Συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου στις4 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Βταβούτογλου– Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία λέγουν τα Ην. Έθνη.-

Στις 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στην άγκυρα με τον λεγόμενο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο Νταβούτογλου είπε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για το κυπριακό έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Κύπρο πριν από την ημερομηνία αυτή, οπότε όπως είπε, θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Σε δηλώσεις που έκανε μαζί με Οζντίλ Ναπί στην Άγκυρα είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαμε συμφωνήσει σχετικά με τις επισκέψεις των απεσταλμένων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην Αθήνα και την Άγκυρα.
«Αυτό εξασφαλίζει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα, αφού για πρώτη φορά κατά την περίοδο της κρίσης των τελευταίων 50- 60 ετών, ένας εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ θα επισκεφθεί την Αθήνα και εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου την Άγκυρα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι «μπορεί, στη συνέχεια, να αλλάξει το επίπεδο και να υπάρξουν διαφορετικές συναντήσεις. Ευχής έργο είναι να συνομιλήσουμε οι τέσσερις πλευρές. Έλληνες και Τούρκοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που συμβιώνουν εδώ και αιώνες μπορούν να λάβουν μαζί την πιο σωστή απόφαση. Εγώ το θεωρώ αυτό μια αρχή».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου και σημείωσε πως η τουρκική πλευρά θα αξιοποιήσει τον τρέχοντα μήνα για την προετοιμασία της συνάντησης αυτής.
Ο Οζντίλ Ναπί, από την πλευρά του, είπε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός καταδικάστηκε σε ένα άδικο καθεστώς. Ήλθε η ώρα να τελειώνει αυτό το θέμα». Τόνισε επίσης, ότι ο χρονικός στόχος είναι ο Μάρτιος του 2014 και ότι το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στο νησί. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στη βάση αυτή, οι δύο πλευρές πρέπει να παρουσιάσουν νέες προσεγγίσεις και μέχρι το τέλος του έτους να διαμορφώσουν το σχέδιο της λύσης» είπε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στις 4 Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Michel Bonnardeaux, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για τις 4 του Νοέμβρη», είπε ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για συνάντηση στις 4 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ως μια πιθανή
ημερομηνία, δεδομένου ότι στο μεταξύ θα έχει συμφωνηθεί η κοινή δήλωση και ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μπορούν να συναντηθούν την ημερομηνία αυτή.
Δεν υπάρχει καμία δέσμευση αφού οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει στο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: