Έρογλου: Ζητεί χρονοδιάγραμμα, πολυμερή και δημοψήφισμα


Την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς για έναρξη συνομιλιών καθορισμένου προσανατολισμού και χρονοδιαγράμματος, εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της τ/κ πλευράς, ο οποίος προνοεί συμφωνία των δύο κοινοτήτων μέχρι το τέλος του έτους, πολυμερή διάσκεψη στη συνέχεια και δημοψηφίσματα μέχρι τον Μάρτιο του 2014.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Σάββατο, είπε ότι η μπάλα βρίσκεται στην ε/κ πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, προσπαθεί να θέσει όρους στην έναρξη των διαπραγματεύσεων κάτι που φαίνεται από τις επιστολές προς τον Μπαν Γκι-μουν και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι ένα «ενδεχόμενο νέο κράτος» θα αποτελέσει ένα νέο «συνεταιρισμό» των δύο κοινοτήτων και θα δημιουργηθεί με την αμοιβαία συγκατάθεση των δύο πλευρών.
Είπε ότι η προστασία της διζωνικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ και πρόσθεσε ότι οι προσεγγίσεις που θα θέσουν ανενεργές τις εγγυήσεις δεν γίνονται αποδεκτές.
Ο κ. Ερογλου είπε ότι ο οδικός χάρτης για την τ/κ πλευρά είναι ξεκάθαρος και προβλέπει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα ολοκληρωθεί σε πολυμερή διάσκεψη στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και θα τεθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα μέχρι τον Μάρτιο.
Ανέφερε πως το βήμα που έγινε από Ελλάδα και Τουρκία για συναντήσεις αντιπροσώπων είναι σημαντικό και εξέφρασε τη στήριξη του σε αυτό το θετικό, όπως το χαρακτήρισε, βήμα.
Κατά τον κ. Ερογλου, οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται με πλήρη ισότητα και συμμετρία και θα οδηγήσουν σε μια πολυμερή διάσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: