Εκδήλωση στο Λονδίνο για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας.-

Με ειδική , εορταστικού περιεχομένου εκδήλωση , που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Κοινοτικό Κέντρο , και την οποία διοργάνωσε η Ένωση Κυπρίων Αγγλίας με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο του οργανισμού , Βασίλη Μαύρου , η παροικία της Βρετανίας τίμησε την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Σ’αυτή παρευρέθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας , Γρηγόριος , ο κυπριακής
καταγωγής Αντιδήμαρχος του Καίμπριτζ, κ. Πίττας , ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων , Ανδρέας Παπαευριπίδη ς και άλλοι επίσημοι. Ο κ. Μαύρου έκαμε μια ιστορική αναδρομή με αναφορά στις βαρύτατες θυσίες στις οποίες υπεβλήθη ο κυπριακός λαός στις διάφορες φάσεις του μακραίωνου αγώνα του για εθνική αποκατάσταση . Χαρακτήρισε τη Συμφωνία Ζυρίχης - Λονδίνου σαν διχοτομική και καταδίκασε έντονα το πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή . Αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση προειδοποιώντας ότι ορισμένοι μπορεί να θεωρούν πως έχουν βρει την κατάλληλη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού με διαμοιρασμό στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου . Χαιρέτησε τη διακηρυχθείσα θέση της κυβέρνησης ότι θ’ απογοητευθούν όσοι αναμένουν ότι θα καμφθεί η θέληση του κυπριακού λαού σε σχέση με τη λύση . ΄΄ Αναμένουμε και ελπίζουμε , είπε ο κ. Μαύρου ,ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θ’ ανθέξει σε πιέσεις και θ’ αγωνισθεί για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των διακηρυγμένων αρχών . Μια λύση που να είναι βιώσιμη και θα δικαιώνει τις θυσίες όλων που έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κύπρου . Σε αυτό τον αγώνα η παροικία μας , όπως πάντα , δηλώνει παρούσα΄΄.
Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημασία της μνήμης για όσα υπέστη ο κυπριακός λαός και αναφέρθηκε στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος για να υπομνήσει ότι έχει και τα ισχυρά ερείσματα της σαν ανεξάρτητη πολιτεία μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαικής Ένωσης.
Σε ειδική τελετή στα πλαίσια της εκδήλωσης η Ένωση Κυπριων Αγγλίας τίμησε τους Δώρο Παρτασίδη και Κυιριάκο Τσιούπρα για τη μακρά υπηρεσία τους στον τομέα της ενημέρωσης και τη γεική προσφορά τους στα παροικιακά πράγματα και την Κύπρο. Τις τιμητικές πλάκες επέδωσε στους τιμηθέντες ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος.
Ακολούθησε κατάλληλο για την εορταζόμενη επέτειο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: