Δεδομένη η βιωσιμότητα του Τερματικού, μόνο και με τα Κυπριακά κοιτάσματα.- Πάνω από τρις κυβικά πόδια το ΦΑ στην «Αφροδίτη».-

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος είπε πως το Υπουργείο του μελετά την ακριβή ημερομηνία που θα δοθούν τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα. Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για την ποιότητα και τις ποσότητες των κοιτασμάτων πρέπει η κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στο τι λέει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως πρέπει να κάνουμε υπομονή ακόμα λίγες μέρες μέχρι την παραλαβή των επίσημων προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

«Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Αντιλαμβάνεστε περιλαμβάνει και δύο εταιρείες, την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑΛ, οι οποίες είναι στα χρηματιστήρια των χωρών τους. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και για τις ποσότητες και για την ποιότητα. Αν κάνουμε υπομονή ακόμα μερικές μέρες θα έχουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», είπε.
Ερωτηθείς για τα υπόλοιπα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως ήδη έχουν αρχίσει τα σεισμογραφικά από τις δύο εταιρείες.
Πρόσθεσε πως τα σεισμογραφικά αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, οπόταν και θα αρχίσει η ανάλυση και η επεξεργασία των δεδομένων.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου του τη δεδομένη στιγμή, είπε ότι θα ακολουθήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες θα αρχίζουν από το τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του 2014 από τη μία εταιρεία και από την άλλη εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2015.
«Αυτός είναι ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης. Έλληνας: Δεδομένη η βιωσιμότητα του τερματικού
Εξ άλλου, Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, δήλωσε ότι η δοκιμαστική παραγωγή στο οικόπεδο 12 έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα είναι θετικά, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση έχει σφραγιστεί και το τρυπάνι ENSCO 5006 ετοιμάζεται να αναχωρήσει.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν οι πιθανότητες έχουν ως εξής:
* Οι πιθανότητες τα κοιτάσματα να ανέρχονται σε 5 τρις κυβικά πόδια ανέρχονται σε 75%
* Οι πιθανότητες τα κοιτάσματα να ανέρχονται σε 7 τρις κυβικά πόδια ανέρχονται σε 50%
* Οι πιθανότητες τα κοιτάσματα να ανέρχονται σε 8 τρις κυβικά πόδια ανέρχονται σε 25%
Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περί τις αρχές Οκτωβρίου. Ο Χαράλαμπος Έλληνας τόνισε πως ακόμα και αν τα αποτελέσματα βρίσκονται κοντά στα 5 τρις κυβικά πόδια, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς μας για το τερματικό, νοουμένου ότι οι ενδείξεις για ύπαρξη περαιτέρω κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12 είναι ισχυρές. Προς αυτή την κατεύθυνση
η Noble αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα ερευνητική γεώτρηση στα μέσα του 2014.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του τερματικού υγροποίησης είναι δεδομένη, ακόμα και αν τελικά οι Ισραηλινοί αποφασίσουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το δικό μας τερματικό. Το όλο σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια διαδικασίας στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. «Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να τους δεκτούμε», είπε ο κ. Έλληνας.
Ερωτηθείς για το αν τελικά θα χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ απάντησε πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. «Δεν σημαίνει κάτι. Το ίδιο έγινε και για τα οικόπεδα Ταμάρ και Λεβιάθαν όπου χρειάστηκαν 2-3 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις. Ο λόγος που ίσως χρειαστεί είναι η περιπλοκότητα του κοιτάσματος και των γεωλογικών ρηγμάτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: