Προβλήματα στην καταβολή του ταμείου προνοίας στους τραπεζοϋπαλλήλους που αφυπηρέτησαν.- Η Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευμένα τα χρήματα.-

Νομικά κωλύματα στην καταβολή του ταμείου προνοίας στους τραπεζοϋπαλλήλους που αφυπηρέτησαν
Προβλήματα και νομικά κωλύματα προκύπτουν λόγω της διάλυσης του Ταμείου Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καταβολή του ποσού που δικαιούνται, σε όσους έχουν αποχωρήσει με το σχέδιο εθελοντικής πρόωρης αφυπηρέτησης.

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έγινε ενημέρωση από τον Έφορο Ταμείων Προνοίας, του Υπουργείου Οικονομικών, την Κεντρικής Τράπεζας, την ΕΤΥΚ και εκπροσώπους των υπαλλήλων που αφυπηρέτησαν.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι προέκυψαν προβλήματα από τη δέσμευση των καταθέσεων των ταμείων προνοίας από την Κεντρική Τράπεζα και δεν έχουν δοθεί σε αυτούς που έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης.
Είπε παράλληλα ότι άποψη όλων είναι ότι πρέπει βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα καθώς αυτοί οι υπάλληλοι βρίσκονται σε πολύ δυσάρεστη οικονομική θέση. Πρόσθεσε ότι σε κανέναν δεν συμφέρει αυτοί οι υπάλληλοι να μην έχουν κανένα έσοδο, ώστε να μην μπορούν να επενδύσουν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, κάτι που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα.
Σημείωσε παράλληλα ότι έχουν προκύψει επιπρόσθετα προβλήματα από την απόφαση της ΕΤΥΚ και των υπαλλήλων να διαλύσουν τα αντίστοιχα ταμεία προνοίας της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, κάτι που έχει περιπλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν αυτά τα χρήματα στους υπαλλήλους. Εγείρονται, είπε, τεράστια ερωτήματα σε σχέση με το ποιος δικαιούται αυτή τη στιγμή να εισπράξει αυτά τα χρήματα, κατά πόσο ανήκουν αυτά τα χρήματα σε αυτούς που έχουν φύγει ή σε αυτούς που έχουν μείνει. Αυτή η εξέλιξη, είπε, θα δυσχεράνει το έργο των αρμοδίων να βρουν λύση στο πρόβλημα.
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ωστόσο ότι ζητήθηκε διάλογος του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και των υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει, με την ελπίδα να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
"Όταν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι επέλεξαν να αποχωρήσουν έλαβαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις και παραστάσεις, ότι με την αποχώρησή τους θα πάρουν το ταμείο που τους αναλογεί μετά το κούρεμα. Ούτε και αυτό δεν το παίρνουν γιατί άλλα τους είπαν και άλλα τελικά έγιναν. Δηλαδή με βάση το διάταγμα της ΚΤ κανένας δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα, παραμένουν δεσμευμένα. Και ακόμα και αυτό να αλλάξει, φαίνεται να προκύπτουν νομικά προβλήματα από το γεγονός ότι έχει διαλυθεί το ταμείο", ανέφερε.
Ζήτησε παράλληλα να επιδειχθεί καλή θέληση απ` όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλους.
Παράλληλα ανέφερε ότι το αρχικό ποσό που χρειαζόταν για τους υπαλλήλους που έχουν αφυπηρετήσεις ήταν τα 60 εκ. αλλά επειδή έχει ήδη διανεμηθεί ένα ποσό φαίνεται ότι οι ανάγκες κυμαίνονται τώρα γύρω στα 30 εκ ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι προκύπτει το ερώτημα τι κίνητρο θα δοθεί αν χρειαστεί να αποχωρήσει κι άλλο προσωπικό από την Τράπεζα, αφού το κίνητρο που δόθηκε σε αυτούς που έχουν ήδη αφυπηρετήσει τώρα αφαιρείται.
Με τέτοια ζητήματα, είπε, δεν διευκολύνεται η εξυγίανση της Τράπεζας αλλά δυσχεραίνεται.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι διευκόλυναν την εξυγίανση της Τράπεζας με την εθελούσια αποχώρησή τους και υπενθύμισε ότι άλλα είχε υποσχεθεί η Διεύθυνση της Τράπεζας, η Κεντρική Τράπεζα και το ΥΠΟΙΚ και άλλα τελικά αποδίδουν σε αυτούς τους ανθρώπους.
"Κατά την άποψή μου πρόκειται για καθαρό ξεγέλασμα και είναι κρίμα πραγματικά την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου να την πληρώσουν 700 υπάλληλοι της Τράπεζας, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα κακό από το να εμπιστευθούν αυτούς που τους υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια", ανέφερε.
Πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία, η ΚΤΚ να επιδείξει λογική στάση και συμπεριφορά και να τροποποιηθούν τα διατάγματα για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν με λογικό τρόπο αυτό που περίμεναν από την αρχή ότι θα πάρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: