Αρχιεπίσκοπος: Στόχος της Εκκλησίας να «κρατηθούν» Ελληνική και Τρ. Κύπρου.-

Η προσπάθεια της Εκκλησίας είναι να διατηρήσει περίπου τα ποσοστά που κατέχει στην Ελληνική Τράπεζα, με στόχο αυτή να ‘κρατηθεί’, δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι θέμα συμφερόντων της Εκκλησίας, αλλά του συμφέροντος του τόπου και του λαού της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ερωτηθεί πού βρίσκεται η προσπάθεια με την Ελληνική Τράπεζα και κατά πόσο επιθυμεί η Εκκλησία να διατηρήσει το ποσοστό της.
«Δεν είναι θέμα ποσοστού, αν θα έχουμε 25, 20 ή 30», είπε, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι να κρατηθεί μια κυπριακή τράπεζα, αυτή είναι η προσπάθειά μας και ο στόχος μας». Γιατί, ανέφερε, «ζήσαμε το ’74 που όλες οι ξένες τράπεζες έμειναν ανενέργητες και όλο το βάρος της εισβολής το κράτησε η Τράπεζα Κύπρου».
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν ξέρω ποια θα είναι η τύχη της Τράπεζας Κύπρου», σημειώνοντας ότι «εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να σταθεί η Τράπεζα Κύπρου, γιατί αν δεν σταθεί δεν θα σταθεί ούτε το κράτος, έχω πλήρη συνείδηση αυτών που λέω».
Άρα, εξήγησε, «πρέπει να κρατηθεί και η Ελληνική, ως δεύτερη κυπριακή τράπεζα γιατί είμαι σίγουρος ότι αν ανατείλουν χειρότερες μέρες στον τόπο μας, στο νησί μας, οι ξένες τράπεζες θα φύγουν, όπως έφυγαν και το ‘74».
Γι αυτό, είπε, «πρέπει να σταθεί και η Ελληνική Τράπεζα», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι θέμα συμφερόντων της Εκκλησίας, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του τόπου και του λαού μας».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Εκκλησία θα ζήσει όσες δυσκολίες κι αν έρθουν σ’ αυτόν τον τόπο γιατί είναι θείο καθίδρυμα. Δεν την έκαναν άνθρωποι, είναι ο Θεός που έκανε την Εκκλησία και η Εκκλησία δεν φοβάται ότι θα φτάσει στο τέλος».
«Θα υπερπηδά πάντοτε με τη χάρη του Θεού όλες τις δυσκολίες και όλα τα προβλήματα που αναφύονται μπροστά της», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε εκ νέου ερώτηση για το ποσοστό που επιθυμεί να κρατήσει η Εκκλησία στην Ελληνική Τράπεζα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι «δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, διότι δεν ενδιαφέρουν το λαό οι λεπτομέρειες».
Εκείνο, είπε, «που προσπαθούμε, είναι να κρατήσουμε το ποσοστό μας, γιατί θέλουμε να κρατηθεί η τράπεζα». Τώρα, πρόσθεσε, «αν δεν είναι 25 και είναι 20 ή
30, αυτό δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει το λαό, εκείνο που ενδιαφέρει το λαό είναι να κρατηθούν οι κυπριακές τράπεζες μετά».
Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε ότι «εγώ είμαι κάθετα ενάντιος σ’ αυτό, εκείνο τέλειωσε, είναι στο Συμβούλιο, αλλά εμείς θέλουμε τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά για το καλό του λαού μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: