Ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ στο Ναϊρόμπι για αντιμετώπιση των Ισλαμιστών τρομοκρατών.-

Μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκαν μέσα στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι όπου από το Σάββατο έχουν οχυρωθεί ένοπλοι ισλαμιστές, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ομήρους και τους τραυματίες, δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

"Οι Ισραηλινοί μπήκαν και βοηθούν τους ομήρους και τους τραυματίες", δήλωσε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους ενώ υπάρχουν σχεδόν 200 τραυματίες, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
Παραμένει άγνωστο πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τους ισλαμιστές.
Το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ άνοιξε το 2007 και ανήκει εν μέρει σε ισραηλινά συμφέροντα.
Στους 59 ανέρχονται οι νεκροί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 από την επίθεση που σημειώθηκε από ενόπλους ισλαμιστές σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά του Ναϊρόμπι, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας.
"Μέχρι τώρα έχουμε επιβεβαιώσει το θάνατο 59 ανθρώπων", είπε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Αμπάς Γκούλετ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εμπορικό κέντρο και να απελευθερώσουν τους ομήρους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό. Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ntv οι στρατιώτες έχουν καταλάβει τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος και οι Σομαλοί ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ περιορίστηκαν στους δύο τελευταίους ορόφους. Νωρίτερα ωστόσο, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξε ότι οι δύο τελευταίοι όροφοι έχουν "ασφαλιστεί" και ότι οι δράστες κρύβονται σε άλλα σημεία.
Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε "την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες". Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση "προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες". Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.
Οι δράστες, που φέρονται να συνδέονται με τους Σομαλούς ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ κατέλαβαν το μεσημέρι του Σαββάτου το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ, την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τα ψώνια τους ή έπιναν τον καφέ τους εκεί, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 150. Εκτιμάται ότι στο συγκρότημα παραμένουν ακόμη ταμπουρωμένοι περίπου 10 ένοπλοι. "Η επιχείρηση συνεχίζεται αλλά δεν μπορούμε να βιάσουμε τα πράγματα", δήλωσε ένας αξιωματικός του κενυατικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: