Αντιμνημονιακή εξόρμηση ΠΕΟ με «μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις»

Η ΠΕΟ απορρίπτει την πορεία περαιτέρω δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών ζωής των εργαζομένων η οποία υλοποιείται στο όνομα δήθεν της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας και της ανάγκης πιστής εφαρμογής του μνημονίου, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της συνδικαλιστικής οργάνωσης Πάμπης Κυρίτσης, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις που θα έχουν –όπως είπε- το χαρακτήρα «μαζικής λαϊκής αντίδρασης».

Η απόφαση λήφθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ το οποίο σε σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 και τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις του είπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 «χώνει την Κύπρο πιο βαθιά στην ύφεση, επιδεινώνει την ανεργία και την φτώχεια».
Όπως ανέφερε, η κατ’ αρχήν ανάλυση του κρατικού προϋπολογισμού, αποδεικνύει ότι «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα βρεθούν το 2014 σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Η ΠΕΟ απορρίπτει αυτή την πορεία περαιτέρω δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών ζωής των εργαζομένων η οποία υλοποιείται στο όνομα δήθεν της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας μας και της ανάγκης πιστής εφαρμογής του μνημονίου» είπε.
Κατά τον ΓΓ της ΠΕΟ «οι δηλώσεις για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να τιθασεύσει την ανεργία μένουν δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα, αφού με την σχεδόν πλήρη απουσία αναπτυξιακών έργων στον κρατικό προϋπολογισμό με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, με την μείωση κατά 13εκ. των χορηγιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και λαμβάνοντας υπόψη το τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, η ύφεση το 2014 θα βαθαίνει, η ανεργία θα αυξάνεται ραγδαία και ασφαλώς με κάποια μεμονωμένα σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, η αντιστροφή της κατάστασης θα είναι αδύνατη».
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ακόμα ότι με τον προϋπολογισμό που κατάθεσε η Κυβέρνηση, το κοινωνικό κράτος «γίνεται μικρότερο», αφού περικόπτονται 127εκ. από τις κοινωνικές παροχές.
«Αυτό μεταφράζεται σε επιπρόσθετες περικοπές από αυτές που ήδη έχουν επιβληθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, περικοπές στη φοιτητική μέριμνα και στις παροχές παιδείας, περικοπές στην χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν ηλικιωμένους, ανάπηρους και παιδιά, περικοπές στον τομέα της υγείας» είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι «η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη με το πολυδιαφημιζόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα είναι ο εύσχημος τρόπος για την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, για να προσθέσει ότι «οδηγούμαστε σε ένα κράτος ελεημοσύνης μόνο για όσους θα βρίσκονται στα όρια της φυσικής επιβίωσης».
Είπε επίσης ότι «συνεχίζεται η πολιτική της ισοπεδωτικής φορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, αντί της φορολόγησης του πλούτου».
Ο Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο «αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες και μαζί με άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, να οργανωθεί μαζική και ενεργητική αντίδραση για αντίσταση του λαού, σε αυτή την αδιέξοδη και καταστροφική πορεία».
Πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, «για ανάδειξη της λαϊκής απαίτησης για άλλους σχεδιασμούς, που να οδηγούν στην αντιστροφή της πορείας και στην πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας, με την ενεργητική συμμετοχή του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου και κοινωνικού τομέα της οικονομίας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν προς το τέλος του Νοεμβρίου.
Είπε επίσης ότι το πλαίσιο και το περιεχόμενο της κινητοποίησης θα καθοριστούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Είναι σαφές ότι το περιεχόμενο θα είναι όχι στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και ανάπτυξη για να καταπολεμηθεί και να αντιμετωπιστεί η ανεργία», είπε.
Στις δηλώσεις του ο Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε την ανησυχία της ΠΕΟ για αλλοίωση του χαρακτήρα του ΤΚΑ.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι με βάση τις παραμέτρους της αναλογιστικής μελέτης δεν έχουν ληφθεί υπόψη το χρέος του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επίσης σ’ ότι αφορά τις εισφορές του κράτους έχουν ληφθεί υπόψη μόνο οι εισφορές για πιστώσεις και όχι η εισφορά του κράτους ύψους 4.3%, η ΠΕΟ εκφράζει την ανησυχία της αυτές οι παράμετροι να αποτελούν τον προπομπό για αλλοίωση του χαρακτήρα του ΤΚΑ» είπε.
«Δεν είμαστε αφελείς. Η πίεση ώστε η αναλογιστική μελέτη να γίνει με αυτές τις παραμέτρους λέει ότι κάποιοι σκέφτονται να θέσουν θέμα διαγραφής του χρέους και συρρίκνωσης και περιορισμού της συνεισφοράς του κράτους ή και πλήρους αποδέσμευσης του κράτους από την υποχρέωσή του στο ΤΚΑ, κάτι που εκτός του ότι θα είναι ένα οικονομικό πρόβλημα, που θα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα (του Ταμείου), πιθανόν να είναι και βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, διότι όταν το κράτος δεν θα έχει ρόλο, ποιός θα μας εγγυηθεί ότι δεν θα τεθεί θέμα ανάθεσης αυτής της δουλειάς σε ιδιωτικούς φορείς» ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ.
Ο Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι σε καμία περίπτωση η ΠΕΟ δεν θα συμφωνήσει σε διαγραφή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο, που ανέρχεται στα 7 δισ., και σε οποιαδήποτε αλλαγή στον τριμερή χαρακτήρα της συνεισφοράς στο ΤΚΑ (εργοδότης – εργοδοτούμενος – κυβέρνηση), στο ύψος και με τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί κατά την μεταρρύθμιση του 2009.
Πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ έχει εκφράσει την διαφωνία της για κάποιες από τις αλλαγές που έγιναν στο ΤΚΑ και ιδιαίτερα για την διασύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. «Δεν έχουμε αποδεχτεί τις τροποποιήσεις που έγιναν με τις πιέσεις της Τρόικα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι εσαεί θα αυξάνονται τα όρια αφυπηρέτησης με βάση δήθεν το προσδόκιμο ζωής, μια υπόθεση που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη εάν υλοποιηθεί, διότι ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να εργάζεται απεριόριστα» είπε.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι «εκεί που έχει εφαρμοστεί αυτό το σύστημα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, πέραν από μια ηλικία, είναι άνεργος και δεν έχει τρόπο να επιβιώσει, ούτε να βρει δουλειά», οπότε, συνέχισε, «ουσιαστικά είναι κι ένας τρόπος πίεσης για ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα, αν η κοινωνική ασφάλιση δεν καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου».
Όπως ανέφερε, η ΠΕΟ ξεκαθάρισε τις θέσεις της όταν ενημερώθηκε επίσημα για τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: