Συνέδριο στο Λονδίνο για την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο – Επίσπευση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θα μεγιστοποιήσει το όφελος.-

Διήμερο συνέδριο για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λονδίνο από το Πανεπιστήμιο City, το Ερευνητικό Κέντρο για τη Διαχείριση Ενέργειας (RCEM) του ECSP Europe Business School και την εταιρεία Holman Fenwick William, με την υποστήριξη του Ελληνικού Φόρουμ Ενέργειας και του Ινστιτούτου Ενέργειας.

Παρόντες στο συνέδριο μεταξύ δεκάδων στελεχών της βιομηχανίας ενέργειας ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.
Συνοψίζοντας τα όσα συζητήθηκαν στο συνέδριο, ο Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος Θεόδουλος Μεσημέρης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό που επισημάνθηκε είναι πως στην Κύπρο και τις γειτνιάζουσες χώρες παρουσιάζεται η ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στα ενεργειακά της περιοχής και ευρύτερα. Το πόσο καθοριστικός θα είναι αυτός ο ρόλος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως τεχνικούς και γεωπολιτικούς, συμπλήρωσε ο κ. Μεσημέρης. Μία άλλη σημαντική παράμετρος που επισημάνθηκε είναι το χρονικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων, αφού υπάρχουν διακυμάνσεις ως προς την αναλογία ζήτησης-διάθεσης, η οποία θα διαμορφώνεται στην πορεία του χρόνου.
«Το γενικό μήνυμα που εισπράξαμε από το συνέδριο είναι πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό ώστε το όφελος να είναι το μέγιστο για όλες τις χώρες, με την καλύτερη δυνατή οικονομική τύχη για τα ενεργειακά μας έργα. Μαζί με αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα η σημασία της συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα, που βοηθά σε αυτή τη μεγιστοποίηση του οφέλους», πρόσθεσε ο λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Σημείωσε πως η Τουρκία αναμένεται να θελήσει να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά, όμως αν η Κύπρος και η Ελλάδα κινηθούν άμεσα θα μπορέσουν να εδραιώσουν τη θέση τους και τη σημασία της σύμπραξής τους, αποκτώντας κεντρικό ρόλο στον ευρωπαϊκό κόμβο ενέργειας που διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μεσημέρης ανέφερε πως η υγροποίηση αερίου εξακολουθεί με τα σημερινά δεδομένα να είναι η πρώτη επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης για την καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, «χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και άλλες επιλογές». Όπως είπε ο Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος, η απόφαση για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό είναι ειλημμένη, αλλά το βεληνεκές του θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις του Ισραήλ για την οδό εξαγωγής του δικού του αερίου.
Αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά θέματα της ενέργειας, ο κ. Μεσημέρης είπε πως πέρα από τις εμπορικές συμφωνίες και τη γεωπολιτική πτυχή του τομέα ενέργειας, η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών νομοθεσιών για το περιβάλλον και την ασφάλεια. Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η χώρα είναι πρωτοπόρα στο θέμα εφαρμογής των νομοθεσιών αυτών, καθώς συμμορφώνεται προς το σύνολο των διατάξεων του πρωτοκόλλου για τη Μεσόγειο.
Ο εκ των διοργανωτών Κώστας Ανδριοσόπουλος, διευθυντής του RCEM, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο θετικός αντίκτυπος από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα γίνει άμεσα αισθητός στην κυπριακή οικονομία σε 6-7 χρόνια, κυρίως μέσα από την απευθείας πώληση φυσικού αερίου, αλλά και από τη μείωση του κόστους ενέργειας. Ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Ανδριοσόπουλος, εμμέσως ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται οφέλη στην τοπική οικονομία, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της εισροής περισσότερων κονδυλίων στην αλυσίδα προσφοράς, από τον κατασκευαστικό τομέα έως τις μεταφορές, από τις υπηρεσίες ως τη μεσιτική αγορά και διάφορους άλλους τομείς.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως οι διοργανωτές, μετά από αρχική θετική συνεννόηση με τις κυπριακές Αρχές, εξετάζουν τη διοργάνωση ανάλογου συνεδρίου στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: