ΓΓ ΑΚΕΛ: Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη, μπορούμε και τον πόλεμο


Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο τον οποίο μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού εκφράζοντας σεβασμό προς το Γιώργο Λιλλήκα που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο και κάνοντας άνοιγμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του κόμματος για δύο γύρους εκλογών και πως στο δεύτερο γύρο θα ήταν ο Σταύρος Μαλάς με τον Νίκο Αναστασιάδη. Δώσαμε μια δύσκολη μάχη και η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά δέχθηκε πάρα πολλές επιθέσεις, πρόσθεσε και είπε ότι από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου φαίνεται ότι αυτή αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων και κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο.
 
«Θέλω να εκφράσω το σεβασμό μας προς το Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης και να εκφράσω τη βούληση, την επιθυμία να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες όπως τους είχαμε καθορίσει, δηλαδή πώς θα καταφέρουμε στο δεύτερο γύρο στο δεύτερο γύρο να αποτρέψουμε την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη». Οι εκλογές του δεύτερου γύρου, συνέχισε, θα διεξαχθούν σε εντελώς διαφορετική βάση. «Έχουμε πάρει τα μήνυμα απογοήτευσης, δυσφορίας, αποστασιοποίησης από μια μερίδα ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και όλα αυτά να είναι βέβαιος ο κόσμος του ΑΚΕΛ ότι θα μας προβληματίσουν για να δούμε πως διαμορφώνουμε τις προσεγγίσεις μας με τρόπο που να απαντούν στα δικά τους τα αισθήματα».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι στο δεύτερο γύρο η αποχή δεν είναι επιλογή διότι ισούται με ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να συμμετάσχουν με στόχο να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Σταύρος Μαλάς. Το μήνυμα που θέλησε να στείλει είναι, είπε, ότι τα σημερινά δεδομένα επιβάλλουν την εκλογή ενός νέου, αξιόπιστου Προέδρου με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες θα έχουν προοδευτικό περιεχόμενο «και τέτοιες είναι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Σταύρος Μαλάς ενώπιον του κυπριακού λαού».
 
Έχει αποδειχθεί, συνέχισε, ότι η υποψηφιότητα Αναστασιάδη έχει απορριφθεί από μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και ένας από τους λόγους είναι γιατί ο λαός γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις του κ. Αναστασιάδη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει μεταλλαχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στο δεύτερο γύρο, πρόσθεσε, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, τις οποίες ο λαός πρέπει να μετρήσει σοβαρά, με υπευθυνότητα και θα πρέπει να κρίνει πού στοχεύουν οι δύο υποψηφιότητες στο Κυπριακό, την οικονομία, το θέμα του φυσικού αερίου και την εσωτερική διακυβέρνηση.
 
Ο ένας από τους δύο υποψήφιους, ο Σταύρος Μαλάς, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, παραμένει συνεπής στη βάση που έχουμε συμφωνήσει με τα ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
 
Ξεκαθαρίζει, είπε, ότι θα επιμείνει στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως έχουν καθορισθεί από τους διαδοχικούς Προέδρους της Δημοκρατίας και επαναβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβρη του 2009. Από την άλλη, είπε, έχουμε την υποψηφιότητα Αναστασιάδη που χαρακτηρίζεται από πολλές μεταλλάξεις και αντιφάσεις. Στα θέματα της οικονομίας, πρόσθεσε, έχουμε την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά που ξεκαθάρισε ότι θα διαπραγματευτεί πολύ σκληρά την υπογραφή αλλά και την υλοποίηση του μνημονίου με την Τρόικα και δεν θα δέχεται άκριτα δίχως θέσεις, το περιεχόμενο του μνημονίου.
 
Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, έχουμε εκείνους που μπορεί να μεταμφιέστηκαν προεκλογικά και παρουσιάζονται «ως τάχα έτοιμοι να διαπραγματευτούν σκληρά με την Τρόικα και τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά η στυγνή πραγματικότητα λέει ότι την κρίσιμη στιγμή» άσκησαν όχι μόνο πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί τις πιέσεις, αλλά τον εκβίασαν με ποινική δίωξη εάν δεν προχωρούσε στην άμεση υπογραφή του μνημονίου.
 
Για το δεύτερο γύρο, είπε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ αλλά και ο Σταύρος Μαλάς θα απευθυνθούν σε όλα τα κόμματα, αρχίζοντας με εκείνα που δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, να συζητήσουν τα διάφορα θέματα, να ακούσουν τις ανησυχίες τους και να επιδιώξουν να βρουν κοινό έδαφος, ώστε «στο δεύτερο γύρο να έχουμε μια ευρύτερη συστράτευση πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της πλειοψηφικής μερίδας του κυπριακού λαού ώστε η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά να μετατραπεί σε νικηφόρα. Η δέσμευση που ανέλαβε ο Σταύρος Μαλάς θα γίνει πραγματικότητα με την εκλογή του, είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλους τους κομματικούς χώρους.
 
Κάλεσε όλους να αρχίσουν από απόψε τον αγώνα για να μετατραπεί η υποψηφιότητα Μαλά σε νικηφόρα την επόμενη Κυριακή. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι εργάστηκαν για την υποψηφιότητα Μαλά, όσους τον ψήφισαν και συνεχάρη την ΥΠΕΣ, την κυβέρνηση και τους λειτουργούς που εργάστηκαν ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν σε συνθήκες απόλυτα ομαλές και δημοκρατικές. Το ήθος που επέδειξε ο κυπριακός λαός και ο άψογος τρόπος που διεξήχθη ο πρώτος γύρος των Προεδρικών έχει εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία στον τόπο μας, ανέφερε.
 
Σε ερώτηση εάν πιθανή συνεργασία με την ΕΔΕΚ μπορεί να καλύψει τη διαφορά με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι την υποψηφιότητα Αναστασιάδη υποστηρίζουν μόνο ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και από το τελευταίο κόμμα υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν την έχει στηρίξει. Σε όλον αυτό τον κόσμο θα απευθυνθούν, ανέφερε και υπενθύμισε ότι με όλους αυτούς τους ενώνουν κοινοί αγώνες για τη δημοκρατία, την υπεράσπιση της Κύπρου το 1974, αλλά και εργασιακά δικαιώματα και από κοινού κατακτήσεις όπως η αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων. Σε συνεργασία με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και την ΕΔΕΚ κατάφεραν να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και του δημόσιου πλούτου, πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι θα έχουν επαφή με τον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ το πώς πρακτικά αυτό θα γίνει ανέφερε ότι «θα το δούμε στην πορεία». Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε στον κόσμο, νεολαία κυρίως, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της υποψηφιότητας Μαλά και του ΑΚΕΛ. Τους συνεχάρη για τη μάχη που έδωσαν και κέρδισαν «μέσα δύσκολες συνθήκες, σε πείσμα των δημοσκοπήσεων και ΜΜΕ».Θα εργαστούμε για να φράξουμε τον δρόμο στις πολιτικές του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε ο Αντρος Κυπριανού. «Κερδίσαμε μια δύσκολη μάχη, πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο τώρα και θα πρέπει από απόψε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για το δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής».
 
Μίλησε για αξιόπιστη υποψηφιότητα και υποψηφιότητα που εκφράζει ό,τι πιο συντηρητικό υπάρχει στον τόπο μας, κάλεσε τους πάντες, ηγεσίες πολιτικών κομμάτων, πολίτες που έχουν διαφοροποιηθεί από τις επιλογές των ηγεσιών τους, να συστρατευτούν με το ΑΚΕΛ για να υπερασπιστούν στο Κυπριακό πολιτικές αρχών και όχι υποχωρητικότητα, πολιτικές για προοπτική του τόπου. Ιδιαίτερα για τα θέματα οικονομίας τους κάλεσαν να υπερασπιστούν μαζί τα δικαιώματα του κυπριακού λαού.
Στη συνέχεια η ηγεσία του ΑΚΕΛ με τον κόσμο πορεύθηκε στο επιτελείο Μαλά για να τον συγχαρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: