Χρ. Γερασίμου: Ο Λίλλης υποσχέθηκε σε μένα και τον Κιττή από ένα εκ. ευρώ – Συνάντηση σε χώρο στάθμευσης «καφέ».-

Για συνάντηση μεταξύ του επιχειρηματία και Προέδρου της ΑΛΚΗΣ Νίκου Λίλλη, του Προέδρου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Στάθη Κιττή και του ιδίου, στο χώρο στάθμευσης του "Κώστα Καφέ", στη Λάρνακα, όπου ο κ. Λίλλης υποσχέθηκε να τους καταβάλει από ένα εκατομμύριο ευρώ, έκανε λόγο ο Σύμβουλος Επενδύσεων και ιδιοκτήτης εταιρειών ανάπτυξης γης, Χριστάκης Γερασίμου, καταθέτοντας χθες στην τριμελή Ερευνητική Επιτροπή για διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δρομολαξιά.

Στην ένορκη κατάθεσή του και απαντώντας σε ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), ο κ. Γερασίμου ανέφερε ότι έχει οικογενειακές εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με την ανάπτυξη γης και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Η συμφωνία, μεταξύ Λίλλη, Κιττή και του ιδίου, είπε ο κ. Γερασίμου, ήταν προφορική και τα χρήματα θα τα εισέπραττε η εταιρεία του ιδίου για να δώσει ακολούθως το ένα εκατομμύριο ευρώ στον κ. Κιττή, εφ` όσον διεκπεραιωνόταν η πώληση κτήματος της Wadnic Trading Ltd με κτιριακές εγκαταστάσεις στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ έναντι του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ, αργότερα όμως ο κ. Λίλλης τον ενημέρωσε ότι η πώληση του έργου δεν θα γινόταν στο αρχικώς καθορισθέν ποσόν των 40 εκατομμυρίων ευρώ αλλά στο μισό περίπου, για αυτό και θα του έδιδε μόνον μισό εκατομμύριο ευρώ, σταμάτησε δε ο κ. Λίλλης να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του ιδίου και αντί αυτού άρχισε να συνεργάζεται με τον κ. Πολυβίου.
Αργότερα και επειδή αντιλήφθηκε ότι δεν θα του καταβαλλόταν από τον κ. Λίλλη ούτε αυτό το ποσόν, είπε ο κ. Γερασίμου, συμβουλεύθηκε τον δικηγόρο Τάσο Μυλωνά και με τη βοήθειά του καταχώρησε αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας την 1η Ιουνίου 2012 (αριθμός 1763/12), ζητώντας μισό εκατομμύριο ευρώ για τις υπηρεσίες του. Η αγωγή, η εκδίκαση της οποίας ακόμα εκκρεμεί, στρέφεται κατά της Wadnic Trading Ltd και του κ. Λίλλη και εναντίον της ΑΤΗΚ και του Προέδρου της, Στάθη Κιττή.
Ο κ. Γερασίμου θέλησε να δηλώσει στην Ερευνητική Επιτροπή τί θα έκανε τα χρήματα αυτά εάν κέρδιζε την αποζημίωση, ωστόσο η κ. Νικολαΐδου τού δήλωσε ότι αυτό δεν εμπίπτει στην εντολή της Επιτροπής για να το εξετάσει.

Για την πρόσκληση, που του απηύθυνε ο κ. Λίλλης, να τον βοηθήσει στην προώθηση της πρότασής του για πώληση του κτήματος της Δρομολαξιάς στο Ταμείο Συντάξεων
της ΑΤΗΚ, ο κ. Γερασίμου δήλωσε πως "ένα πολιτικό πρόσωπο", το οποίο αργότερα του εξήγησε ότι ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, του είχε αναφέρει πως ο Γερασίμου έχει επαγγελματικές σχέσεις με τον κ. Κιττή και έτσι ο κ. Γερασίμου ενημέρωσε τον τότε Πρόεδρο της ΑΤΗΚ και διευθετήθηκε η πρώτη συνάντησή τους με τον κ. Λίλλη, το Φθινόπωρο του 2009, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες συναντήσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Γερασίμου, είχε ο ίδιος επαγγελματικές σχέσεις με τον κ. Κιττή από το 2005 περίπου και αυτό ξεκίνησε με μία συνεργασία τους, όταν ο κ. Κιττής και η εταιρεία του με το όνομα "Leagros Investment", ασχολούνταν με ακίνητα και του ζητήθηκε η διεκπεραίωση "μιας πράξης" σχετικά με ακίνητο του κ. Κιττή στα Περβόλια Λάρνακας, πάνω στη θάλασσα, ακίνητο το οποίο βρήκε ο κ. Γερασίμου, ο δε κ. Κιττής το αγόρασε συνεταιρικά με κάποιον Ρώσο και για το οποίο παρενέβη αργότερα ο κ. Λίλλης, ο οποίος, μαζί με τον κ. Γερασίμου, επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον κ. Κτωρίδη, για να γίνει δρόμος στο συγκεκριμένο ακίνητο και να μπορέσει έτσι να αξιοποιηθεί καλύτερα, κάτι που έγινε ένα μήνα μετά την επίσκεψη, με την Πολεοδομία να προτείνει το δρόμο.
Τον κ. Κιττή, όπως δήλωσε ο κ. Γερασίμου, τον γνώριζε οικογενειακώς και προηγουμένως, όμως οι σχέσεις τους έγιναν πιο στενές και επαγγελματικές μετά την αγορά αυτού του κτήματος στα Περβόλια.
Σχετικώς με το τουρκοκυπριακό τεμάχιο γης στη Δρομολαξιά, το οποίο αγοράσθηκε από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ, ο κ. Γερασίμου ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι η εμπλοκή του ξεκίνησε όταν, ως Αντιπρόεδρος και παράγων στην ΑΕΚ Λάρνακας, συνήθιζε να πηγαίνει στο "Κώστας Καφέ" της πόλης τους και εκεί γνώρισε τον κ. Λίλλη.
Μετά την αρχική τους γνωριμία, ο κ. Λίλλης ανέφερε στον κ. Γερασίμου ότι είχε ένα ακίνητο προς επένδυση στην περιοχή Δρομολαξιάς, το οποίο ήταν μεν τουρκοκυπριακό αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα μεταβίβασης.
Ο κ. Γερασίμου, συμφώνως των όσων είπε στην Ερευνητική Επιτροπή, ζήτησε κάποιο χρόνο για να σκεφθεί την πρόταση του κ. Λίλλη, ωστόσο σε επόμενη συνάντησή τους στο ίδιο μέρος ερωτήθηκε από τον κ. Λίλλη κατά πόσον είχε σχέσεις με τον Πρόεδρο της ΑΤΗΚ.
Η απάντησή του στον κ. Λίλλη ήταν πως είχε σχέσεις και οικογενειακές και επαγγελματικές με τον κ. Κιττή και ο κ. Λίλλης του πρότεινε να προσφέρουν προς πώληση το συγκεκριμένο ακίνητο στην ΑΤΗΚ και του ανέφερε πως ο κ. Κατσουρίδης τον συμβούλευσε να πάει στον Γερασίμου διότι γνωρίζονται πολύ καλά με τον κ. Κιττή.
"Αυτά μου είπε ο κ. Νίκος Λίλλης, διότι τον ερώτησα εγώ", είπε ο κ. Γερασίμου, λέγοντας ότι ούτε γνώριζε τον κ. Κατσουρίδη ούτε είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί του, ούτε φιλικές, ούτε οικογενειακές, ούτε επαγγελματικές.
Ερωτηθείς για το πώς ο κ. Κατσουρίδης γνώριζε για τις σχέσεις του με τον κ. Κιττή, ο κ. Γερασίμου δήλωσε ότι δεν ξέρει, ανταποκρινόμενος δε στο αίτημα του κ. Λίλλη, του είπε ότι θα διευθετούσε μια συνάντησή τους με τον κ. Κιττή και, μετά από δεκαπέντε περίπου ημέρες επικοινώνησε με τον κ. Κιττή, ο οποίος του είπε ότι τον ενδιέφερε ως ΑΤΗΚ το συγκεκριμένο κτήμα, εφ` όσον ήταν κοντά στο αεροδρόμιο.
Έτσι, είπε ο κ. Γερασίμου, έφερε σε επαφή τους Λίλλη και Κιττή και στην πρώτη εκείνη συνάντηση, περί το τέλος του 2009, ήταν παρών και ο ίδιος, αντάλλαξαν απόψεις και ο κ. Λίλλης είπε ότι θα προσκόμιζε σχέδια για γραφεία στο συγκεκριμένο κτήμα και, αφού έδωσαν αριθμούς τηλεφώνων ο ένας στον άλλο, ο κ. Κιττής εξήγησε στον κ. Λίλλη πού θα έπρεπε να πάει για να καταθέσει τα σχέδια στην ΑΤΗΚ.
Το Δεκέμβριο του 2009, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Γερασίμου πήγε με πρόσκληση, όπως είπε, σε εορταστική εκδήλωση στην οικία του κ. Λίλλη, στην περιοχή Αραδίππου, όπου συνάντησε και τον κ. Κιττή με τη σύζυγό του, τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση μετά της συζύγου του επίσης, το ζεύγος Χρίστου Αλέκου, τον πιλότο Σοφούλη και τον Αντώνη Ιωακείμ, καθώς και τον Πάμπο Λιοτατή με τη σύζυγό του.
Εκεί, συνέχισε ο κ. Γερασίμου, δεν συζητήθηκε οτιδήποτε μεταξύ τους για την πώληση του κτήματος, ο κ. Λίλλης ωστόσο του ανέφερε πως στην Wadnic συμμετείχαν και οι Σοφούλης και Ιωακείμ.
Κατά διαστήματα, όπως ανέφερε ο κ. Γερασίμου, μάθαινε ότι προχωρούσε η υπόθεση, ωστόσο ο ίδιος δεν γνώριζε λεπτομέρειες.
Ο κ. Γερασίμου αναφέρθηκε ακολούθως σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με τους Λίλλη και Κιττή στο "Κώστα Καφέ", όπου, κατά την αποχώρησή τους, ο κ. Λίλλης τούς είπε πως, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα έδιδε από ένα εκατομμύριο ευρώ στον καθένα εκ των δύο, δηλαδή στους Κιττή και Γερασίμου.
Τα χρήματα αυτά, είπε ο κ. Γερασίμου, θα εδίδοντο στον ίδιο για τις υπηρεσίες που θα προσέφερε στον κ. Λίλλη, παρουσίαση μελέτης στην ΑΤΗΚ και συμβουλές, ενώ ο κ. Κιττής θα έπαιρνε ένα εκατομμύριο ευρώ ως προσωπικό δώρο, με την προϋπόθεση ότι η πώληση θα ήταν στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά, συνέχισε ο κ. Γερασίμου, όταν το έργο έκλεισε στα 20 περίπου εκατομμύρια, του είπε ο κ. Λίλλης πως δεν θα γινόταν η επένδυση των 40 εκατομμυρίων και έτσι θα του έδιδε το μισό εκατομμύριο ευρώ, όμως μέχρι σήμερα ούτε αυτά τα χρήματα δεν του καταβλήθηκαν, ενώ ο κ. Κιττής, με την παρουσία και του κ. Λίλλη, είπε στον κ. Γερασίμου να συντάξει ένα κείμενο γραπτής συμφωνίας για το ποσόν των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Με την είσπραξη των δύο εκατομμυρίων, "εγώ θα πλήρωνα τους φόρους μου, ως εταιρεία για την παροχή υπηρεσιών", είπε ο κ. Γερασίμου, ενώ για το μερίδιο του κ.
Κιττή "και επειδή τα ποσά ήσαν μεγάλα, εγώ θα πλήρωνα με επιταγή της εταιρείας τον κ. Στάθη".
Ερωτηθείς τόσο από την κ. Νικολαΐδου όσο και από την κ. Αριστείδου και τον κ. Νεοκλέους, τι είδους απόδειξη και με ποιο αιτιολογικό θα εξέδιδε στο όνομα του κ. Κιττή, ο κ. Γερασίμου απάντησε: "Δεν ξέρω τι απόδειξη και εάν θα μου έδιδε απόδειξη ή οτιδήποτε ο κ. Στάθης Κιττής, εγώ όμως δεν θα του έδιδα λεφτά διαφορετικά, αλλά επιταγή κα θα ζητούσα απόδειξη από τον κ. Κιττή".
Αργότερα ωστόσο, είπε ο κ. Γερασίμου, διαπίστωσε ότι τόσον ο κ. Κιττής όσο και ο κ. Λίλλης άρχισαν να τον αποφεύγουν, το έργο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ανέλαβε ο κ. Πολυβίου ο οποίος έχει ήδη πληρωθεί για τις υπηρεσίες του, όπως ανέφερε ο κ. Γερασίμου και ο ίδιος, με τη βοήθεια δικηγόρου, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα όσα του υποσχέθηκαν.
Η Ερευνητική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί επίσκεψη στο χώρο όπου ανεγείρεται το έργο ΑΕΡΟ της ΑΤΗΚ στη Δρομολαξιά, προηγουμένως όμως, στις 09:00 το πρωί, θα έχει συνάντηση στο Μενεού με τον Γιάννο Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: