«Τρικυμία» στην Αν. Μεσόγειο προετοιμάζει η Τουρκία


Ανακοινώνει νέες προκλητικές ενέργειες κλιμακώνοντας την ένταση.- ΔΗΣΥ: Προληπτική κινητοποίηση έναντι της επιθετικής Άγκυρας .- Οικολόγοι: Να καταγγείλουμε την τουρκική προκλητικότητα.-
 Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι την Άνοιξη θα διενεργήσει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας, για εντοπισμό υδρογονανθράκων και πετρελαίου.
 
Σύμφωνα με την "Χουρριέτ", τις έρευνες θα διενεργήσει το νέο νορβηγικό σεισμολογικό σκάφος "Πολάρκους" το οποίο απέκτησε η Τουρκία μετά το "Πίρι Ρέις".
 
Το σκάφος, το οποίο αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Μαρτίου, συνοδευμένο από πολεμικά πλοία, θα διενεργήσει έρευνες στα τεμάχια 1, 4, 5, 6, και 7, της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στο τεμάχιο 12, το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δήθεν ανήκει στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους.
 
Σύμφωνα με τη "Χουρριέτ", έρευνες θα διενεργηθούν και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου.
 
Το σκάφος στοίχισε στην Τουρκία 150 εκατομμύρια δολάρια, έχει μήκος ογδόντα-πέντε μέτρα και διαθέτει προηγμένη τεχνολογία, με δυνατότητα να προβαίνει σε τρισδιάστατες έρευνες σε βάθος μέχρι και έξι χιλιομέτρων.
Με εντολές του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το σκάφος θα βαφτεί με τα εθνικά χρώματα της Τουρκίας.
 
ΔΗΣΥ: Προληπτική κινητοποίηση έναντι της επιθετικής Άγκυρας 
 
Για επιθετική ρητορική έναντι της Κύπρου από την Άγκυρα μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος εκφράζοντας ανησυχία για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» ότι η Τουρκία προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, μέσα στην Άνοιξη.
 
Επιβάλλεται, πρόσθεσε, η άμεση, προληπτική κινητοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης που οφείλει να καταγγείλει διεθνώς τις νέες επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας. «Είναι για μας αδιανόητο μια χώρα που βρίσκεται σε διάλογο για ένταξή της στην ΕΕ να προκαλεί διαρκώς, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός πλήρους και ισότιμου μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας και της συλλογικής δράσης».
 
Κάλεσε δε τους πολίτες να δώσουν μια ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στο Νίκο Αναστασιάδη για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, για την οικοδόμηση ενός δικτύου ισχυρών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο που θα αποτρέπει τις τουρκικές προκλήσεις και θα θωρακίζει αποτελεσματικά τα ζωτικά, κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και του λαού μας.
 
Οικολόγοι: Να καταγγείλουμε την τουρκία
Η Κύπρος πρέπει άμεσα να αντιδράσει και να καταγγείλει την Τουρκία στα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με την προκλητική ανακοίνωσή της για διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή αλλά και ελληνική ΑΟΖ, δηλώνουν οι Οικολόγοι.
 
Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει ότι «η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο φανερώνει ξεκάθαρα τα επιθετικά σχέδια της».
 
Μια υπό ένταξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνει το Κίνημα, «δεν είναι δυνατόν να αφήνεται να προκαλεί σε τέτοιο βαθμό».
Προσθέτει ότι «τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: