Εκκωφαντικός αντίκτυπος από την εκρηκτική δήλωση Αναστασιάδη για τον Διοικητή.-

Σε ποικίλες συχνότητες, και εκκωφαντικός, υπήρξε ο αντίκτυπος από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε εκπομπή της τηλεόρασης του Μέγα, ότι θα παραπέμψει τον Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ζητώντας τον τερματισμό της υπηρεσίας του για πλημμέλεια εκτέλεσης καθηκόντων.

Αιχμηρή απάντηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, δικαιολογώντας τις ενέργειες του Διοικητή, ενώ το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του Σταύρου Ευαγόρου, χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα και ολίσθημα» τη στάση του Προέδρου, κατηγορώντας τον ότι «αναζητεί αποδιοπομπαίο τράγο για να του φορτώσει την καταστροφική συμφωνία του ιδίου με την Τρόικα».
Τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα καθώς και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Τόνισε ότι «ενώ η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να επανέλθει η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, ο Διοικητής προβάλλει προσκόμματα και υπαναχωρεί από αυτά που συμφωνούνται. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με υπομονή καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεννόηση με τον Διοικητή και ότι στο πλαίσιο αυτό έγιναν συναντήσεις και συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ο Διοικητής υπαναχωρεί, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί η υπομονή του Προέδρου, ο οποίος και είπε «δεν πάει άλλο».
Καρογιάν: Δημητριάδη, παραιτήσου
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, σε ανακοίνωση του αναφέρει πως προφανώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατά νου πολύ σοβαρά θέματα για να κάνει τις πολύ αυστηρές δηλώσεις για τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Σημειώνουμε ιδιαίτερα, προσθέτει, τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ερευνά και στοιχειοθετεί «όλα εκείνα τα οποία συνθέτουν την αδυναμία ή την έλλειψη επάρκειας στην άσκηση και εκτέλεση των καθηκόντων του (του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) και αναλόγως, πάντοτε με βάση το Σύνταγμα, θα αποφασίσω ενδεχόμενα την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω».
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει ο Μ. Καρογιάν, έδωσε πολύ παραστατικά τη γενικότερη εικόνα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω πράξεων ή παραλείψεων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της απροθυμίας του να συνεργαστεί με τους συντεταγμένους θεσμούς της πολιτείας στη διαχείριση του μέγιστου εθνικού θέματος, της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο τόπος.
«Ίσως είναι η ώρα που θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να διευκολύνει την κατάσταση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να υποβάλει την παραίτηση του, ως πράξη προσφοράς υπηρεσίας προς τον τόπο».
ΔΗΣΥ: Ποινική διερεύνηση για Διοικητή
Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μεθοδεύσει διαδικασία κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, με πρόθεση την αντικατάστασή του, είναι μια επιβεβεβλημένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομου Προδρόμου. «Έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν δηλώνει ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή και ανοχή και ότι πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας ως η εποπτική αρχή που μεριμνά για τη σωστή λειτουργία, αλλά και την ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της οικονομίας και της χώρας». Πέραν από μια πλειάδα ζητημάτων για τα οποία πρέπει να κριθεί η ενάσκηση των καθηκόντων του διοικητή, σημειώνει ο Πρ. Προδρόμου, παραμένει μετέωρο ένα μείζον ζήτημα ευθύνης για τον κ.Δημητριάδη. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος δημόσια ομολόγησε ότι μια τράπεζα «κρατήθηκε στον αναπνευστήρα» για αρκετούς μήνες και προκειμένου «να γίνουν εκλογές και να αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση». Αυτή η απόφασή του, κόστισε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στην Τράπεζα Κύπρου αρκετά δισεκατομμύρια ρευστότητας που αντλήθηκε κάτω από πολύ αμφίβολες συνθήκες και περιστάσεις και χρησιμοποιήθηκε επι ματαίω. «Αυτό το ζήτημα είναι ένα από τα κορυφαία θέματα που χρήζουν και ποινικής διερεύνησης». Αναμένουμε, προσθέτει, ότι οι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από τις αρχές θα προχωρήσουν στη διερεύνησή του. Ένα από τα κεντρικά, αν όχι το πλέον καθοριστικό ζήτημα που καθορίζει τις δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία μετά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, είναι εκείνο της «εξυγίανσης-αναδιάρθρωσης» ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αφού διαβεβαίωνε τη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο ότι η διαδικασία εξυγίανσης για την Τράπεζα Κύπρου ήταν «ζήτημα δύο εικοσιτετραώρων», στη συνέχεια ηγήθηκε ως αποκλειστικός επικεφαλής της Αρχής Εξυγίανσης μιας διαδικασίας που ενώ κράτησε τέσσερις μήνες (αντί «εικοσιτετράωρα») «πάγωσε» κυριολεκτικά την κυπριακή οικονομία και στο τέλος παρέδωσε την τράπεζα στους μετόχους της χωρίς εγκεκριμένους λογαριασμούς και Ισολογισμό! Η αταξία στη μετάβαση της τράπεζας στο νέο καθεστώς της μαρτυράται και από το γεγονός ότι μετά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της, η Κεντρική Τράπεζα προκαλεί αχρείαστη χρονοτριβή και παρατείνει αβεβαιότητες επειδή δεν φρόντισε να ασκήσει εκ των προτέρω τον έλεγχο καταλληλότητας των προσώπων που συμμετέχουν σε ένα συμβούλιο στου οποίου την εκλογή έμμεσα συμμετείχε και η ίδια!, προσθέτει ο Πρ. Προδρόμου.
«Ο κατάλογος των ζητημάτων για τα οποία πρέπει να κριθεί ο διοικητής είναι μακρύς και μεταξύ τους συγκαταλέγονται και ορισμένα που προκύπτουν εδώ και καιρό από τον τρόπο που εσωτερικά διοικεί την τράπεζα».
Ανάμεσα σε όλα όμως ξεχωρίζει το ότι ο κ.Δημητριάδης, ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μιλώντας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον, ήταν ο πρώτος που επίσημα εισήγαγε την ιδέα ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι «καζίνο». «Αυτή κάθε άλλο παρά είναι συμπεριφορά ενός υπεύθυνου κεντρικού τραπεζίτη ο οποίος από τη μια εποπτεύει υπεύθυνα, αλλά από την άλλη παρέχει και την καλώς νοούμενη προστασία στο τραπεζικό σύστημα, τους καταθέτες, τους μετόχους και όλους τους άλλους πολίτες που συμβάλλονται ή έχουν κάποια σχέση με το
σύστημα».
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος να συνεργαστεί με τον Διοικητή ΚΤ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει, μακριά από σκοπιμότητες, να βρει τρόπο συνεργασίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι σήμερα η συνεργασία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να οδηγηθούν τα πράγματα μπροστά.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του προσπαθούν να πείσουν πως οι ίδιοι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μιαν άλλη πολιτική και το εμπόδιο είναι ο κ. Πανίκος Δημητριάδης".

"Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους δύο αλήθειες. Πρώτον, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι θεσμός, μέρος του οικοδομήματος της ΕΕ, και θα επαναλάβω ότι, όταν κτιζόταν αυτός ο θεσμός με το συγκεκριμένο τρόπο, οι μόνοι που είχαν διαφωνήσει τότε στην Κύπρο ήταν το ΑΚΕΛ. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν συμφωνήσει με το συγκεκριμένο τρόπο της εξουσίας και τις αρμοδιότητες λειτουργίας του Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας. Ως τέτοιος θεσμός υλοποιεί τις αποφάσεις που έλαβαν από κοινού η Τρόικα και η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη", είπε.

Ηλίψη εκφράζει η ΕΔΕΚ
Εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα. Σε μια περίοδο που διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας μας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια παραγωγική σχέση μεταξύ των κορυφαίων θεσμών της χώρας. Δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί η διελκυστίνδα μεταξύ της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.
Η ανεργία αυξάνεται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και τα κοινωνικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Αποτελεί αναγκαιότητα η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.
Όταν υπάρχει έλλειψη συνεννόησης και συναντίληψης και έλλειψη κοινών στόχων είναι αδύνατο να βρεθούν οι τρόποι εξόδου από την κρίση και η ισχυροποίησης του τραπεζικού τομέα. Τα προβλήματα πρέπει να λύονται και από τη στιγμή που υπάρχει θέμα με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να λυθεί με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο.
Συμμαχία Πολιτών: Να σταματήσουν να παίζουν κούκλες
Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μας θλίβει και μας ανησυχεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.
Από τη μια φέρει ευθύνη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας γιατί με την όλη συμπεριφορά του, αντί να διευκολύνει, δυσκολεύει την εξομάλυνση των τραπεζικών εργασιών και της δημιουργίας συνθηκών που θα βοηθούσαν την κυπριακή οικονομία.
Από τη άλλη, ευθύνες φέρουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών οι οποίοι από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να βρουν τρόπους επικοινωνίας με ένα άλλο ανεξάρτητο αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, ο τρόπος συμπεριφοράς και τα όλα τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι όπου κενώνεται θέση δημοσίου αξιωματούχου, αυτή πληρούται με κομματικά, και όχι αξιοκρατικά, κριτήρια.
Οι πραγματικότητες και το έργο της ίδιας της Κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι ο σκοπός της δεν είναι η αντικατάσταση του Διοικητή της Κεντρική με το διορισμό ενός ανεξάρτητου αντικειμενικού τεχνοκράτη που θα κριθεί μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά ο διορισμός κάποιου με κομματικά κριτήρια διαφορετικού χρώματος.
Η Συμμαχία Πολιτών καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν να παίζουν κούκλες, να σοβαρευτούν και να συναισθανθούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες και στην Κύπρο προκειμένου να βρουν τρόπους συνεργασίας, σεβόμενοι πάντα το θεσμό που εκπροσωπούν.

Οικολόγοι: Αργοπορημένη η οργή του Προέδρου
Η Κυπριακή κοινή γνώμη με έκπληξη παρακολούθησε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεσπαθώνει οργισμένα, κατά της συμπεριφοράς του κ. Δημητριάδη, του μέγα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (βλ. Τρόικα) στην Κύπρο, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
Δυστυχώς πολύ αργά οργίστηκε ο κ. Αναστασιάδης και πολύ αργά μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Μάλλον για επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση φαντάζει. Υπάρχουν από καιρό, δεκάδες στοιχεία που τεκμηριώνουν την ακαταλληλότητα του κ. Δημητριάδη και τον καθοριστικά αρνητικό ρόλο που έπαιξε σε κρίσιμη ώρα για την Κυπριακή οικονομία. Υπενθυμίζουμε ότι σχετικό ψήφισμα / απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στις 28/3/2013, απορρίφθηκε με συγκαλυμμένο τρόπο από την πλειοψηφία των κομμάτων, αφού το παρέπεμψαν για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών (όπου βεβαίως δεν βρέθηκε χρόνος ακόμα να συζητηθεί).
Πολλά στοιχεία αποστάληκαν από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και τον βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αφορούσαν ακόμα και παράνομες ενέργειες ή παραλείψεις του κ. Δημητριάδη. Στου κουφού την πόρτα. Τώρα θυμήθηκε ο Πρόεδρος να οργιστεί από τα «καπρίτσια» του Δημητριάδη;
Αλλά έστω και τώρα, θέλουμε να προχωρήσει σε έργα και να μην μείνει ο Πρόεδρος μόνο στα λόγια. Κατ’ ακρίβειαν, έπρεπε πριν κάνει τη δήλωση να είχε ήδη προχωρήσει σε έργα.
Όλα αυτά, μας δημιουργούν επιφυλάξεις και ερωτήματα. Αμφιβάλλουμε εάν θα προχωρήσει η υπόθεση στο Ανώτατο Συμβούλιο (Ανώτατο Δικαστήριο). Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να διαψεύσει τις ανησυχίες μας.
Η έκρηξη Αναστασιάδη:
«Επέδειξα σημαντική υπομονή σε πολλά θέματα για πλημμέλεια εκτέλεσης των καθηκόντων του Διοικητή, αλλά η υπομονή εξαντλείται. Η οικονομία του τόπου δεν θα εξαρτηθεί από τα καπρίτσια κανενός».
Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη για πλημμέλεια καθηκόντων, εφόσον έχει στοιχεία που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή "Στο Μικροσκόπιο" του MEGA. Αναφερόμενος στον τρόπο χειρισμού της Τράπεζας Κύπρου από τον κ. Δημητριάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η υπαγωγή της Τράπεζας Κύπρου σε καθεστώς εξυγίανσης είχε προϋπόθεση ότι εντός 36 ωρών θα έφευγε ο διαχειριστής και θα διοριζότανε προσωρινό συμβούλιο. Η δέσμευση του Διοικητή της ΚΤ, συνέχισε, ήταν ότι στις 2 Μαΐου η Τράπεζα Κύπρου θα είχε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και τελικά "φθάσαμε τέλος Ιουλίου για να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα το οποίο ο ίδιος ο Ντράγκι θεωρούσε ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση". Ξεπεράστηκε, ανέφερε, εκείνο το πρόβλημα και ακολούθησε η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, με την υποβολή υποψηφιοτήτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος στον Διοικητή με την παράκληση να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη διαδικασία που αφορά την Τράπεζα Κύπρου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων, ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα στη τράπεζα και να εισέλθει σε μία νέα εποχή. «Δέκα ημέρες μετά και ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο είναι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. Κύπρου» σημείωσε λέγοντας ότι «επέδειξα σημαντική υπομονή σε πολλά θέματα για πλημμέλεια εκτέλεσης των καθηκόντων του αλλά η
υπομονή εξαντλείται. Η οικονομία του τόπου δεν θα εξαρτηθεί από τα καπρίτσια κανενός».
Ούτε κάποιος που κατέχει ένα τόσο ψηλό αξίωμα θα προτιμά να βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό αντί να επιτελεί τα καθήκοντα του, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξέφρασε λύπη γιατί μιλά τόσο αυστηρά, πρώτη φορά δημόσια, πρόσθεσε, αλλά "επαναλαμβάνω δεν πάει άλλο". Αντεπίθεση της Κεντρικής «Με θλίψη παρατηρείται, μετά και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της ΚΤΚ, καθώς και μια προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤΚ, ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας. «Η τοποθέτηση αναφορικά με την απουσία του Διοικητή από την Κύπρο είναι ανεδαφική. Ο Διοικητής της ΚΤΚ εκτελεί τις υπηρεσίες του επιμελώς χωρίς να τηρεί ωράρια. Η συχνή παρουσία του στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, ουδόλως περιλαμβάνει ταξίδια αναψυχής αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη συμμετοχής σε σημαντικές συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, επηρεασμού των αποφάσεων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας. Για παράδειγμα, θυμίζουμε τη συμβολή του Διοικητή της ΚΤΚ στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία λήφθηκε μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, για επαναφορά της Τράπεζας Κύπρου ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα για συμμετοχή στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, μια απόφαση που επιτρέπει στην Τράπεζα Κύπρου να αντλεί απευθείας ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Η απόφαση αυτή είναι μια από τις πλέον σημαντικές για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της ΚΤΚ. Η αξιολόγηση γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: