Πρόεδρος Παπούλιας: Κορυφαία προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό –Μηνύματα Ομπάμα, Πούτιν και Ολάντ.-

Το Κυπριακό αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπουλίας σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της Ημέρας της κυπριακής Ανεξαρτησίας.

«Φέτος συμπληρώνονται πενήντα τρία χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας απευθύνω, εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού και εμού προσωπικά, τις πιο θερμές ευχές για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού καθώς και ολόκληρου του κυπριακού λαού» αναφέρει ο Πρόεδρος Παπούλιας.
Τονίζοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζει ότι «ο σεβασμός της κυπριακής ανεξαρτησίας, η διαρκής συνεργασία και ο συνεχής συντονισμός με την Κυπριακή Κυβέρνηση συνιστούν, κ. Πρόεδρε, τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η πολιτική αυτή, ιδιαίτερα κατά την τωρινή κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ενόψει και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
Ο Πρόεδρος Παπούλιας εκφράζει την σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σημειώνει ότι «παρά τη διαρκή απροθυμία της τουρκικής πλευράς να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, θέλω να ελπίζω ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να γίνουν τα αναγκαία βήματα προς την επίτευξη του κοινού μας στόχου, που παραμένει η επανένωση της νήσου μέσω μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου».
«Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αποφασιστικότητας, μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση», διαβεβαιώνει.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός
Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού λαού και της ηγεσίας του, στην κοινή επιδίωξη για μία ειρηνική και ενωμένη Κύπρο, τονίζει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η λήξη της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής αποτελούν διαχρονικά για την Ελλάδα μείζονα εθνική προτεραιότητα.
«Συμπαραστεκόμαστε πλήρως στην Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζουμε σταθερά τις εργώδεις προσπάθειές σας για λύση, η οποία θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι εναρμονισμένη με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
«Με την ευκαιρία της 53ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία της Κύπρου και του κυπριακού λαού», καταλήγει το τηλεγράφημα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα
Την βαθιά δέσμευση των ΗΠΑ στις προσπάθειες για συνολική λύση του Κυπριακού εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.
«Ο αμερικανικός λαός συμμερίζεται μαζί μου τα θερμά μου συγχαρητήρια προς εσάς και προς το λαό της Κύπρου για τους εορτασμούς της 53ης επετείου της εθνικής ανεξαρτησίας σας, την 1η Οκτωβρίου. Ως πολύτιμος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνωρίζουμε ότι η στενή μας συνεργασία με την Κύπρο εδράζεται όχι μόνο στα πολλά κοινά μας συμφέροντα, αλλά κυρίως στις κοινές μας αξίες", αναφέρει ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εμβάθυνση "της ισχυρής μας φιλίας που βασίζεται σε εκείνες τις αξίες καθώς και στο να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ένα πιο ασφαλές και πιο ευήμερο μέλλον για τους Κύπριους και τους Αμερικανούς".
"Γιορτάζοντας την ίδρυση της Δημοκρατίας για πρώτη σας φορά ως Πρόεδρος, να γνωρίζετε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στη στήριξη τους σε μια συνολική λύση που θα φέρει ειρήνη και ευημερία σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου", καταλήγει το τηλεγράφημα.


Το μήνυμα Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συγχαρητήριο τηλεγράφημα, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο κάνει λόγο για υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.
"Διαπιστώνω με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας – Κύπρου που βασίζονται στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας, καθώς και στην πολιτιστική και πνευματική εγγύτητα", αναφέρει ο Πρόεδρος Πούτιν.
Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο κ. Πούτιν εκφράζει την πεποίθηση ότι "η περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς μας συνεργασίας σε διάφορους τομείς, καθώς και της εποικοδομητικής μας σύμπραξης στις περιφερειακές υποθέσεις ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών μας και κινείται στο πεδίο εξασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο".
"Σας εύχομαι καλή υγεία και επιτυχίες και σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας εύχομαι ευημερία και προκοπή" καταλήγει ο Ρώσος Πρόεδρος.
Τηλεγράφημα Προέδρου Φρανσουά Ολάντ
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, στο οποίο εκφράζει την σταθερή στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.
"Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Κυπριακής Δημοκρατίας σας απευθύνω, τόσο προσωπικά όσο και στο όνομα του γαλλικού Έθνους τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις καλύτερες μου ευχές για σας και για το σύνολο του κυπριακού λαού", αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος Ολάντ.
Υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και χαιρέτισε "τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις" στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να ανακάμψει η οικονομία της Κύπρου.
"Σάς διαβεβαιώνω για τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες σας, καθώς και για τη θέληση μου όπως γίνουν όλα τα αναγκαία, ούτως ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη", τόνισε ο Πρόεδρος Ολάντ.
Υπογράμμισε επίσης "τη μόνιμη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: