Αναστασιάδης: «Διαπραγμάτευση για 1η φορά με εκείνους που είναι υπόλογοι» - Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και των ΜΜΕ για τις εξελίξεις.-

Η δυνατότητα συναντήσεων του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με εκπροσώπους της Άγκυρας μάς προσφέρει για πρώτη φορά μετά την εισβολή τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επαφές του κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η πρόταση, που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση δεν αποσκοπεί σε διμερή, τριμερή ή τετραμερή διάσκεψη, ανακοίνωσε ότι επόμενες ημέρες προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι δεν είναι μέσω μεγαλόστομων πολιτικών διακηρύξεων που αντιμετωπίζονται τα μείζονα εθνικά θέματα, αλλά μέσω υπεύθυνων πολιτικών αποφάσεων. Προειδοποίησε, επίσης, για το χρόνο που περνά και τους κινδύνους που δημιουργεί.
Ειδική αναφορά έκανε στη μετατροπή όπως είπε των φιλικών σχέσεων που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ σε στρατηγικές, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου από την ανεύρεση υδρογονανθράκων.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για συναντήσεις των διαπραγματευτών με Αθήνα και Αγκυρα, σημείωσε περαιτέρω πως πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι «η πρόταση μας, όπως έχει διαμορφωθεί και μέσω της συνεννόησης μας με την ελληνική κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στην όποια διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως να εκφράζουν ανησυχίες».
«Δεν μίλησα και δεν μιλώ ποτέ για διασκέψεις που εκ της φύσεως τους είναι περιορισμένου χρόνου, εξ ου και στους συνομιλητές μου, καθώς και στην επιστολή μου στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έχω καταστήσει σαφές πως ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες αποδεχόμαστε», τόνισε.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι αυτές οι θέσεις ήταν προεκλογικές που είχαν συμπεριληφθεί και στο κοινό πρόγραμμα με το ΔΗΚΟ και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ενώ σχετική ενημέρωση έγινε σε πέντε περιπτώσεις, όπως είπε, σε τρεις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου και σε δύο του Συμβουλίου Αρχηγών.
«Το πρόβλημα της Κύπρου δεν υπήρξε και δεν είναι δικοινοτικό, δεν είναι διαφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «αυτό που χώρισε την πατρίδα μας ήταν η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή και, συνεπώς, εκείνους που θα έπρεπε να έχουμε σαν συνομιλητές μας δεν είναι μόνο τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους». «Η Τουρκία, κατά τη δική μου άποψη, ως κατοχική δύναμη κρατά το κλειδί της λύσης», είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Χαιρετίζοντας την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι «αυτή τη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας θα διαδεχθούν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, ως επίσης η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης, με καλή πίστη, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη λύσης».
Παράλληλα, αναφέροντας ότι η πρόταση έγινε «σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση» και εκφράζοντας «την πλήρη ικανοποίηση μου για το γεγονός πως ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς», ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είπε ότι διαπίστωσε «ένα ζωηρό διεθνές ενδιαφέρον για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν το σταθεροποιητικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην περιοχή».
«Το πιο σημαντικό όμως είναι πως κατανοούν τις θέσεις αλλά και τις προθέσεις μας», σημείωσε. Θέλω να ελπίζω, πρόσθεσε, «πως η λεκτική αυτή συμπαράσταση θα μετατραπεί σε έμπρακτη στήριξη ώστε να επιτύχουμε το ταχύτερο μια διαρκή, λειτουργική και καθ’ όλα συνάδουσα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες λύση».
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ενότητας στο εσωτερικό.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δική μου επιθυμία και βούληση, και πιστεύω ότι το απόδειξα εμπράκτως, είναι όπως η πολιτική που αφορά το εθνικό μας θέμα, αλλά και τα μεγάλα εθνικά θέματα, αποτελεί προϊόν της κοινής διαβούλευσης και της συλλογικότητας και με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε.
Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, «θέλω να πιστεύω ότι τούτο γίνεται κατορθωτό περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο τις διαφορές μας». Διευκρίνισε παράλληλα ότι «δεν με ενοχλούν οι διαφωνίες, δεν με ενοχλεί η όποια κριτική που ασκείται και όπως ασκείται».
Αυτό που με ενδιαφέρει, είπε, «είναι το πώς δημιουργούνται συνθήκες ενότητας και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη». Δεν έχω καμία αμφιβολία, πρόσθεσε, «ότι όλων η επιδίωξη είναι η ίδια, γιατί κανένας δεν υστερεί σε πατριωτισμό».
Εντούτοις, πρόσθεσε, «οφείλω ως ο εκλελεγμένος ηγέτης της Δημοκρατίας να ομιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας και όχι του εφησυχασμού, είμαι πρωτίστως υπόχρεος στο να είμαι ωφέλιμος, έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν με καθιστά αρεστό».
Δίχως να απεμπολούμε θέσεις αρχής και τον κοινό στόχο απαλλαγής από τα κατοχικά στρατεύματα, τερματισμού του εποικισμού και τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας και αποτροπή της συρρίκνωσης του Ελληνισμού, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «οφείλουμε όλοι να είμαστε ειλικρινείς για τους κινδύνους που διατρέχουμε αν αφήνουμε τον χρόνο να περνά, είτε με προσδοκίες απροσδιόριστου χαρακτήρα είτε με προσδοκίες που καμιά φορά μπορεί να μην επισυμβούν, ως διαφαίνεται, για παράδειγμα, από τη συνεχιζόμενη αποξένωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών μέσω των αυξανόμενων σε αριθμό αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων στην ‘Επιτροπή Αποζημιώσεων’».
Συνεπώς, σημείωσε, «κατά την άποψη μου, έφθασε επιτέλους η ώρα που πρέπει να πρυτανεύσει η συλλογική διαβούλευση, η ωριμότητα και η συναντίληψη πως δεν είναι μέσω μεγαλόστομων πολιτικών διακηρύξεων που αντιμετωπίζονται τα μείζονα εθνικά θέματα αλλά μέσω υπεύθυνων πολιτικών αποφάσεων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «την ίδια ώρα, δεν παραγνωρίζω πόσο ενισχυτική στις θέσεις και προσπάθειες μας αποτελεί η αναβαθμισμένη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ανεύρεση υδρογονανθράκων».
Συναφώς, πρόσθεσε, «κατά τις συναντήσεις μου στις ΗΠΑ χαιρετίστηκε ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος στο να φέρουμε κοντά γειτονικές χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων, αναζητώντας ευκαιρίες όχι μόνο για συμφωνίες καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων, αλλά επίσης και για κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση αυτών των πηγών υδρογονανθράκων».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κάτι τέτοιο συνάδει απόλυτα και με τη θέση μας ότι η ενέργεια δεν πρέπει να είναι πηγή σύγκρουσης, αλλά καταλύτης για την επίλυση συγκρούσεων και για την περιφερειακή ολοκλήρωση».
Ταυτόχρονα, σημείωσε, «εργαζόμαστε σκληρά ώστε να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά το ρόλο μας στην περιοχή, μετατρέποντας τις φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ σε στρατηγικές, χωρίς αυτό να αποβαίνει σε βάρος των διαχρονικά στενών μας σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, όπως επιβεβαιώθηκε εξάλλου και κατά τις συναντήσεις μου με τους Προέδρους του Λιβάνου και της Παλαιστινιακής Αρχής».
Διαβεβαίωσε ότι «τακτική θα είναι η ενημέρωση για τα όσα αφορούν τη διαχείριση του εθνικού θέματος, έτσι ώστε ο λαός να γνωρίζει τις δυνατότητες και προοπτικές ενός υπ’ εξελίξει διαλόγου».
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας του τοποθέτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε εκτενή αναφορά στις επαφές που είχε τόσο ο ίδιος, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: