Η παιδεία μας είναι ελληνοκεντρική (Αρχιεπίσκοπος Κύπρου)

Η παιδεία μας είναι μια παιδεία ελληνοκεντρική και αυτή την παιδεία επιθυμεί η Εκκλησία, δήλωσε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο ΙΙ.

Σε σύντομη ομιλία του κατά την διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας και εκπροσώπους της εκπαίδευσης, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Εκκλησία «θα είναι στη διάθεσή σας και ό,τι διευκολύνσεις χρειάζεται το Υπουργείο Παιδείας και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος θα μας έχετε συμμάχους γιατί πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
«Είμεθα Έλληνες και έχουμε κυκλοφορήσει και μια εγκύκλιο διότι βλέπαμε ότι κάποιοι ήθελαν την κυπριακή τοπολαλιά -  όπως συναντάται τοπολαλιά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας - αλλά αυτή η τοπολαλιά δεν μπορεί να γίνει και γλώσσα και προς αυτή την κατεύθυνση η Εκκλησία θα είναι στη διάθεσή σας και ότι βοήθεια χρειαστείτε η Εκκλησία με πολλή αγάπη θα σας την παρέχει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι «θα έχουμε μια επικοινωνία πολύ στενή, επί καθημερινής βάσεως για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «ο τόπος αυτός έχει πολλά προβλήματα και πρέπει να εργαστούμε για να τα επιλύσουμε και μπορεί να επιλυθούν μόνο με την συνεργασία όλων και δεν μπορούν οι μερικοί να διορθώσουν τα κακώς έχοντα».
Ανέφερε ότι «χρειάζεται η προσπάθεια όλων και είμεθα εδώ ακριβώς για να βοηθήσουμε την παιδεία μας να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες για να ανατείλουν καλύτερες μέρες σε αυτό τον τόπο, ούτως ώστε ο λαός μας να βρει ξανά την χαρά και την ευτυχία μακριά από αντιξοότητες, προβλήματα και δυσκολίες που τον κατατρέχουν που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό».
Για το γεύμα που παρέθεσε είπε ότι πραγματοποιήθηκε «στα πλαίσια των καλών σχέσεων που επιθυμεί η Εκκλησία να έχει με τον εκπαιδευτικό κόσμο και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Παιδείας».
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «στόχος μας είναι η Εκκλησία να είναι ανοικτή σε όλους και κυρίως στα παιδιά».
«Οι χώροι της Αρχιεπισκοπής, οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια πρέπει να έχουν ανοικτές τις πόρτες για να βρισκόμαστε σε μια επικοινωνία με τον λαό μας», συνέχισε, αναφέροντας ότι «έχουμε ταχθεί και εμείς και εσείς οι εκπαιδευτικοί να υπηρετήσουμε αυτό το λαό και πρέπει να τον υπηρετήσουμε με όλη τη δύναμη και την ψυχή μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε πως «θέλουμε με πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις των παιδιών επί πολλών θεμάτων και ως μεγαλύτεροι θα τροχιοδρομούμε τις απόψεις και προβληματισμούς τους καταλλήλως, ούτως ώστε να ωφελούνται γιατί όπως έχω πει και άλλοτε, είμαστε τόσο λίγοι που στις τάξεις μας δεν πρέπει να υπάρχουν σκάρτοι».
«Θέλουμε προσωπικότητες και τα παιδιά μας πρέπει να είναι σωστά μορφωμένα να έχουν σφαιρική μόρφωση ούτως ώστε να μπορούν και αυτά με την σειρά τους να προσφέρουν υπηρεσία σε αυτό τον τόπο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και καλούμαστε με λιγότερες οικονομικές δυνατότητες να κάνουμε πολύ περισσότερα από όσα είχαμε να κάνουμε.
«Ένα αντιφατικό και οξύμωρο σχήμα στο οποίο καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία άρα θα ήθελα να επιστρατεύσω όλη την κατανόηση και την προθυμία σας να συμβάλουμε στο να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας που δεν είναι μόνο εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας», είπε ο κ. Κενεβέζος.
Διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι «ασφαλώς θα είμαστε θεματοφύλακες αυτού που καλούμαστε να υπηρετήσουμε με απόλυτο σεβασμό στον εαυτό μας, στην εθνική μας ταυτότητα και στην ιστορία μας, αναγνωρίζοντας ωστόσο και τη διαφορετικότητα».
Για το γεύμα που πραγματοποιείται τα τελευταία λίγα χρόνια με οικοδεσπότη τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «καθίσταται μια πρακτική ουσιαστικής ανάπτυξης πρωτίστως των ανθρώπινων σχέσεων και διαμόρφωσης μιας διαφορετικής επαφής των εκπαιδευτικών με την Εκκλησία, η οποία πρώτα έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων, με την ευρεία θετική έννοια, των παιδιών μας».
Δήλωσε «σεβασμό σε αυτό που υπηρετούμε» και απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς που ήταν παρόντες τους είπε ότι «είσαστε οι στυλοβάτες και οι θεματοφύλακες της μεγάλης προσπάθειας για τον αγώνα που έχουμε να υπηρετήσουμε στον τομέα της εκπαίδευσης εσείς αποτελείται την γέφυρά μας με τα παιδιά».
Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος είπε ότι η παρέμβαση της Εκκλησίας στα της παιδείας αποσκοπεί στο να συμβάλει στην κατά Θεό παιδεία και καλλιέργεια των παιδιών για τα οποία θα διοργανωθεί πρόγραμμα που θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση από αυτή την χρονιά.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί μαθητικό συνέδριο για τον Ρόλο της Εκκλησίας απέναντι στους Νέους αλλά και τον Ρόλο των Νέων Έναντι στην Εκκλησία.
Στο γεύμα παρακάθισαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, οι Γενικοί Διευθυντές Μέσης και Γενικής Εκπαίδευσης, οι Επαρχιακοί Επιθεωρητές, καθώς και οι Διευθυντές Σχολείων Μέσης Γενικής, Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.
Ανακοίνωση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι «το γεύμα παρατίθεται με την ευκαιρία της έναρξης του νέου Σχολικού έτους  μέσα στα πλαίσια της φροντίδας και της μέριμνας της Εκκλησίας της Κύπρου για την Παιδεία του τόπου μας, καθώς και της στενής της συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην προώθηση και υλοποίηση των κοινών στόχων για τη μόρφωση και την ηθικοπνευματική καλλιέργεια των νέων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: