Θέμα 1000 πρόσθετων απολύσεων από το δημόσιο θέτουν οι Τροϊκανοί.-

Την ανάγκη άλλων 1000 αποχωρήσεων από τη δημόσια υπηρεσία επισημαίνει η Τρόικα η οποία φαίνεται να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Την τρίτη μέρα των επαφών με τους διεθνείς δανειστές άνοιξαν τα κεφάλαια καταγραφής των ακινήτων του κράτους, η επιβολή τελών για ανανέωση επαγγελματικής άδειας και οι Κυπριακές Αερογραμμές.


Τα λιμνάζοντα νερά της δημόσιας υπηρεσίας τάραξαν οι διεθνείς δανειστές θέτοντας για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.

Oι Τροϊκανοί ζήτησαν τις προβλέψεις του Υπουργείου όσον αφορά τις πρόωρες αφυπηρετήσεις. Εκτιμούν ότι υπάρχει κενό 1000 ατόμων για επίτευξη του στόχου για αποχωρήσεις 4500 ατόμων μέχρι το 2016.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών αντέτειναν ότι ο στόχος των 4.500 είναι υλοποιήσιμος, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για πρόωρες αφυπηρετήσεις. Εξέφρασαν ωστόσο ανησυχίες για τις πιέσεις που θα επιφέρει το κύμα αφυπηρετήσεων στα δημόσια οικονομικά. Την ίδια ώρα ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι για την ώρα δεν τέθηκε θέμα φορολόγησης του εφάπαξ.

Την ίδια ώρα σε συνάντηση στο Γραφείο Προγραμματισμού το κλιμάκιο της Τρόικα ζήτησε να της δοθεί ο κατάλογος για την καταγραφή ακινήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των ημικρατικών οργανισμών, των δήμων και κοινοτήτων. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και σε άλλα χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο όπου γινόταν εκποίηση ακινήτων μέσω ανοικτού διαγωνισμού.

Σειρά συναντήσεων πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο το θέμα της επιβολής τελών για ανανέωση επαγγελματικής άδειας. Η Τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της στο μνημόνιο ζητώντας άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τεχνοκράτες του Υπουργείου Συγκοινωνιών για τις Κυπριακές Αερογραμμές όπου η Τρόικα ενημερώθηκε για την πορεία αναδιάρθρωσης της εταιρείας και την επίπτωση της στα δημόσια οικονομικά. Δυσφορία εξέφρασε ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνης Αντωνίου για το ότι δεν κλήθηκε να παραστεί στη συνάντηση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα των εργοληπτών από το εξωτερικό με το Υπουργείο Συγκοινωνιών να εκφράζει άποψη ότι θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες για τη σωστή εκτέλεση των έργων.

Σε επίπεδο των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Με τον Κώστα Πετρίδη συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγεία στη βάση αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε και με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου θέματα όπως η ανεργία, ο κατώτατος μισθός και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Στα ενδότερα της Ελληνικής
Στην Κεντρική Τράπεζα η Τρόικα πραγματοποίησε το πρωί δίωρη συνάντηση με τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας. Κατά τη συνάντηση η Ελληνική Τράπεζα ζήτησε να της δοθεί πίστωση χρόνου για ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της καθώς υπολείπονται άλλα 36 εκατομμύρια ευρώ με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco. To απόγευμα πραγματοποίηθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις με τη διοίκηση της Alpha Bank Κύπρου, το Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών και στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Προς εξάλειψη του περιορισμού των διαφημίσεων στα ρυθμισμένα επαγγέλματα όπως τους κτηνιάτρους οδεύει η Κύπρο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανδρέας Παπαευσταθίου

Υπενθυμίζεται ότι η άρση των περιορισμών στις διαφημίσεις σε ρυθμισμένα επαγγέλματα ήταν αξίωση της Τρόικα από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: