Μερίσματα 45 εκ. από ΑΤΗΚ και Αρχή Λιμένων στο κράτος - Προσωρινοί Πρόεδροι σε ΑΤΗΚ και ΡΙΚ.-

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την καταβολή μερίσματος για το έτος 2012 ύψους 30,6 εκ. ευρώ από την ΑΤΗΚ.
Σημειώνεται ότι το μέγιστο μέρισμα το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να καταβάλει η ΑΤΗΚ προς το Κράτος ανέρχεται γύρω στα 30,6 εκ. ευρώ το οποίο αποτελεί το ήμισυ του πλεονάσματος του 2012, που ανέρχεται στα 1,06 δις. ευρώ.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την καταβολή μερίσματος για το έτος 2012 ύψους 15 εκ. ευρώ από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει την Αρχή Λιμένων για την παρούσα απόφαση και να της ζητήσει όπως προχωρήσει στην υλοποίησή της και στη συνέχεια να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σημειώνεται ότι το μέγιστο μέρισμα το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να καταβάλει η Αρχή Λιμένων Κύπρου προς το κράτος ανέρχεται γύρω στα 15 εκ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 50% των πλεονασμάτων της Αρχής για το 2012 που ανέρχονται στα 30,4εκ. ευρώ .
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με την καταβολή του υπό αναφορά μερίσματος δεν επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της Αρχής, αφού λήφθηκε υπόψη τόσο η υφιστάμενη οικονομική της κατάσταση όσο και η ρευστότητα της καθώς και οι αναμενόμενες ταμειακές ροές της καθώς και οι διάφορες υποχρεώσεις της.
Ερωτηθείς αν θα προκύψουν προβλήματα από την καταβολή μερίσματος προς το κράτος από την Αρχή Λιμένων και την ΑΤΗΚ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτά είναι θέματα που εμπερικλείονται στον Προϋπολογισμό και (υπάρχουν) λόγω της εκτάκτου οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο τόπος μας».
Προσωρινοί Πρόεδροι
To Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη το διορισμό του Χρίστου Πατσαλίδη, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου μετά την παραίτηση του Στάθη Κιττή.
Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης το διορισμό του Αλέκου Μιχαηλίδη, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, μετά την παραίτηση του Μάκη Συμεού από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου
Ερωτηθείς αν ο διορισμός των νέων Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων σε ΡΙΚ και ΑΤΗΚ είναι προσωρινός, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με βάση τη νέα νομοθεσία που υπάρχει για αντικατάσταση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών οργανισμών, τότε (η απόφαση για αντικατάσταση) θα έρθει με το πλήρωμα του χρόνου».
Κληθείς εξάλλου να πει αν έχουν αντικατασταθεί και τα μέλη των πιο πάνω Διοικητικών Συμβουλίων τα οποία έχουν, επίσης, δώσει παραίτηση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αντικατέστησε τους επικεφαλής για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτοί οι δύο Ημικρατικοί οργανισμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: