Ο Πρόεδρος αναπέμπει το νόμο για μείωση των ενοικίων

Την πρόθεσή του για αναπομπή του νόμου που προνοεί μείωση των ενοικίων οικιών και εμπορικών καταστημάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και προς τούτου έχει ήδη ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης για αναπομπή στηρίζεται στο επιχείρημα ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ο νόμος ψηφίστηκε παρά τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας που τέθηκαν ενώπιον της Βουλής, όταν η σχετική πρόταση νόμου εξεταζόταν ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών είχε τονιστεί ότι πρόνοιες της πρότασης νόμου ήταν έκδηλα αντισυνταγματικές.
Και αυτό, διότι, μεταξύ άλλων, παραβιάζεται το δικαίωμα της ελεύθερης διάθεσης της περιουσίας. Με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο καθένας μπορεί να αξιοποιεί την περιουσία του όπως ο ίδιος θέλει. Επίσης ότι δεν μπορεί δια νομοθετημάτων να καθορίζονται οι νόμοι της αγοράς. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση των επιτοκίων των τραπεζών όπου το κράτος δεν μπορεί να επέμβει για αλλαγή τους με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σημειώνεται, ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του για την υποχρεωτική μείωση υφιστάμενων ενοικίων, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Στροβολίδη, να δήλωνε την πρόθεση του Συνδέσμου να λάβει νομικά μέτρα κατά του σχετικού νόμου. Η διαδικασία της αναπομπής
Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, σε περίπτωση που αποφασίζει να αναπέμψει έναν νόμο στη Βουλή για επανεξέταση, θα πρέπει να παραθέτει δια του Γενικού Εισαγγελέα και τους λόγους της αναπομπής που στην προκειμένη περίπτωση αφορά παραβίαση του Συντάγματος. Εάν η Βουλή δεν αναιρέσει την αρχική της απόφαση, τότε, ο Πρόεδρος μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο, αφού ακούσει τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής, θα εκδώσει τη γνωμάτευσή του για το εάν ο επίμαχος Νόμος βρίσκεται σε αντίθεση ή αμφισβήτηση με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι πρόνοιες του νόμου Στις 17 Οκτωβρίου η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από αρκετές αναβολές, με 31 ψήφους υπέρ, μια εναντίον και 20 αποχές ψήφισε σε νόμο τις κλιμακωτές μειώσεις των οικιστικών και εμπορικών ενοικίων. Υπέρ της νομοθεσίας είχαν ταχθεί οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΚΩΚΟ και Οικολόγοι.
Κατά είχε ψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο βουλευτής Νίκος Κουτσού τήρησαν αποχή. Σύμφωνα με τον νόμο, οι κλιμακωτές μειώσεις έχουν ως εξής: Για οικιστικά ενοίκια ● από 0 μέχρι 300 ευρώ, μείωση 15% ● από 300 και πάνω, μείωση 20%, με μέγιστη τα 120 ευρώ Για τα εμπορικά ενοίκια ● μέχρι 600 ευρώ, μείωση 15% ● από 600 μέχρι 2.000 ευρώ, μείωση 20%, με ανώτατη τα 250 ευρώ ● από 2.000 και άνω, μείωση 20%, με μέγιστη τα 400 ευρώ Σημειώνεται ότι ο νόμος θα ίσχυε από την 1η Νοεμβρίου 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, για συμβόλαια που υπεγράφησαν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: