Κυβ. Εκπρόσωπος: Η Κύπρος είναι συστημική χώρα για την Ευρωζώνη


«Θα πρέπει να τύχει της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».-
Η Κύπρος είναι χώρα συστημική και είναι κάτι το οποίο και εμείς τονίζουμε πάρα πολύ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει αναφορές του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν για την Κύπρο.
 
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Handelsblatt", ο κ. Άσμουσεν προειδοποιεί μεταξύ άλλων, ότι αν η Κύπρος δεν λάβει διεθνή βοήθεια τότε θα πτωχεύσει, επισημαίνοντας, παράλληλα τους κινδύνους για ολόκληρο το ευρωσύστημα αν μια χώρα μέλος διολισθήσει στη χρεοκοπία.
 
Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ανεξαρτήτως μεγέθους, τόσο της χώρας όσο και της οικονομίας, δεν παύει μια χώρα που είναι κράτος μέλος της Ευρωζώνης να είναι συστημική και έτσι θα πρέπει να προσεγγίζεται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης».
 
Άρα, πρόσθεσε, «η Κύπρος θα πρέπει να τύχει της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να βοηθηθεί έτσι ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει που σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό, σ’ ένα καθοριστικό βαθμό, αυτές οι δυσκολίες έχουν ξεκινήσει λόγω της ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους, γεγονός που είχε τελικά αρνητική αντανάκλαση πάνω στην κυπριακή οικονομία ένεκα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία».
 
Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Άσμουσεν ότι θα πρέπει η δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και αυτή είναι και η δική μας η θέση».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι στη δήλωση του ο κ. Άσμουσεν  «υπονοεί, δεν το λέει ευθέως, ότι το θέμα της δανειακής σύμβασης καθυστερεί ένεκα κάποιων σκοπιμοτήτων στην Ευρώπη. Είτε αυτές οι σκοπιμότητες είναι εκλογικές ή άλλες καθυστερούν την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης».
 
Όπως είπε, «αυτό αποτελεί και απάντηση σε όλους όσοι ασκούν άδικη κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης ότι δήθεν καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης», επισημαίνοντας ότι «τα προβλήματα είναι έξω και όχι στην Κύπρο».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «ο κ. Άσμουσεν, μαζί με όλους τους άλλους αξιωματούχους, εντοπίζει το πρόβλημα της Κύπρου στον τραπεζικό τομέα και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του».
 
«Είναι γνωστό ότι μέσα στο καταρχήν συμφωνηθέν μνημόνιο που έχει συνάψει η Κυβέρνηση με την Τρόικα ένα μεγάλο μέρος του μνημονίου αναφέρεται στα θέματα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα για να επανακτήσει ο τομέας αυτός τη ζωτικότητα του, την ισχύ του γιατί η Κύπρος χρειάζεται ένα υγειές και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα», συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είπε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το θέμα. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί τον έλεγχο διαφόρων εντεταλμένων επιτροπών και οργανισμών».
 
Τόνισε ότι «οι εκθέσεις για την Κύπρο είναι πολύ καλές και αποδεικνύουν ότι η Κύπρος έχει κάνει, μέσα από τα χρόνια, πολλά βήματα προς την κατεύθυνση καταπολέμησης ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες παγκόσμια».
 
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η Κύπρος σήμερα έχει βρεθεί στο επίκεντρο άδικων επιθέσεων και αστήρικτων ισχυρισμών σε σχέση με αυτό το θέμα. Έχουμε πει ξανά», συνέχισε, «ότι η Κύπρος είναι ανοικτή για έλεγχο, φτάνει αυτός ο έλεγχος να γίνεται μέσα από τις διαδικασίες όπως προβλέπονται τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς».
 
Αυτή, είπε, «είναι η θέση που έχει καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών σε διάφορα φόρα και σε διάφορες συζητήσεις που συμμετείχε τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».
 
«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, αλλά διερωτόμαστε γιατί θα πρέπει η Κύπρος να τύχει μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, από αρνητική άποψη», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: