Σάλος από το συμβόλαιο που έκαμε με την Alvarez & Marsal ο Διοικητής της ΚΤ .-

Στο μικροσκόπιο της Βουλής και του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βρίσκεται το συμβόλαιο της Alvarez & Marsal, ύστερα από την αποκάλυψη ότι περιελάμβανε πρόνοια για επιπλέον αμοιβή σε περίπτωση επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο συμβόλαιο υπάρχει, επίσης, πρόνοια για διασύνδεση της αμοιβής της εταιρείας με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, γεγονός, που δημιουργεί ερωτήματα, καθώς ο οίκος θα είχε κάθε λόγο να ανεβάσει το ύψος των αναγκών των τραπεζών, ώστε να είναι αυξημένη και η αμοιβή που θα εισέπραττε.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις στον Τύπο, κατά τη συνεδρία του,τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής ζήτησε από τον διοικητή, Π. Δημητριάδη, τη συμφωνία με την Alvarez & Marsal. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται, ο διοικητής φέρεται να ανέφερε ότι ο οίκος δεν δικαιούται το ποσό που ζητά, καθώς τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στην Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα προέρχονταν από το κούρεμα των καταθέσεων, δηλαδή προέρχονταν από τις ίδιες τις τράπεζες και δεν αποτελούσαν φρέσκα κεφάλαια.

Το θέμα θα επανασυζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά η κατάσταση αναμένεται να διευκρινισθεί πλήρως όταν γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία υπέγραψε ο διοικητής της ΚΤΚ με την Alvarez & Marsal.

Σε λακωνική ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι το θέμα εξετάζεται νομικά.
Τα ατοπήματα δεν έχουν τελειωμό.-
Η Βουλή αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα ύστερα από αίτημα του Κινήματος Οικολόγων, που ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχουν περάσει πολλοί μήνες, αφότου ο διοικητής της ΚΤΚ υποσχέθηκε στον πρόεδρο του Σώματος πλήρη ενημέρωση.

«Φαίνεται ότι τα ατοπήματα του κ. Δημητριάδη δεν έχουν τελειωμό. Η συμφωνία φαίνεται ότι δίνει το κίνητρο στην εταιρεία αυτή, να ανεβάσει το ύψος της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, αφού θα έπαιρνε και την ανάλογη ανταμοιβή. Η υπόθεση της ανάθεσης της έρευνας στη συγκεκριμένη εταιρεία, είχε αμφισβητηθεί από την αρχή» ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, ο εκ των μελών του ΔΣ της ΚΤΚ, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, κατάγγειλε δημοσίως ότι η Κεντρική Τράπεζα «κατέστη διαχρονικά ένας πύργος, στον οποίο λαμβάνονταν αποφάσεις, τις οποίες πολύ λίγα άτομα γνώριζαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέχρι σήμερα η σωστή διαφάνεια». Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε ακόμη σε πεπαλαιωμένες δομές της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: