Βιώσιμο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με «βούλα» της Τρόικα.- Επισπεύδεται η καταβολή ανεργιακών επιδομάτων.-

Δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα, καταβολής του ανεργιακού επιδόματος, καθώς, επίσης, του επιδόματος πλεονάζοντος προσωπικού, έστω κι αν ο λογαριασμός ανεργίας, είναι ελλειμματικός, διαβεβαιώνει ο Διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνης Τρύφωνος. Αναφέρει μάλιστα, ότι θα μειωθούν αισθητά οι καθυστερήσεις στην καταβολή τους, μετά τις σχετικές αποφάσεις της Υπουργού Εργασίας και του Υπουργικού Συμβουλίου.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού την οποία διεξάγει η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά δυόμιση περίπου χιλιάδες, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο αριθμός τους, ωστόσο, παραμένει αρκετά υψηλός, αφού φτάνει τις 68 χιλιάδες τριακόσιους έξι.
Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 15,5%, σημειώνοντας αισθητή αύξηση από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπόταν έφτανε στο 11,3%.
Έντονη, όμως, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τέσσερεις στους δέκα νέους δεν έχουν εργασία.
Το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους 15 έως 24 ετών, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ανέρχεται στα 40,3%, καταγράφοντας αύξηση από το 37,5% του προηγούμενου τριμήνου και το 26% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Ο Λειτουργός Ανεργίας του Υπουργείου Εργασίας, Αντρέας Χρίστου, δήλωσε ότι λόγω και των αποφάσεων του περασμένου Μαρτίου έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο σε ότι αφορά την ανεργία. Επιπλέον οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, πρόσθεσε, δημιουργούν μια αδυναμία στην οικονομία για δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν έστω και μια μικρή συγκράτηση του ποσοστού αύξησης της ανεργίας κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη.
Ανάσα στην Κυβέρνηση
«Ανάσα» στην κυβέρνηση, η οποία δεν θα βρεθεί προ του φάσματος λήψης πρόσθετων μέτρων για στήριξη της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων δίνει η αναλογιστική μελέτη που ετοιμάστηκε με οδηγίες της Τρόικα αφού αποτελούσε δέσμευση στο πλαίσιο του μνημονίου.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργικό, παρά τις αυστηρότατες παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν με οδηγίες των δανειστών η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2060.
Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι το πραγματικό αποθεματικό του ΤΚΑ και τα αναμενόμενα έσοδα από εισφορές και τόκους επενδύσεων του πραγματικού αποθεματικού επαρκούν για κάλυψη των αναμενόμενων εξόδων μέχρι το 2060 και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μεταρρύθμισης, πέραν αυτών που υιοθετήθηκαν το Δεκέμβριο του 2012.
Αντίθετα μάλιστα η αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι το μέλλον του Ταμείου είναι ευοίωνο και αυτό παρά τις πολύ αυστηρές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν και που προνοούν μεταξύ άλλων εκτόξευση της ανεργίας, μείωση του πληθωρισμού και μη λήψη υπόψη των αναμενόμενων τόκων από τον δανεισμό 7 δις ευρώ προς το κράτος.
H αναλογιστική μελέτη θα τεθεί για έγκριση ενώπιον της ομάδας εργασίας για την Γήρανση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: