Εξαιρετικής σημασίας να δοθεί δυναμική ώθηση στο Κυπριακό (Πρόεδρος Αναστασιάδης)

Την ισχυρή πεποίθηση του ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να δοθεί μια δυναμική ώθηση είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού στην προοπτική εξευρέσεως λύσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό στα πλαίσια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι αποφασισμένος όπως εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης  ούτως ώστε όλες οι κοινότητες της Κύπρου να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία να σέβεται πλήρως τις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, να εξασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερούσα συνεργασία τους».
«Και όπως έχω ήδη διαβιβάσει στην Εξοχότητα, το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι ισχυρή μου πεποίθηση ότι το υφιστάμενο στάτους κβο είναι απαράδεχτο και η διατήρησή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε.
Έτσι, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «μια συνολική διευθέτηση δεν είναι μόνο επιθυμητή, αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω».
Συνέχισε λέγοντας ότι «υπό αυτή την άποψη, επιθυμώ ως ηγέτης με ένα ειλικρινές όραμα επανένωσης της πατρίδας μου, να καλέσω ακόμη μια φορά την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να επιδείξουν την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα και να καταστούν εταίροι στην προσπάθεια για την επανένωση μιας ειρηνικής, ασφαλούς και ευημερούσας πατρίδας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και αναφορά του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας «για την πρόταση του 2004, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, μέσα από γνήσια δημοκρατικές διαδικασίες, για μια σειρά από ουσιαστικούς λόγους», λέγοντας ότι αυτό «δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις και ευθύνες της σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης και δεν αντικατοπτρίζει αληθινά τις πραγματικότητες επί του εδάφους όπως αυτές επιβεβαιώνονται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Παρόλα αυτά, είπε, «καλωσορίζω την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση μου για τη διεξαγωγή συναντήσεων με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς».
«Ελπίζω και αναμένω ότι τη θετική αυτή ανταπόκριση θα ακολουθήσουν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, καθώς και η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης, καθοδηγούμενης από καλή πίστη, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά προς την επίτευξη λύσης», σημείωσε.
Εξέφρασε παράλληλα την «ισχυρή πεποίθηση μου ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να δοθεί μια δυναμική ώθηση είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού στην προοπτική εξευρέσεως λύσης».
«Τέτοια ώθηση μπορεί μόνο να επιτευχθεί διαμέσου της υιοθέτησης θαρραλέων μέτρων, τα όποια θα είναι καθοριστικής σημασίας και θα δημιουργήσουν μια κατάσταση με την οποία θα βγουν κερδισμένες όχι μόνο οι δύο κοινότητες αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε.
Ως προς αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο πακέτο προτάσεων που έχει καταθέσει, «το οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει την επιστροφή της Αμμοχώστου, της πόλης φάντασμα, στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  του 1984».
Παρέθεσε τα πλεονεκτήματα που θα είχε η επιστροφή της Αμμοχώστου πέραν του προφανούς, όπως είπε, πλεονεκτήματος της αναβίωσης της ελπίδας του κυπριακού λαού».
Η επιστροφή της Αμμοχώστου, πέραν του προφανούς πλεονεκτήματος της αναβίωσης της ελπίδας του κυπριακού λαού, θα παρέχει επιπλέον πλεονεκτήματα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «η αποκατάσταση των υποδομών μιας πόλης η οποία παραμένει ακατοίκητη για 39 χρόνια, αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικών πεδίων, παρέχοντας μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας».
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «συνεργαζόμενοι και οικοδομώντας αμοιβαία εμπιστοσύνη καθώς και απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έρθουν πιο κοντά στη συνειδητοποίηση των ωφελειών που απορρέουν  όταν μοιράζεσαι ένα μέλλον ευημερίας, ακριβώς όπως το είχαμε πράξει και στο παρελθόν».
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης John Ashe εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μοιράζεστε την εκτίμηση μου ότι αυτή η πρόταση, η οποία είναι συμπληρωματική στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και η αποδοχή της θα παρείχε μια πολύ αναγκαία ώθηση στην προοπτική για επίτευξη λύσης».
Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, «προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα απογοητευτική διαδικασία διαπραγμάτευσης, δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά αυτές να διεξαχθούν με ένα ολοκληρωμένο τρόπο, με σαφές περιεχόμενο, σκοπούς και στόχους».
«Προς το σκοπό αυτό, θεωρώ βασικό πριν την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας να διευκρινιστεί με σαφήνεια ότι η βάση και η λύση που θα επιτευχθεί θα είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και την εξελικτική μετάβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μία ενιαία κυριαρχία και μία ενιαία ιθαγένεια», είπε.
Επιπλέον, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και να ενσωματώνει τις αρχές και αξίες της μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία».
Όπως εξήγησε, «ένας τέτοιος ρόλος από την ΕΕ απλώς θα συνόδευε και θα συμπλήρωνε την Αποστολή Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διασφαλιστεί όχι μόνο η αποτελεσματική και αποδοτική μας συμμετοχή στην ΕΕ μέσω της σωστής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.
«Αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, λέγοντας ότι «ο θετικός και σταθεροποιητικός ρόλος που μπορεί να αναλάβει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στους τομείς καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καταπολέμησης της  διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει τύχει εκτενούς αναγνώρισης τους τελευταίους μήνες».
«Και η διατήρηση της ειρήνης και  σταθερότητας στην Κύπρο με ένα εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο, είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου», διαβεβαίωσε.
Έχουμε αποδείξει, πρόσθεσε, «ότι είμαστε μια αξιόπιστη και συνδετική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και από πλευράς αντίληψης και από πλευράς ενεργειών, όπως επίσης και μια αξιόπιστη και σταθερή χώρα που πιστεύει πραγματικά ότι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο».
Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της Κύπρου «να συνεισφέρουμε με ένα ουσιώδες τρόπο σε οποιοδήποτε διεθνές κάλεσμα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και διευκολύνσεων σε οποιονδήποτε υπήκοο τρίτης χώρας».
Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η πολλά υποσχόμενη προοπτική της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης απαιτεί όπως όλες οι χώρες της περιοχής εργαστούν μαζί στενά και σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο».
«Σχετικό με αυτό και απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου μας στην περιοχή είναι το γεγονός ότι η Κύπρος έχει αναλάβει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο να φέρει κοντά γειτονικές χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων, αναζητώντας ευκαιρίες όχι μόνο για συμφωνίες καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων, αλλά επίσης και για κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», ανέφερε.
Διατύπωσε τη θέση ότι «η ενέργεια δεν πρέπει να είναι πηγή σύγκρουσης, αλλά καταλύτης για την επίλυση συγκρούσεων και για την περιφερειακή ολοκλήρωση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «πριν από λίγους μήνες η χώρα μου έλαβε άνευ προηγουμένου διεθνή προσοχή λόγω της οικονομικής κρίσης. Και με υπερηφάνεια μπορούμε να πούμε ότι λόγω της επιμονής, αποφασιστικότητας και ανθεκτικότητας του κυπριακού λαού, ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση και σύντομα θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης».
«Το πολιτικό μου όραμα είναι η Κύπρος να έχει και πάλι την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αλλά αυτή τη φορά για τους σωστούς λόγους», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει το τέλος της μακράς αναχρονιστικής διαίρεσης της χώρας μου, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του λαού μας, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, να συνυπάρχουν ειρηνικά σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».
Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε, είπε, «ότι η επανένωση της χώρας μου δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, αφού μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα χωρίς αμφιβολία θα έχει μια πολύ σημαντική αλυσιδωτή επίδραση στην επίτευξη και διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας».
«Από πλευράς μας, είμαστε αποφασισμένοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων αυτής της ιστορικής ευθύνης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την παροχή ενός πιο σταθερού, ακμάζοντος και διαλλακτικού μέλλοντος στην άμεση περιοχή μας, έτσι ώστε η κληρονομιά μας να μείνει στην ιστορία για τις επόμενες γενιές», ανέφερε καταληκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: