Πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο οι καρδιοπάθειες.-

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Κύπρο είναι η πρώτη αιτία θανάτου, αφού ένας στους δύο θανάτους οφείλεται στις καρδιοπάθειες, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αιτία για τα 17,3 εκατομμύρια θανάτους αποτελούν οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Αυτό ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και την Εβδομάδα Καρδιάς υπό το σύνθημα «Ακολούθησε το δρόμο για την υγεία της καρδιάς σου».
Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, δήλωσε ότι στην Κύπρο ετησίως νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία περίπου 39.000 ασθενείς, ενώ από καρδιαγγειακά χάνουν τη ζωή τους, παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποί μας.
Όπως πρόσθεσε, «το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και είναι φανερό πως τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να μετατραπούν σε επιδημία», προσθέτοντας πως «για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων παίζουν ρόλο τόσο γενετικοί, όσο και συμπεριφορικοί παράγοντες».
Αναφερόμενος στο 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ο Υπουργός Υγείας είπε πως μπορούν να προληφθούν με την αλλαγή του τρόπου ζωής, σημειώνοντας πως «τα καρδιαγγειακά, κοινός όρος που χρησιμοποιείται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά, μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων και από όλο το φάσμα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των γυναικών».
Είπε ακόμα πως το Μάιο του 2012 κυβερνήσεις από 194 κράτη συμφώνησαν να προωθήσουν ένα κοινό στόχο, την ελάττωση της παγκόσμιας θνησιμότητας από τις χρόνιες ασθένειες μέχρι το 2025, κατά 25%.
«Επειδή οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά», είπε, «αποτελούν την αιτία 17,3 εκατομμυρίων θανάτων ανά το παγκόσμιο, η ελάττωση της επίπτωσης αυτών των νοσημάτων αποτελεί βεβαίως πρώτιστο στόχο».
Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο κ. Πετρίδης είπε πως «οι καρδιοπάθειες αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που αρμόζει, αφού προσφέρονται συλλογικές δράσεις, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης».
«Στα πλαίσια των υπηρεσιών σχολιατρικής, εισάγεται η προαγωγή της υγείας από το δημοτικό, όπου τονίζεται η ανάγκη για υγιεινό πρόγευμα και μεσογειακή διατροφή. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης καθώς και οι τακτικές σωματομετρήσεις αποτελούν προληπτικά μέτρα, για τη διατήρηση της υγείας των αυριανών πολιτών. Όσον αφορά τους ενήλικες, η έκδοση των ανασκευασμένων
οδηγιών διατροφής αποτελεί την πυξίδα κάθε πολίτη για μια πορεία που οδηγεί στην υγεία», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου Χρίστος Μαυρέλλης είπε ότι στον τομέα της πρόληψης επιβάλλεται μια μαζική κινητοποίηση, ορθή στρατηγική και δομημένη κοινωνική συμμετοχή και συμπλήρωσε πως τα μηνύματα για τις καρδιοπάθειες πρέπει να φτάσουν σε όλους τους πολίτες.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διαφώτισης, σημειώνοντας πως κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για τη διαφώτιση του κοινού δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση για την κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Πέτρος Αγαθαγγέλου επέμεινε στο θέμα της διαφώτισης του κοινού και πρόσθεσε πως χρειάζεται η συμβολή όλων ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η Εβδομάδα Καρδιάς.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφώτισης και Πρόληψης του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου Δρ Πάμπης Νικολαϊδης είπε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο 27,8% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και 36,1% είναι υπέρβαροι, για να προσθέσει πως όσον αφορά τα παιδιά 20,1% είναι υπέρβαρα και 8,1% παχύσαρκα.
«Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά», είπε, «δυνατόν να παραμείνουν έτσι και στην ενήλικη ζωή και να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις πρόωρα».
Το μέλος του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου Μάριος Χαννίδης είπε ότι η μη ισορροπημένη διατροφή, η μειωμένη φυσική άσκηση και η αυξημένη κατανάλωση καπνικών προϊόντων αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με την πρόκληση των καρδιοπαθειών.
Κάλεσε το κοινό όπως επιλέξει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, διακόπτοντας το κάπνισμα, με τη σωστή διατροφή, τον περιορισμό στη χρήση του αλατιού και του αλκοόλ, στην αύξηση της σωματικής αύξησης και στη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης είπε με τη σειρά του πως οι καρδιοπάθειες αποτελούν μάστιγα στις σύγχρονες κοινωνίες και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια.
Ωστόσο, δήλωσε και ο ίδιος ότι «μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες αν επιλέξουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής».
Μετά από την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ακολούθησε επίσκεψη στην Κινητή Μονάδα Υγείας, η οποία βρισκόταν στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας, για έλεγχο της πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καρδιάς θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία διαφώτισης για το κοινό, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 19:00, στο Mall of Cyprus στη Λευκωσία.
Το κοινό θα ενημερώνεται από καρδιολόγους και άλλους ειδικούς για τις καρδιοπάθειες και την πρόληψη τους και θα διανέμεται έντυπο διαφωτιστικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: