Πρόεδρος: Τεράστιες προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Κουβέιτ.-

Στις τεράστιες προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Κουβέιτ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσφωνώντας το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κουβέιτ και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το γεγονός ότι η επίσκεψη μου στο Κουβέιτ αποτελεί την πρώτη μου επίσκεψη σε χώρα του Κόλπου, στην οποία με συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, δεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μου στην ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο Κουβέιτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχει τονιστεί πως κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η επέκταση και η εμβάθυνση τη συνεργασίας Κύπρου – Κουβέιτ, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
Μιλώντας στους συνέδρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «γνωρίζετε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που κληρονόμησα όταν εκλέχθηκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας με τις επακόλουθες επιπλοκές στο Eurogroup. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση μου είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην ανοικοδόμηση και αναζωογόνηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος καθώς και στη διασφάλιση ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος σε όλους τους επιχειρηματίες και επενδυτές που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση».
"Προς το σκοπό αυτό σημειώνω τη θετική πρόοδο που έχει αναγνωριστεί πρόσφατα από την Τρόικα, η οποία αξιολόγησε ότι το νομοθετικό μας πρόγραμμα για εκπλήρωση των όρων της δανειακής σύμβασης βαίνει καλώς", ανέφερε.
Περαιτέρω, είπε, ο τραπεζικός τομέας μέσω της εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου δράσης καθίσταται πιο δυνατός, καλά ανακεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών και ενισχύοντας την ικανότητα του να συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την προσφορά ευνοϊκών φορολογικών πρωτοβουλιών για τις υφιστάμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων και τελικά τη δημιουργία πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, έχουν υιοθετηθεί μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φορολογική μείωση από το εταιρικό εισόδημα μέχρι 25% για κάθε επιπρόσθετο υπάλληλο που θα εργοδοτηθεί τον επόμενο χρόνο, νοουμένου ότι είναι κάτοικος Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ανέφερε ότι άλλο ένα μέτρο αποτελεί η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών για τουριστικές αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, ενώ άτομα που δεν είναι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ και με καταθέσεις τουλάχιστον ύψους 30 χιλιάδων ευρώ σε τοπική τράπεζα, για τρία χρόνια.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική θέση της Κύπρου
ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, την πολύ καλή της αναπτυξιακή υποδομή, το καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και το χαμηλό εταιρικό φόρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το θέμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ «δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για βοηθητικές υπηρεσίες, ενώ έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική για τη δημιουργία ευκαιριών για συνεργασίες μεταξύ Κυπρίων και ξένων επιχειρηματιών».
Οι ευκαιρίες ανάπτυξης
Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι αυτό θα καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
Επεσήμανε εξάλλου ότι ευκαιρίες για ανάπτυξη παρουσιάζονται και στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των αναπτυξιακών έργων, της εκπαίδευσης, της υγείας, της έρευνας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τέλος, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παρέχει κάθε στήριξη και διευκόλυνση προς επιχειρηματικές δραστηριότητες από το Κουβέιτ στην Κύπρο.
Στα 54 εκ. οι συναλλαγές Κύπρου - Κουβέιτ
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Khalid Al-Sagar στο χαιρετισμό του ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ έφτασαν τα 54 εκ. δολάρια το 2012 από 3 εκ. δολάρια το 2002, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και αύξησης των συναλλαγών αυτών.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών κυρίως σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία στους τομείς της υποδομής, των μεταφορών, της υγείας, της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας πετρελαίου.
Τέλος κάλεσε τους Κύπριους αξιωματούχους και επιχειρηματίες να μελετήσουν το Αναπτυξιακό Σχέδιο του Κουβέιτ και να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας, έχοντας υπόψη ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια οι επενδυτικές δαπάνες του Κουβέιτ θα φτάσουν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια τα δύο Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: