Ηπιότερη από την αρχική πρόβλεψη της τρόικας η συρρίκνωση για το 2013.- Έκπληξη των τροϊκανών γιατί δεν έφυγαν οι ξένες εταιρείες.-

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου και το Συνεργατισμό ήταν στο επίκεντρο των χθεσινών επαφών των τεχνοκρατών της τρόικας με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το πρόγραμμα των επαφών της Τρόικας περιλαμβάνει και εκτεταμένες συναντήσεις και συζητήσεις για όλες τις πτυχές του μνημονιακού προγράμματος.

Η ανεργία στο επίκεντρο.


Ευρεία συζήτηση έγινε χθες σε τεχνοκρατικό επίπεδο για το θέμα της ανεργίας και ειδικότερα για τα προγράμματα δραστηριοποίησης νεαρών ανέργων και καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους, στην παρουσία τεχνοκρατών του Υπουργείου Εργασίας.
Στις 9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ τεχνοκρατών της Τρόικας και τεχνοκρατών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την οποία συζητήθηκε το φλέγον θέμα της ανεργίας και ειδικότερα η δραστηριοποίηση των ανέργων, η καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων και η κινητικότητα εργατικού δυναμικού. Την ίδια ώρα τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ συζήτησαν με τεχνοκράτες της Τρόικας θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ενώπιον των τροϊκανών οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου

Στο μεταξύ αναλυτές της Τράπεζας Κύπρου συναντήθηκαν στο Γραφείο Προγραμματισμού με τεχνοκράτες της Τρόικας, στην παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ, με τους οποίους συζήτησαν τις εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές θεωρούν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας το τρέχον έτος θα είναι ηπιότερη από την αρχική πρόβλεψη της Τρόικας για συρρίκνωση 8,7%, όπως είναι και η θέση του ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι η συρρίκνωση το 2014 θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο 3,9% του ΑΕΠ και θα συνεχιστεί μέχρι το 2016, την ώρα που οι προβλέψεις του μνημονίου κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015.

Με τους τεχνοκράτες της Τρόικας συναντήθηκε και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην οικονομία.


Δημοσιονομικό Πλαίσιο και μακροοικονομικές εξελίξεις

Στις 14:00 τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ ενημέρωσαν την Τρόικα για θέματα που αφορούν το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενώ την ίδια ώρα σε άλλη συνάντηση
συζητήθηκε το θέμα των μακροοικονομικών εξελίξεων με αντιπροσωπείες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ και τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ.

Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

Στις 16:00 τεχνοκράτες της Τρόικας συζήτησαν με τεχνοκράτες του Υπ. Εργασίας, του ΥΠΟΙΚ και της Στατιστικής Υπηρεσίας το θέμα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στην Κύπρο. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι ελάχιστες καταναλωτικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, το προτεινόμενο Σχέδιο Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος και η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπ. Εργασίας.

Σχέδιο δράσης για τον Τουρισμό

Σε χωριστή συνάντηση, στο Γραφείο Προγραμματισμού, τεχνοκράτες της Τρόικας συζήτησαν με αντιπροσωπεία του ΚΟΤ και τεχνοκράτες του Υπ. Εμπορίου, του Υπ. Συγκοινωνιών και του ΥΠΟΙΚ το Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό.


Αισιοδοξεί η κυβέρνηση

Την ευχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταφέρει να έχει θετικό πρόσημο και κατά τη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας του κυπριακού προγράμματος, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις σε σχέση με την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο για τη 2η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα.
«Ελπίζουμε ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.


Θετική έκθεση της Κομισιόν.-
Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκε τον Οκτώβριο στην Κύπρο για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που περιλαμβάνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, καθώς και των καταναλωτών, ανήλθε τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη στις 97,8 μονάδες από 96,9 μονάδες το Σεπτέμβριο. Στο σύνολο της ΕΕ ο δείκτης αυξήθηκε στις 101,8 μονάδες από 100,7 μονάδες.
Στην Κύπρο ο δείκτης από τις 82,6 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε στις 83,3 μονάδες, ενώ το χαμηλότερο σημείο του καταγράφηκε τον Απρίλιο, δηλαδή τον επόμενο μήνα από την είσοδο της Κύπρου σε πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο) και ήταν 64,4 μονάδες. Έκτοτε ο δείκτης βελτιώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο 12 μηνών.

Στην Ελλάδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μετά την αύξηση του Σεπτεμβρίου, εισήλθε σε πτωτική τροχιά τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να μειωθεί από τις 93,1 μονάδες (Σεπτέμβριο) στις 91,2 μονάδες.

Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες στην Κύπρο, καταγράφηκε βελτίωση στις υπηρεσίες (+3,6 μονάδες), στο λιανικό εμπόριο (+6,3 μονάδες), στις κατασκευές (+4,4 μονάδες) και στους καταναλωτές (+0,1 μονάδες), ενώ επιδεινώθηκε ο δείκτης της βιομηχανίας (-1,7 μονάδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: