευνήσουν πλήρως τις ευθύνες για την οικονομική κρίση".
"Αναφέρομαι στις ποινικές, πειθαρχικές, αστικές ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν από τους φυσικούς δικαστές, από τα δικαστήρια της χώρας", διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει απερίσπαστα να ασκήσουν το έργο τους και οι ανακριτικές αρχές και η Γενική Εισαγγελία, αλλά και τα δικαστήρια, που όλες αυτές τις δεκαετίες, από της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν αποκτήσει την εμπιστοσύνη της κυπριακής κοινωνίας, ότι πράγματι ενεργούν κατά τρόπο αδέκαστο, αντικειμενικό και αμερόληπτο".
Ως ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε, "τονίζουμε την ανάγκη πλήρους κάθαρσης, πλήρους εξυγίανσης του δημόσιου βίου της χώρας από φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς, λεηλασίας του δημοσίου χρήματος, ούτως ώστε να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτειακό και πολιτικό σύστημα, γιατί σήμερα περνούμε μια πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος".
"Αυτή λοιπόν είναι η ευθύνη της κυπριακής πολιτείας και των συντεταγμένων της οργάνων. Τέρμα στα φαινόμενα ατιμωρησίας, τέρμα στην ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής", κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: