Όχι σε συνάντηση ηγετών χωρίς κοινό ανακοινωθέν – Ο Έρογλου επιμένει για τις 4 Νοεμβρίου.-

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, εάν δεν υπάρξει κάτι ουσιαστικό συμφωνημένο σε κοινό ανακοινωθέν, αφού δεν επιθυμεί οι συναντήσεις των ηγετών να είναι απλά τυπικές.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, το κοινό ανακοινωθέν ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, τη Δευτέρα.
Οι διαπραγματευτές, όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ, συζήτησαν και τις επισκέψεις τους σε Αθήνα και Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχουν καθοριστεί ημερομηνίες και ότι αυτό εναπόκειται στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Είπε, επίσης, ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ημερομηνία για νέα συνάντηση των διαπραγματευτών, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται σε επαφή.
Επιμένει ο Έρογλου
Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πει εάν αποδέχθηκε ή όχι την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 4 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά ήδη απάντησε θετικά.
Είπε, επίσης, ότι εάν υπάρχει θέληση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία που να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.
Εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στις επισκέψεις των διαπραγματευτών στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Έρογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μια κυβέρνηση συνεταιρισμού θα είχε μία διεθνή προσωπικότητα και μία έδρα στον ΟΗΕ, αλλά ότι καμία ομοσπονδία δεν έχει μία και μοναδική κυριαρχία.
Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι θα υπάρχει εσωτερική υπηκοότητα και ότι το τ/κ συνιστών κρατίδιο θα έχει εσωτερική υπηκοότητα για τους δικούς του κατοίκους.

Συναντήσεις Μαυρογιάννη και με τον Ναμί..
Δεν είναι μυστικές οι συναντήσεις του Ελληνοκυπρίου Διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον "υπουργό εξωτερικών" του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί και τέτοιες συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης, δήλωσε στα κατεχόμενα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.
Σε δηλώσεις του στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προτού αρχίσει η συνεδρία του "υπουργικού συμβουλίου", ο κ. Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι μπορεί να αποβούν ωφέλιμες τέτοιες συναντήσεις.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς σχετικώς με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Γιοργκαντζίογλου είπε ότι είναι σημαντική η προσέγγιση στην ένδειξη σεβασμού στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως ανέφερε ο "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις παραχωρήσεις "ιθαγένειας", το ψευδοκράτος ετοιμάζει νέα "νομοθετική" ρύθμιση για την "ιθαγένεια", ότι αυτή είναι σχεδόν έτοιμη και ότι δεν σταμάτησε η όλη διαδικασία παραχώρησης "ιθαγένειας", απλώς αυτή ανεστάλη και θα συνεχισθεί με την έναρξη ισχύος του νέου "νόμου"..
Επικρίνονται Ντάουνερ και Φούλε
Είναι προφανές αναφέρε σε δήλωσή του το ΔΗΚΟ, ότι η Άγκυρα, έχοντας και τη στήριξη κάποιων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, επιχειρεί να αχρηστεύσει κάθε προσπάθεια δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για έναρξη ενός παραγωγικού γύρου συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού. Το παιγνίδι εντυπώσεων που παίζει η Τουρκία, δυστυχώς δεν τυγχάνει αυστηρής αντιμετώπισης από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπός κ. Φούλε προσφέρουν κάλυψη στις τουρκικές μεθοδεύσεις και δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω αποενοχοποίησης της τουρκικής πλευράς. Με τέτοιες συμπεριφορές τόσο ο κ. Ντάουνερ όσο και ο κ. Φούλε το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να στερούνται και του τελευταίου ίχνους αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.
Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, ότι η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή εδάφους ακόμα και ως αντάλλαγμα την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δηλώσεις του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος αξιώνει να ληφθεί υπόψη ότι δήθεν υπάρχει κρατική οντότητα στην κατεχόμενη Κύπρο, σχολίασε το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Αντρέας Τελεβάντος.
«Οι δηλώσεις του τούρκου και του τουρκοκύπριου αξιωματούχου, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει πρόθεση να επιδείξει το παραμικρό ίχνος καλής θέλησης, είτε για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, είτε για να έχουν επιτυχή έκβαση», είπε ο κ. Τελεβάντος και συνέχισε: «Είναι πασιφανές ότι η τουρκική πλευρά, δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά επιδιώκει να αποκομίσει θετικές εντυπώσεις. Η αδιαλλαξία της κρύβεται πίσω από κενές περιεχομένου διακηρύξεις. Η απαράδεκτη τουρκική στάση, πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε δύο επίπεδα. Πρώτο, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή
Ένωση και δεύτερο, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό», τόνισε ο Αντρέας Τελεβάντος και πρόσθεσε:
«Εάν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της πορεία, πρέπει να εκπληρώσει τις προενταξιακές της δεσμεύσεις. Πρέπει να καταλάβει ότι η αδιάλλακτη στάση της, θα της προκαλέσει σοβαρό κόστος. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιμένει στη θέση της, ότι χωρίς τη συμφωνία σε ένα κοινό ανακοινωθέν επί της ουσίας, χωρίς σωστή προετοιμασία των συνομιλιών και άνευ ξεκάθαρου πλαισίου, ο διάλογος δεν θα έχει καμία προοπτική για επιτυχία», είπε ο κ. Τελεβάντος και κατέληξε:
«Δεν πρέπει να παίξουμε το παιγνίδι της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει αποενοχοποίηση, με τη μέθοδο των συνομιλιών για χάρη των συνομιλιών. Το κυπριακό δεν αντέχει άλλη μια αποτυχία. Πρέπει να μπουν οι βάσεις, έτσι ώστε ο διάλογος να είναι παραγωγικός και να έχει προοπτική επιτυχίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: