«Σούπερ αποτέλεσμα» πανηγυρίζει η Άνγκελα Μέρκελ - Πλησίασε την αυτοδυναμία.-

Βερολίνο: Απόλυτη νικήτρια της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης μετά το ξέσπασμα της κρίσης του ευρώ η Άνγκελα Μέρκελ: Για «σούπερ αποτέλεσμα» μίλησε η καγκελάριος αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, λέγοντας πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα -οι μετεκλογικές συνεργασίες. Οι Χριστιανοδημοκράτες άγγιξαν σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία.

Εξαιρετικά ενισχυμένοι -έως και κοντά στην αυτοδυναμία- εμφανίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες στα exit poll και τις προβολές εκλογικού αποτελέσματος, ωστόσο έρχονται οι τίτλοι τέλους του συνασπισμού με το FDP που δείχνει να μένει εκτός Βουλής. Στην τρίτη θητεία της, ως εκ τούτου, η Μέρκελ πιθανώς να επιστρέψει σε μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Μία ανάσα πριν την πύλη της Μπούντεσταγκ και το ευρωσκεπτιστικό AfD.
Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Linke κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,8%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 5,6%. Στο exit poll του ARD, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26%, η Linke κοντά στο 8,3%, οι Πράσινοι στο 8,1% και το FDP στο 4,7%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,9%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 6,2%. Καθώς δηλαδή το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν μπαίνουν στη Βουλή και πιθανότερος θεωρείται ο μεγάλος συνασπισμός. Εάν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν όπως το exit poll του ZDF, για την αυτοδυναμία στη Βουλή θα χρειαστεί το 42,8% -ελάχιστα υψηλότερα δηλαδή από αυτό που εμφανίζονται να πετυχαίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Βάσει του ARD, η αυτοδυναμία θα ήταν στο 42,2%, και πάλι δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από το ποσοστό του CDU. Το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών βρέθηκε δηλαδή, εάν τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιηθούν, μία ανάσα πριν την απόλυτη κυριαρχία στο Βερολίνο.
Οι πρώτες προβολές εκλογικού αποτελέσματος επιβεβαιώνουν τα exit poll και την έξοδο του FDP από τη Βουλή. Βάσει αυτών, οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται με 298 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 184 έδρες, η Linke 59 και οι Πράσινοι 57.

Δεν υπάρχουν σχόλια: