Ο Αρχιεπίσκοπος για την Τράπεζα Κύπρου, την Μέρκελ και το ΑΚΕΛ.-Γιόρτασε 50 χρόνια Ιεροσύνης.-

Γιόρτασε 50 χρόνια Ιεροσύνης.-
Τέλος καλό, όλα καλά, σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, από την Τάλα της Πάφου όπου εορτάστηκαν τα 50χρονα Ιεροσύνης του.
“Για μένα ποτέ δεν ήτο θέμα η παρουσία εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης Κύπρου, αλλά μου το ζήτησαν επιμόνως, γιατί ήθελαν και η Εκκλησία να ενδιαφερθεί για την Τράπεζα Κύπρου και συγκατάνευσα,» δήλωσε στην Τάλα της Πάφου ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ωστόσο πως όταν πληροφορήθηκε ότι δεν είχε τύχει έγκρισης από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασε με όλη τη δύναμη της ψυχής του.

Στο τέλος, είπε, «εγκρίθηκε», και πρόσθεσε: «τέλος καλό, όλα καλά». «Εμάς μας ενδιαφέρει η Τράπεζα Κύπρου διότι είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας της πατρίδας μας,» τόνισε. Όλοι, συνέχισε, πρέπει να βοηθήσουμε ούτως ώστε η Τράπεζα Κύπρου όχι μόνο να σταθεί αλλά και να μεγαλουργήσει, όπως είχε μια λαμπρή εκατοντάχρονη πορεία, αλλά και να έχει και μια δεύτερη εκατοντάχρονη πορεία για το καλό της πατρίδος και του λαού.
Σημείωσε πως περνούμε δύσκολες ημέρες και η Εκκλησία, είπε, θα εργαστεί με όλη τη δύναμη της ούτως ώστε να σταθεί η Τράπεζα Κύπρου.
«Ο εκπρόσωπός μας θα μεταφέρει και τις απόψεις της Εκκλησίας της Κύπρου, που πάντοτε συμμετείχε στα θετικά δρώμενα της Κύπρου, και θα σταθούμε κοντά στο λαό μας, να συνεργαστούμε και να εργαστούμε μαζί του σκληρά, και να βγούμε από πάνω απ’ αυτή την κρίση, την οικονομική, που ενέσκηψε εσχάτως στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Περί ΑΚΕΛ και ρατσιστών
Ο Αρχιεπίσκοπος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΑΚΕΛ περί ρατσιστικών και φασιστικών καταστάσεων στην Κύπρο, ανέφερε «νομίζω ότι προσπαθούν να κάνουν λαϊκισμό και να μας κατηγορήσουν». Τότε που εμφανίστηκαν αυτά τα παιδιά, είπε, «τα κάλεσα και ήρθαν στην Αρχιεπισκοπή και είδα αρκετά θετικά στοιχεία, όπως και αρνητικά. Και τους είπα, ότι με τα αρνητικά στοιχεία δεν συμφωνώ, ζούμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και πρέπει να είναι δημοκρατικοί πολίτες και ο τόπος αυτός έχει τόσα προβλήματα που δεν πρέπει να του επισωρεύσουμε άλλα προβλήματα». Το ότι ήθελαν να διωχτούν οι παράνομοι μετανάστες, συμφωνούσα μαζί τους, σημείωσε.
«Μάλιστα με ρώτησαν τότε τι λέει το Ευαγγέλιο και είπα το Ευαγγέλιο λέει να αγαπούμε. Τους αγαπούμε αυτούς τους παρείσακτους, αυτούς τους παράνομους που ήρθαν, αλλά να πάνε στην πατρίδα τους. Δεν είναι ρατσιστικό αυτό, πεινά ο λαός μας, δεν θα έχουμε άλλους αφού ο λαός μας έχει ανάγκη, να παν στη δική τους πατρίδα, και να αναλάβουν την υποχρέωση οι συμπατριώτες τους, η κυβέρνησή τους και όχι η δική μας η κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη πως δεν έχει καμία σχέση με τα παιδιά αυτά, και πως είναι τουλάχιστον δύο χρόνια που δεν ήρθαν κοντά του. Πρόσθεσε ωστόσο πως εκεί που ορθοφωνούν, θα τους υποστηρίζει και εκεί που δεν θα ορθοφωνούν θα τους υποδεικνύει ότι αυτό που πάνε να κάνουν δεν είναι σωστό.
Στην Κύπρο, είπε, θέλουμε να διατηρηθεί η πλουραλιστική δημοκρατία. «Έχουμε δημοκρατία και πρέπει να την περιφρουρήσουμε και δεν θα κάνει ο καθένας ότι θέλει", σημείωσε.

Η Μέρκελ να κρατήσει το λόγο της
Ευχάριστα νέα εύχεται να ακούσει απόψε ο Αρχιεπίσκοπος και «να σταθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο λόγο της να βοηθήσει και την Ελλάδα και την Κύπρο», όπως δήλωσε, κληθείς να σχολιάσει τις εκλογές στην Γερμανία.
«Πιστεύω και ευελπιστώ ότι εκείνα που δεν μπορούσε να κάνει η καγκελάριος της Γερμανίας ενόψει των εκλογών, μετά τις εκλογές θα το κάνει με πολλή αγάπη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο», πρόσθεσε.
Η Μέρκελ, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «έδωσε υποσχέσεις και κατανοούσαμε ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου δεν μπορούσε να εξωτερικεύσει τις επιθυμίες της ούτως ώστε να μην ζημιωθεί μελλοντικά».
50 χρόνια Ιεροσύνης
Με πάσα λαμπρότητα γιόρτασε χθες τα 50 χρόνια του από την ημέρα που χειροτονήθηκε ιερέας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, στη γενέτειρά του, Τάλα της Πάφου.
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στο νεοανεγερθέντα ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, στην κοινότητα της Τάλας, από μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Κορωνίας εξ Αθηνών Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, και ο Μητροπολίτης Δωδώνης.
Ο Μητροπολίτης Κορωνίας Παντελεήμων, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ανέφερε πως δεν είναι αρμόδιος να κάνει απολογισμό των επτά χρόνων Αρχεπισκοπίας του Αρχιεπισκόπου. Αυτό, είπε, θα το αποτιμήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.
Δεν μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να μείνει αδιάφορος
Ο Μητροπολίτης Κορωνίας απήντησε σε δύο αιτιάσεις κατά του Αρχιεπισκόπου όσον αφορά την ανάμειξη του στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και στα οικονομικά.
«Όσο το μαχαίρι του Αττίλα είναι καρφωμένο στην καρδιά της Κύπρου, με την πληγή να αιμορραγεί κανένας Κύπριος», είπε, δεν μπορεί να μένει αδιάφορος, το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος.
Απάντησε και σ’ αυτούς που εκτιμούν πως η εκκλησία είναι ιερή γιατί ανήκει στο Θεό, λέγοντας πως κάνουν λάθος. Η εκκλησία, είπε, ανήκει στο λαό. Ο Θεός, συνέχισε, «δεν χρειάζεται περιουσία, για αυτό ο Αρχιεπίσκοπος έχει υποχρέωση, σε συνεργασία με τη Σύνοδο και τους οικονομικούς του συνεργάτες, να αξιοποιεί με σύνεση και δέος την εκκλησιαστική περιουσία, και αυτό κάνει».
Αναφερόμενος στα 50 χρόνια ιεράς ζωής, αγώνων αγωνίας και μόχθου του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Κορωνίας είπε «σας ευχόμαστε ο κοσμήτωρ της εκκλησίας να σας διατηρεί σώο, έντιμο και υγιή».
Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας του Αρχιερατικού συλλείτουργου τελέστηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης του κτιρίου, στα υπόγεια του ναού του Ιερού Ναού της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, όπου βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλής χρήσης.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως η αγάπη του Θεού τον καταξίωσε να εγκαινιάσει σήμερα την αίθουσα πολλαπλής χρήσης που αποτελούσε για αυτόν ένα πνευματικό όνειρο και ένα χρέος προς την κοινότητα που τον γέννησε και που του προσέφερε – όπως είπε-, τα πρώτα του πνευματικά εφόδια για τον αγώνα της ζωής.
Το ιερό χρέος...
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη πως στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε με τα υλιστικά και ευδαιμονιστικά ρεύματα της ζωής να έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα τους και να έχουν αλώσει τις ψυχές των νέων, το χρέος της εκκλησίας προς τη νεότητα της πατρίδας αλλά και γενικότερα προς το ποίμνιο της καθίσταται εντονότερο. Εκκλησία και Πολιτεία, είπε, έχουν ιερό χρέος να οδηγήσουν τις ψυχές των νέων μας στις ζωογόνες πηγές των ελληνοχριστιανικών μας ιδανικών.
Πρόσθεσε ακόμη πως, ως Ελληνισμός, οφείλουμε την ελευθερία μας και την ιστορική μας παρουσία στο χώρο των ελευθέρων κρατών του κόσμου στη χριστιανική μας θρησκεία και μόνο, όπως το διακήρυξε εμφαντικά ο μεγάλος εθνικός μας ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος.
«Αν τότε ζώντας κάτω από το φοβερό τουρκικό ζυγό μπορέσαμε να αντλήσουμε δυνάμεις από τις πηγές του χριστιανικού μας πνεύματος, να επαναστατήσουμε με τις ευλογίες της Εκκλησίας και να δημιουργήσουμε κράτος ελεύθερο, ασφαλώς το ίδιο επιβάλλεται να πράξουμε και σήμερα,» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της η κοινοτάρχης της Τάλας Αρετή Πιερίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Αρχιεπίσκοπο και του πρόσφερε εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου Τάλας ένα αργυρό ομοίωμα του Ιερού Ναού της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού.
Δίπλα από την αίθουσα πολλαπλής χρήσης στεγάζεται μουσειακός χώρο που περιλαμβάνει όλα τα δώρα που πρόσφεραν στον Αρχιεπίσκοπο κατά την επταετία του ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης ετοιμάζεται στον υπόγειο χώρο του Ιερού ναού και η δημιουργία βιβλιοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: