Μικρότερα από τα αναμενόμενα τα αποθέματα της Αφροδίτης… Αλλά έχουν εντοπιστεί άλλα οκτώ κοιτάσματα.-

Μικρότερες από ότι οι αναμενόμενες είναι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Η ποσότητα είναι λίγο χαμηλότερη του ορίου που έχει τεθεί ως κριτήριο για τη λειτουργία τερματικού υγροποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον σκέψεις σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί άλλα 8 μικρότερα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12, δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα συνολικά αποθέματα θα σπρώξουν προς τα πάνω τα νούμερα ούτως ώστε να φτάσουμε στο όριο τα οποίο θα καταστήσει το τερματικό υγροποίησης βιώσιμο. Η συνολική υπολογιζόμενη ποσότητα τους ανέρχεται στα 1-3 τρις κυβικά πόδια. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι σχεδιασμοί αλλάζουν αφού θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να πραγματοποιηθούν νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.
Σημαντικές εξελίξεις θα προκύψουν και από την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στο Ισραήλ περί τα μέσα Οκτωβρίου, αφού μέσω τον επαφών Λακκοτρύπη ίσως διαφανούν οι προθέσεις των Ισραηλινών για το θέμα εξαγωγής φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τον προσεχή Μάρτιο προγραμματίζεται νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα σημάνει ταυτόχρονα και χρονική μετατόπιση των σχεδιασμών κατά 10 με 12 μήνες, αφού η πιστοποίηση των κοιτασμάτων είναι αναγκαία για την εξεύρεση χρηματοδοτών σε περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός για το τερματικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η Αφροδίτη μόνη της να μην φτάνει για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών, ωστόσο, υπάρχουν και θετικές διαπιστώσεις στις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες.
Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες, σε περίπτωση που η ποσότητα του Αφροδίτη, αποδειχτεί κάτω από το όριο που έχει τεθεί, ώς κριτήριο, για να είναι βιώσιμη η κατασκευή και λειτουργία τερματικού υγροποίησης.
Πιο πιθανή φαντάζει η παροχή κινήτρων στις εταιρείες για διατήρηση του ενδιαφέροντος δημιουργίας τερματικού.
Στο μεταξύ, οι επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών NOBLE και DELEK για τις εξελίξεις στο θέμα των γεωτρήσεων αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τελ Αβίβ.
Έλληνας: Αν είμαστε συνολικά κοντά στα 5 πάμε για τερματικό.-
Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας εξήγησε ότι από τη στιγμή που τα νέα κοιτάσματα αυτά δεν είναι και τόσο μακριά από την Αφροδίτη, σημαίνει ότι μπορούν να ενωθούν πάνω στην πλατφόρμα της Αφροδίτης με υπόγειο αγωγό. «Η Noble θα τα διερευνήσει και αναλόγως των ευρημάτων της, θα προχωρήσει σε παραγωγή και θα τα συνδέσει. Δεν συμφέρει να τοποθετείται ξεχωριστή πλατφόρμα για τόσο μικρά κοιτάσματα. Αυτό το ζήτημα είναι συναφές και με την
πραγματική ποσότητα του φυσικού αερίου του τεμαχίου 12. Είπαμε και προηγουμένως πως οι ποσότητες κινούνται μεταξύ του 5 και του 8. Το γεγονός πως έχουμε κι άλλο φυσικό αέριο στο ίδιο οικόπεδο, αποκαθιστά τους αρχικούς υπολογισμούς για τις ποσότητές μας. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα το 2014», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν είμαστε κοντά στα 5 τρις πόδια ή λίγο πιο κάτω οι ενεργειακοί σχεδιασμοί για δημιουργία τερματικού δεν ανατρέπονται.
Aβέρωφ: Δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί
Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στον τύπο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε έστω και αν τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 είναι αυτά, «δεν μπορούν να αλλάξουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς» για ανέγερση τερματικού υγροποίησης. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης έχει συγκαλέσει σύσκεψη κομμάτων την ερχόμενη Τετάρτη για να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Όπως είπε, «η κυπριακή Δημοκρατία έχει δεκατρία ενεργειακά οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Υπάρχουν και άλλα ενεργειακά οικόπεδα στην ευρύτερη ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Άρα», πρόσθεσε, «δεν μπορεί ο σχεδιασμός του κράτους να στηριχθεί μόνο σε ένα οικόπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: