Δύο βόμβες αναμένουν στο Προεδρικό τον Νίκο Αναστασιάδη–

Η επιστολή Πανίκου Δημητριάδη και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.-

Επείγοντα και κρίσιμα θέματα βρίσκει μπροστά του με την επιστροφή του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης , μετά την επίπονη διπλωματία για το Κυπριακό, που είχε να διεκπεραιώσει κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη.


Στο Προεδρικό βρίσκονται και τον περιμένουν δύο βόμβες για αποπυροδότηση: α) η επιστολή του Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, και β) το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.
Στην επιστολή του, την οποία έστειλε στο Προεδρικό ενώ ο κ. Αναστασιάδης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο Πανίκος Δημητριάδης απορρίπτει τις κατηγορίες που του είχε προσάψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη και ζητεί συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν τις «καυτές» σχέσεις Κεντρικής Τράπεζας και Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Πικής σε δηλώσεις του αμέσως μετά την παράδοση του πορίσματος ανέφερε ότι «συνίσταται το πόρισμα να δοθεί στη δημοσιότητα». Τα μέλη της επιτροπής, Γιώργος Πική, Ανδρέας Κραμβή και Ηλιάνα Νικολάου,μετέβηκαν στο προεδρικό γραφείο, όπου επέδωσαν το πολυσέλιδο πόρισμα τους στο γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, λόγω απουσίας του προέδρου της δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Το πόρισμα θα παραπεμφθεί στο γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και θα διαβιβαστεί στους ποινικούς ανακριτές για να εξετάσουν θέματα που προκύπτουν μέσα από τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής. Στο πόρισμα, όπως αναφέρεται, γίνεται μεταξύ άλλων εκτενής αναφορά σε σχέση με τις πολιτικές ευθύνες, που προκύπτουν, τόσο σε ότι αφορά στην κατάσταση που οδηγήθηκε η κυπριακή οικονομία, όσο και στα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της επιτροπής που άρχισε τις εργασίες της στις 2 Απριλίου, κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο νυν και ο τέως πρόεδρος της δημοκρατίας, πρώην υπουργοί οικονομικών, νυν και πρώην γενικοί διευθυντές υπουργείων, ανώτατοι διευθυντές, πρόεδροι και διοικητικοί σύμβουλοι τραπεζών, πρώην και νυν ανώτατοι τεχνοκράτες, κυρίως του υπουργείου οικονομικών, πρώην και νυν
επικεφαλείς εποπτικών οργάνων, πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας όπως επίσης και ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη εναπόκειται τώρα ο περαιτέρω χειρισμός των ευρημάτων της Επιτροπής, γι΄αυτό και τον περιμένουν σοβαρές και κρίσιμες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: