Εκτός στόχων του Μνημονίου οι εισπράξεις για ακίνητη περιουσία.- Πρόβλημα με την Τρόϊκα.-

«Η ασφάλεια και η βεβαιότητα της φορολογίας μέσω της νομοθεσίας για την ακίνητη ιδιοκτησία είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, ο Γιώργος Πούφος είπε ότι λόγω της αβεβαιότητας και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας για τροποποιήσεις, ο περισσότερος κόσμος δεν σπεύδει να πληρώσει το ποσό που του αναλογεί, με αποτέλεσμα οι μέχρι σήμερα εισπράξεις του ΤΕΠ να είναι πολύ χαμηλές. Από τα 140 εκ που είναι η δέσμευση μας έναντι της τρόικας, εισπράχθηκαν μόνο τα 14 με 15 εκ.

«Ακόμα και ένας μήνας να δοθεί παράταση», είπε ο διευθυντής του ΤΕΠ, «πέφτουμε έξω απ’ όλους τους στόχους μας και θα βρεθούμε σε πολύ δυσχερή θέση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της τρόικας». Και σε τέτοια θέματα, πρόσθεσε, «δεν έχουμε εμείς το πάνω χέρι. Ότι λέμε και διαβουλευόμαστε εδώ στην Κύπρο, η τελική έγκριση ανήκει στην τρόικα και δεν το λέω αυτό για να αποτρέψω την όποια τροποποίηση».

Την Πέμπτη στην ολομέλεια
Στο μεταξύ, την Πέμπτη οδηγείται ενώπιον της Ολομέλειας, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για εξαιρέσεις κατοικιών μέχρι 5000 ευρώ. Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών για διάφορα σενάρια τροποποιήσεων μέσω προτάσεων νόμου, ο κ. Πούφος ανέφερε ότι αν εξαιρεθούν οι κατοικίες μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ, η παρέκκλιση από τη δέσμευση μας στην τρόικα θα είναι 20 εκ, αν εξαιρεθούν οι πρώτες 40 χιλιάδες, το κόστος μείωσης θα είναι 43 εκ. και ενδεχομένη εξαίρεση της γεωργικής γης θα έχει παρέκκλιση 24 εκ από τον στόχο των 140 εκατομμυρίων.
Βουλευτές ζήτησαν επίσης στοιχεία για εξαιρέσεις μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ, με τον Διευθυντή του ΤΕΠ να δεσμεύεται ότι θα τα στείλει άμεσα.
Το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο Γιώργος Λαμάρης, κατέθεσε πρόταση νόμου, βάση της οποίας θα εξαιρούνται κατοικίες μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στις μεγάλης αξίας ιδιοκτησίες. Όσον αφορά στη γεωργική γη, το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως η εξαίρεση περιλαμβάνει όλες τις περιουσίες που χρησιμοποιούντα για γεωργικούς ή κτηνοτροφικούς σκοπούς αξίας μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ.
Οι Οικολόγοι κατέθεσαν πρόταση νόμου για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: