Μέρκελ: Δεν αλλάζει η πολιτική μας στην Ευρώπη – Διαβουλεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για «ισχυρή κυβέρνηση».- Τι λένε τα κυπριακά κόμματα.-

Ως ισχυρό μήνυμα προς την ΕΕ για να παραμείνει στη πορεία των μεταρρυθμίσεων και να γίνει πιο ανταγωνιστική ερμηνεύει η απόλυτη νικήτρια Άνγκελα Μέρκελ το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
«Δεν χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη» τονίζει μάλιστα μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ελπίδας για ουσιαστική στροφή από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και να γίνει πιο ανταγωνιστική, δήλωσε η νικήτρια Μέρκελ, όπως αναφέρει το Reuters. Η Α.Μέρκελ, της οποίας το κόμμα πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της, είπε ακόμη ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της Κυριακής. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, επαφές και με άλλους πιθανούς εταίρους. «Εμείς οι συντηρητικοί έχουμε ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή διακυβέρνηση, άρα θα υλοποιήσουμε αυτή την εντολή», είπε η Μέρκελ, που βαίνει προς τρίτη θητεία στην Καγκελαρία, ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). «Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD (Sigmar Gabriel), ο οποίος είπε ότι πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι επικεφαλής του κόμματος την Παρασκευή», είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου.
Tη νίκη της Μέρκελ σχολιάζουν τα κόμματα της Κύπρου
Την ισχυρή εντολή που έλαβε η Μέρκελ, από τους Γερμανούς σχολιάζουν τα κυπριακά κόμματα.
Αναμένουμε από την Γερμανίδα Καγκελάριο και τη κυβέρνηση που θα σχηματίσει να δώσουν περισσότερη προσοχή και στις αρχές και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και τη Γερμανίδα Καγκελλάριο για την εκλογική νίκη, απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ευθύνες στη Γερμανία και τις πολιτικές της που οδήγησαν σε ύφεση και κοινωνική δυστυχία, επιρρίπτει η ΕΔΕΚ.
Ψευδαισθήσεις χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι, τη πεποίθηση όσων πίστευαν πως η Μέρκελ θα αλλάξει πολιτική μετά την εκλογική της νίκη.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσο η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου θα διαφοροποιήσει τη γερμανική στάση για συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, εκτιμά το ΕΥΡΩΚΟ .
Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αναμένουμε μεγάλες αλλαγές όσον αφορά την πολιτική της Γερμανίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: