Μαυρογιάννης και Ερτούγ χαιρετίζουν τη συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου.- «Στη βάση της ισότητας» λέγει ο τ/κ διαπραγματευτής.-

Καλή εξέλιξη, χαρακτήρισε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τη συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας για συναντήσεις των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων στις διαπραγματεύσεις, σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Θεωρώ αυτή την εξέλιξη, όταν επιβεβαιωθεί, μια καλή εξέλιξη, υπό την έννοια ότι φεύγει ένα εμπόδιο που είχε να κάνει με θέματα στάτους μέχρι τώρα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρογιάννης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις επί του θέματος.
Πρέπει, σημείωσε, να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους, όποιοι και να είναι, όπου και να είναι, στο βαθμό που έχουν επιρροή ή έχουν στα χέρια τους κλειδί για πρόοδο ή για τη λύση του Κυπριακού.
Εξήγησε ότι υπήρχε σίγουρα κάποια δυσκολία μέχρι τώρα από πλευράς Τουρκίας, που οφειλόταν κυρίως στο ότι επικαλούνταν το ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό νομίζω έχει ξεπεραστεί με την πρότασή μας για διορισμό διαπραγματευτή που δεν εκπροσωπεί το κράτος, αλλά την κοινότητα και δεν έχει κανένα καθεστώς που να τους επιτρέπει να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να μην τον συναντήσουν», επεσήμανε.
Η άλλη δυσκολία, που εξ αντικειμένου υπήρχε και υπάρχει, για σκοπούς συμβολισμού, από τη στιγμή που ο Τ/κ διαπραγματευτής δεν επικαλείται οποιοδήποτε άλλο καθεστώς εκτός από το ότι ενεργεί εκ μέρους του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, δεν υπάρχει θεσμικό ή νομικό κώλυμα να γίνει δεκτός στην Αθήνα, πρόσθεσε.
«Υπάρχει όμως μια ουσιαστική και πολιτική δυσκολία γιατί δεν μπορούμε να εξισώνομε την Ελλάδα με την Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη και είναι άδικο η Ελλάδα να μπαίνει στο ίδιο καλάθι με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.
Σημαντική εξέλιξη, δηλώνει ο Οσμάν Ερτούγ Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε σε σχόλιό του στην Κίπρις από τη Νέα Υόρκη, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ τη συμφωνία Βενιζέλου – Νταβούτογλου για συνάντηση με τους ειδικούς εκπροσώπους των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο κ. Ερτούγ, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, ανέφερε στην Κίπρις ότι η εξέλιξη αυτή ήταν επιθυμία της τ/κ πλευράς. Όπως είπε, στη συνεχή πρόταση της ε/κ πλευράς για συνάντηση με την Τουρκία, αντιπρότειναν τη συνάντηση με την Ελλάδα ως τ/κ πλευρά, αλλά αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό. «Επιμέναμε στο θέμα της ισότητας στις συναντήσεις. Πάνω σε αυτό έγινε αυτή η διευθέτηση. Είναι μια σημαντική εξέλιξη».
Ανέφερε δε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το πότε θα γίνουν οι επισκέψεις σε Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα και το περιεχόμενό τους, λέγοντας ότι φαίνεται πως οι επισκέψεις θα γίνουν ταυτόχρονα, αλλά «δεν είναι σωστό να μπούμε από τώρα σε λεπτομέρειες και να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα που θα θέτει προϋποθέσεις».
Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί πως θα είναι καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών «εδώ», εννοώντας τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται. «Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και πάλι υπό την επίβλεψη του ΓΓ».
Ο κ. Ερτούγ είπε ότι η συνάντηση του Ντερβίς Έρογλου με τον Τούρκο Πρόεδρο θα γίνει σήμερα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: