Διάσωση της Κύπρου υποστηρίζει η ΕΚΤ, αλλά με σκληρούς όρους


Συρρίκνωση των τραπεζών, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και διεθνή έλεγχο στο ξέπλυμα.-
Υπέρ της διάσωσης της Κύπρου τάσσεται το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, υπό την προϋπόθεση να περιορισθεί ο διογκωμένος της τραπεζικός τομέας και να τηρηθούν οι προδιαγραφές για την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος.
 
"Ο νικητής των κυπριακών προεδρικών εκλογών θα τεθεί αντιμέτωπος με μίαν αποστολή - μαμούθ: τη διάσωση της Κύπρου από τη χρεοκοπία, ενώ ο χρόνος τρέχει", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα "Νόιε Οσναμπριούκερ", σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο.
 
Στην αποστολή αυτή αναφέρεται το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα στη Λευκωσία, πριν ακόμη αναδειχθεί στο δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή, ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Άσμουσεν τάσσεται υπέρ της διάσωσης της Κύπρου, ωστόσο θέτει ως προϋπόθεση για αυτό τη λήψη μέτρων και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός προγράμματος προσαρμογής.
 
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Ειδήσεις από το Βερολίνο" του τηλεοπτικού διαύλου ARD, το στέλεχος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι θα πρέπει να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, καθώς "είναι επτά έως οκτώ φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της χώρας".
Προκειμένου να εγκριθεί ένα πρόγραμμα δανειακής βοήθειας, θα πρέπει η Λευκωσία να εκπληρώσει κάποιους όρους και θα πρέπει να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη διαφάνεια, ενώ για την τήρηση των προδιαγραφών που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης μια διεθνής ομάδα οικονομικών ελεγκτών, τόνισε ο κ. Άσμουσεν.
 
Ο Γερμανός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι ο διάδοχος του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια θα είναι ολιγότερο αρνητικός έναντι αυτού του αιτήματος.
Προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο Γιοργκ Άσμουσεν τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος "εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων".
 
Μετά τις προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Άσμουσεν, θα πρέπει να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η διαπραγμάτευση ενός τέτοιου προγράμματος.
 
Το στέλεχος της ΕΚΤ προβαίνει επίσης στην εκτίμηση ότι ενδεχόμενη χρεωκοπία της Κύπρου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Άσμουσεν, θα πρέπει να αποφευχθεί.
 
Όσον αφορά τις γενικότερες εξελίξεις στο πεδίο της ευρωκρίσης, ο Γιοργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι ευρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν δώδεκα μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: