Πυρά κατά της Κυβέρνησης για Βατερλό στο Eurogroup


«Δεν έμαθαν τίποτε οι κυβερνώντες από την γκάφα τους με την Πίμκο…».-
 
Τα πυρά των κομμάτων εισέπραξε η κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του Eurogroup να αναλάβει ιδιωτικός οίκος την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου για το ξέπλυμα χρήματος. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, σε γραπτή δήλωση του, αναφέρει ότι «τα όσα δυσάρεστα έρχονται από τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις προειδοποιήσεις που εδώ και αρκετούς μήνες απευθύνει ο Νίκος Αναστασιάδης». «Η αναβλητικότητα και η απρονοησία της κυβέρνησης επιτρέπουν να εγείρονται διαρκώς νέα ζητήματα που μέχρι πρότινος τουλάχιστον ήταν ανύπαρκτα. Και να δημοσιεύονται χλευαστικά για την Κύπρο σχόλια όπως αυτό των FT που αναφέρει ότι «οι επαίτες δεν μπορούν να επιλέγουν», τονίζει. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της συνεδρίας του Eurogroup προκαλούν σοβαρή ανησυχία. 
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του νέου Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος «άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων και των κρατικών ομολόγων», χαρακτηρίζοντάς την ως «μια εξέλιξη που οδηγεί οριστικά την κυπριακή οικονομία σε καταβαράθρωση. Η Κύπρος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη κομβική φάση της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε. 
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Τα δεδομένα είναι σκληρά και πιεστικά και τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά. Η προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική και επείγουσα», είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως «το πρώτο βήμα που επιβάλλεται να γίνει είναι να τερματιστεί η σημερινή ακυβερνησία, να λήξει η αβεβαιότητα». 
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για ανάθεση σε ιδιωτικό οίκο του θέματος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από την Κύπρο, τη χαρακτήρισε « ‘Βατερλό’ της κυβέρνησης, η οποία έχει παραδοθεί άνευ όρων στις πιο ακραίες και ταπεινωτικές απαιτήσεις της τρόικας, που υιοθετήθηκαν από το Eurogroup». 
 
«Οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης ότι δεν θα αποδεχθεί διορισμό ιδιωτικού οίκου διεξαγωγής έρευνας για τις συκοφαντικές κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν αποδειχθεί κενοί περιεχομένου και ‘έπεα πτερόεντα’», είπε ο κ. Ομήρου. Όπως και στην περίπτωση της Pimco, πρόσθεσε, «συρθήκαμε ως ‘άβουλοι και μοιραίοι’ στην παράδοση σε έναν οίκο, ο οποίος αυθαίρετα και ασύδοτα προχώρησε σε ένα καταστροφικό διαγνωστικό έλεγχο, έτσι και στην περίπτωση του ελέγχου για τις δυσφημιστικές κατηγορίες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Σύμφωνα με τον ίδιο «έγινε αποδεκτή ρύθμιση που ευτελίζει και ακρωτηριάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». 
 
Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα «γιατί δεν επιμείναμε ότι ο έλεγχος γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από το «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», από τον Ευρωπαϊκό Θεσμό “Money Val” και από τη «Διεθνή Ομάδα Δράσης κατά του Χρηματοοικονομικού εγκλήματος» (FATF);», προσθέτοντας ότι «αυτοί οι Οργανισμοί, που και στο παρελθόν διενήργησαν ελέγχους με επαίνους για τις νομοθεσίες και τους ελέγχους της Κύπρου κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος, θα μπορούσαν άριστα και θεσμικά να διενεργήσουν το συγκεκριμένο έλεγχο». 
 
«Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω ότι η Κύπρος οδηγείται σε συνθήκες υποδούλωσης και νεοαποικισμού», είπε, προσθέτοντας ότι «προειδοποιώ το λαό μας. Η χώρα μας οδηγείται σε δεσμά, σε ταπείνωση και έσχατο ευτελισμό». 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι «απέτυχαν να πείσουν το Eurogroup οι κυβερνώντες, , αναφέροντας παράλληλα ότι το πάθημα με την έρευνα της Pimco πρέπει να γίνει μάθημα. 
 
«Οι κυβερνώντες απέτυχαν να πείσουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει αποτελεσματικά το νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η διεξαγωγή έρευνας από ιδιωτικό οίκο και όχι διεθνή οργανισμό έχει ήδη δρομολογηθεί», ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας σχολιάζοντας τη απόφαση του Eurogroup. 
 
Η έρευνα για το ξέπλυμα, είπε, «είναι η τελευταία πράξη της απερχόμενης κυβέρνησης και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη όπως με την Pimco». 
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, «οι κυβερνώντες πρέπει να απαιτήσουν ο οίκος που θα αναλάβει τον έλεγχο, να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, τις ανάλογες εμπειρίες και φυσικά οι όροι εντολής και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί δεν πρέπει να επηρεάζουν το ρόλο της Κύπρου ως καταθετικού και επενδυτικού κέντρου». 
 
Την ίδια ώρα ο κ. Γιωργάλλας θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν προληπτικές ενέργειες ώστε να αποτραπεί αναστάτωση στους καταθέτες και επενδυτές και να προλάβουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη». Η ανησυχία που θα προκληθεί, προειδοποίησε, «μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή καταθέσεων και κεφαλαίων εκτός Κύπρου». 
 
«Για να υπάρξει ανάλογη πίεση προς τους εταίρους μας, θα πρέπει να απαιτήσουμε όπως η ίδια μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στην Κύπρο εφαρμοστεί και σε όλες τις χώρες της ΕΕ», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αν η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη από τους δικούς της ελεγκτικούς θεσμούς και διορίζει ιδιώτες  για να ελέγχουν, αυτό θα πρέπει να γίνεται για όλους χωρίς διακρίσεις». 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου, Σταύρου Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup για διορισμό ανεξάρτητου οίκου που θα εξετάσει το νομικό πλαίσιο ξεπλύματος χρήματος, , είπε ότι «η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι χρειάζεται και μια δεύτερη ανάγνωση», προσθέτοντας ότι «θα ενημερωθούμε πρώτα ακριβώς τι έχει συμβεί και μετά να πούμε οτιδήποτε» γιατί το θεωρεί «σημαντικό οι πολιτικοί να κάνουν ανακοινώσεις εφόσον μελετήσουν τα ζητήματα».
 
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δια της Εκπροσώπου Τύπου του, Ελένης Χρυσοστόμου,  χαρακτήρισε εντελώς λανθασμένη την απόφαση του Eurogroup για ειδικό έλεγχο προς διερεύνηση των καταγγελιών για δήθεν ξέπλυμα χρήματος.
Η κ. Χρυσοστόμου παρατήρησε ότι το πρόβλημα των φορολογικών παραδείσων και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν αφορά μόνο την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δεχόμαστε την θυματοποίηση και στοχοποίηση της Κύπρου, αφού οι θεσμικοί έλεγχοι έχουν γίνει».
 
Αναφέροντας πως η  Κύπρος δεν πρέπει να δεχθεί την διεξαγωγή οποιουδήποτε ειδικού ελέγχου, ιδιαίτερα από ένα ιδιωτικό οργανισμό, πρόσθεσε ότι η αποδοχή τέτοιου ειδικού ελέγχου έχει μοναδικό στόχο την περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση της δανειακής σύμβασης, είπε πως είναι φανερό ότι πέραν των ευθυνών της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν πολιτικοί στην Ευρώπη που θέλουν την καθυστέρηση της λήψης απόφασης για την Κύπρο, αφού συνδέεται με τις Γερμανικές εκλογές.
 
Πρόσθεσε πως «μεγάλη ευθύνη φέρουν και όσοι εδώ στην Κύπρο προσκαλούσαν τους Ευρωπαίους να διεξάγουν ‘οποιοδήποτε’ έλεγχο, αναφέροντας πως αυτή η ανοικτή πρόσκληση έφερε τον έλεγχο από ιδιωτικό φορέα με όλες τις επικίνδυνες προεκτάσεις αυτής της απόφασης.
 
Καταλήγοντας η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι μετά από αυτήν την επικίνδυνη και αρνητική εξέλιξη και έχοντας υπόψη το προηγούμενο της Pimco, επιβάλλεται να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στη διαμόρφωση των όρων εντολής του ιδιωτικού φορέα με έλεγχο των κατηγοριών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και προπαντός χρειάζεται διαβούλευση και διαφάνεια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: