Ξηλώνεται η Ελληνική Αστυνομία λόγω Χρυσής Αυγής.-

ΑΘΗΝΑ: Σε παραίτηση, με αφορμή τις έρευνες που γίνονται γύρω από τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, ωθήθηκαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Κασκάνης. Παράλληλα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με άνωθεν κυβερνητικές εντολές, «ξήλωσε» ανώτατους αξιωματούχους του Σώματος που κατείχαν νευραλγικές θέσεις.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα το πρωί σε σύσκεψη που έγινε στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό τον αρχηγό Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος φέρεται να προσήψε ευθύνες στους κ.κ. Δικόπουλο και Κασκάνη για υποθέσεις που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. «Στην ουσία, η ηγεσία της αστυνομίας τούς ώθησε σε παραίτηση» εξηγούν αστυνομικές πηγές. Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή έξω από τα γραφεία του κόμματος στη Χαλκίδα, όπου σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα τα οποία εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων (ρόπαλα κ.λπ.), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές -ως όφειλαν- και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, με απόφαση του αρχηγού διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με την οποία θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κ.λπ.). Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας καθώς και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα. Έρευνα για θύλακες στην ΕΛ.ΑΣ. Εντολή για εις βάθος έρευνα στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο Σώμα έχει παρεισφρήσει η Χρυσή Αυγή. Τις έρευνες ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Πηγές από την υπηρεσία, ανέφεραν ότι τα στελέχη των «αδιάφθορων» θα ανοίξουν όλους τους φακέλους που αφορούν άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί
παλαιότερα είτε να βιαιοπραγούν εναντίον αλλοδαπών είτε να ζητούν εκβιαστικά χρήματα. «Θα γίνει έλεγχος για την κάθε υπόθεση ξεχωριστά, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν οι αστυνομικοί που είχαν συλληφθεί για αξιόποινες πράξεις σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Εκκαθαρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια προκειμένου να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες: - Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Νίτσας. - Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής, Γιώργος Ψωμάς και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ., Γιάννης Μπουραντάς. - Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,Δημήτρης Σμυρλής. - Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αντώνης Δουκάκης. - Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα που πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζουν και να τα συλλαμβάνουν. - Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α., Ζάχος Καβαδίας. - Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας, Παναγιωτίδης. Έφοδος στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής, 20 Σεπτεμβρίου, διμοιρία των ΜΑΤ από την Αθήνα πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα, ηλικίας 34, 35 και 43 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: