Πρόθυμη να συνεργαστεί για το "ξέπλυμα" η Κυβέρνηση


Στήριξη Σιαρλή από το Προεδρικό.-
 Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις αρχών στo θέμα  της ανάθεσης σε ιδιωτικό οργανισμό της διενέργειας αξιολόγησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα όπως έπραξε μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.
 
Παράλληλα τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στη συνεδρία του Eurogroup ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, για να αποδείξει, για ακόμα μια φορά, ότι πληροί όλους τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τον έλεγχο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά τη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup, σε σχέση με την αξίωση αριθμού χωρών για τον ορισμό ιδιωτικού οργανισμού ο οποίος θα διενεργήσει αξιολόγηση του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και της εφαρμογής του στην Κύπρο.
 
«Η Κυπριακή Κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, ούτως ώστε να αποδείξει για ακόμα μια φορά, ότι πληροί με το παραπάνω όλους τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τον έλεγχο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος.
 
Είπε ότι σε γραπτή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία κυκλοφόρησε στο Eurogroup, «σημειώσαμε ότι η αξίωση για μια τέτοια ανάθεση σε ιδιωτικό οργανισμό μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο διορισμός τρίτου ιδιωτικού οργανισμού πιθανό να παραβιάζει το Κυπριακό Σύνταγμα και διεθνείς και ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Η γνωμάτευση επίσης κυκλοφόρησε στη συνεδρία του Eurogroup».
 
Το τρίτο σημείο της τοποθέτησης της δικής μας πλευράς, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ήταν η υπογράμμιση του γεγονότος ότι οι εκθέσεις του Moneyval (Οργανο του Συμβούλιο της Ευρώπης) που έγιναν για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της απαραίτητης νομοθεσίας, αλλά και την αποτελεσματική εφαρμογή της αυτής της νομοθεσίας στην Κύπρο.  Η τελευταία έκθεση έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.
Λόγω της επιμονής κάποιων χωρών και της διαφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί ο διάλογος, πρόσθεσε.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης.
 
Καταλήγοντας είπε, «ελπίζουμε ότι οι επιθέσεις κατά της Κύπρου, γύρω από ένα θέμα για το οποίο έχουν δοθεί πολλές φορές ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις, επιτέλους θα σταματήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: