Έρογλου: Ετοιμάζεται συμφωνία-πλαίσιο με ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.-

Πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο, δήλωσε σε διάλεξη για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο Κεμερμπουργκάζ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου κατηγορώντας την ε/κ πλευρά ότι θέτει προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που «δεν είναι δυνατόν να τις αποδεχθούμε».

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι «ετοιμάζεται μια συμφωνία πλαίσιο μέχρι το τέλος του χρόνου με ταυτόχρονα δημοψηφίσματα τον Μάρτιο. Εάν υπάρχει βούληση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει συμφωνία».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ομιλία με τίτλο «Το Κυπριακό χθες, σήμερα και αύριο», ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι όταν το 1955 έσκασε η πρώτη βόμβα της ΕΟΚΑ ο ίδιος ήταν φοιτητής και το Κυπριακό «συνεχίζεται από τότε». Για χρόνια ανέφερε, οι Τ/κ ζούσαν δύσκολα στα τ/κ χωριά και η ενότητα και η ομοψυχία ήρθε σήμερα με την Τουρκία.
Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι όλα τα σχέδια λύσης που βγήκαν μέχρι τώρα τα έχει απορρίψει η ε/κ πλευρά, κάνοντας παράλληλα λόγο για τα άδικα – όπως ανέφερε – «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ και υποστήριξε ότι ήταν οι Ε/κ που ξεκινούσαν πάντα τα επεισόδια. Εξέφρασε δε λύπη γιατί από κάποιες πλευρές ακούγεται ότι τα «εμπάργκο» θα αρθούν με την λύση.
Θα είναι παρότρυνση για τους Ε/κ η άρση των περιορισμών εναντίον των Τ/κ, σύμφωνα με τον κ. Έρογλου που επέκρινε για ακόμη μια φορά την ΕΕ γιατί έκανε μέλος τους Ε/κ και δεν ήρε τα «εμπάργκο» από το ψευδοκράτος.
Ο Ε/κ ηγέτης, συνέχισε αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν παρακάθησε ακόμη στο τραπέζι των συνομιλιών λέγοντας ότι πρέπει οι διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν αλλά σε αυτό δεν δίδεται μια ξεκάθαρη απάντηση στην επιστολή που ήρθε από την ε/κ πλευρά, όπως ανέφερε. Επειδή, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν θεωρείται ότι είναι ειρηνιστής. Παρ’ όλα αυτά, 7 μήνες μετά την εκλογή του, «έχει κάνει τα πάντα για να μην καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών».
Διερωτήθηκε δε πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία με κάποιον που έχει κάνει τα πάντα για να διαφύγει από το σχέδιο Ανάν, έβαλε συνομιλητή να μιλά για τον «ε/κ λαό» και έχει δέσει τα χέρια του.
Στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ανέφερε ο κ. Έρογλου, πρότεινε την έναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο με έναν εντατικοποιημένο τρόπο, λέγοντας πως η τακτική των Ε/κ να επιμηκύνουν το χρόνο δεν βρίσκει αποδοχή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, έφερε στην ατζέντα το θέμα των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι μέρος μιας συνολικής λύσης.
«Πριν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέλουν να μπουν προϋποθέσεις σε μια κοινή ανακοίνωση. Αύριο οι ειδικοί αντιπρόσωποι θα το δουν αυτό, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε προϋποθέσεις». Ανέφερε επίσης ότι δεν έμεινε θέμα που δεν έχει συζητηθεί στο Κυπριακό, έχουν γίνει εργασίες και για τις λεπτομέρειες. «Ετοιμάζεται μια συμφωνία πλαίσιο μέχρι το τέλος του χρόνου με ταυτόχρονα δημοψηφίσματα τον Μάρτιο. Εάν υπάρχει βούληση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει συμφωνία».
Ο Ντερβίς Έρογλου επέστρεψε στα κατεχόμενα χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: