Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ – Αναμένεται έγκριση του Ερντογάν.-

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, το οποίο διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, αναμένει την έγκριση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ για να εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ, πιθανότατα σε τρεις βδομάδες, ώστε να συνεχίσει τις έρευνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η οποία επικαλείται δηλώσεις του Τανέρ Γιλντίς , το Barbaros βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Μερσίνας και θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για 3 ή περισσότερες βδομάδες. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Γιλντίζ «θα μιλήσουμε με τον Ταγίπ Ερτογάν για το αν θα εισέλθει στην Κυπριακή ΑΟΖ».
Αν ο πρωθυπουργός το εγκρίνει, συμπλήρωσε ο Γιλντίζ, «το σκάφος θα μπορούσε να εισέλθει στα βόρεια ή στα νότια της Κύπρου».
Η τουρκική κυβέρνηση, είπε ο Γιλντίζ, «ζητεί όπως όλα τα έσοδα από το φυσικό αέριο, να διανέμονται και στα δύο κράτη στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του… Σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε, η Τουρκία θα αναλάβει μονομερή δράση.
Η Άγκυρα απειλεί επίσης ξένες εταιρείες ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί τους στην περίπτωση που συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ανέστειλε τον Μάρτιο τη συνεργασία της με τον Ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ, σε αντίποινα για τη συμμετοχή της εταιρείας στα ανοικτά της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: